Πώς να φτιάξεις άψογο σπιτικό παγωτό καϊμάκι

Παγωτό καϊμάκι

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Μπορεί οι Ιταλοί να περηφανεύονται πως οι ειδικοί στο παγωτό και να έχουν ιδρύσει και το Πανεπιστήμιο Παγωτού, εμείς, όμως, φτιάχνουμε ένα παγωτό με υλικά ξεχωριστά και με ασυναγώνιστη γεύση, το καϊμάκι.

Το καϊμάκι έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, γι’αυτό και οι Έλληνες της Πόλης θεωρούνται οι κατεξοχήν γνώστες της παρασκευής του. Η λέξη καϊμάκι προέρχεται από την τούρκικη kaymakli dondurma που σημαίνει παγωτό κρέμα και φτιάχνεται παραδοσιακά από το καϊμάκι βουβαλίσιου γάλακτος, φρέσκο πρόβειο γάλα, ζάχαρη και σαλέπι.

Οι προσφύγες από την Κωνσταντινούπολη έφεραν στις αποσκευές τους την ιστορία τους, τα ήθη και έθιμά τους, τις συνταγές της περίφημης πολίτικης κουζίνας και φυσικά την συνταγή για το καϊμάκι που δικαιωματικά πήρε την ονομασία καϊμάκι πολίτικο.

Δείτε ακόμα:

Παγωτό καϊμάκι μαστιχωτό

Έκπληξη αποτελεί το ότι η παραδοσιακή συνταγή δεν χρησιμοποιεί μαστίχα για το καϊμάκι παγωτό. Η μαστίχα προστέθηκε αργότερα για να δώσει επιπλέον άρωμα στο ήδη απολαυστικό αυτό παγωτό, αν και δεν είναι πάντα υποχρεωτική. Το καϊμάκι είναι ένα παγωτό ελαφρύ, άκρως αρωματικό, με μαστιχωτή υφή που το κάνουν πραγματικά ασυναγώνιστο. Δικαιωματικά το παγωτό καϊμάκι είναι το αγαπημένο των Ελλήνων!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.