Από τη Λίζα Μάτσα,
O Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, πέρα από το συγγγραφικό και δημοσιογραφικό του έργο, ήταν γνωστός και για την αγάπη που έτρεφε για το αλκόολ. Φήμες θέλουν το ντάκιρι (συνταγή εδώ) να έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις του.
Από την άλλη, έχοντας μέσα του το μικρόβιο του δημιουργού, ο Χέμινγουεϊ φαίνεται πως είχε εφεύρει το δικό του ποτό. Το εν λόγω κοκτέιλ ονομάζεται «Θάνατος το Απομεσήμερο», τίτλος δανεισμένος από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα. Σερβίρεται σε ποτήρι σαμπάνιας ενώ η συνταγή καταγράφεται σε ένα σπάνιο βιβλίο με τίτλο So red the nose, or, Breath in the afternoon του 1935, από τον Sterling North. Αυτά είναι τα ακριβή λόγια του συγγραφέα, που περιγράφουν τη συνταγή του κοκτέιλ: “Ρίξτε ένα σφηνάκι αψέντι σε ένα ποτήρι της σαμπάνιας και προσθέστε παγωμένη σαμπάνια μέχρι να αποκτήσει την απαραίτητη ιριδίζουσα γαλακτερή όψη. Πιείτε τρία ή πέντε τέτοια αργά-αργά.”
Το βιβλίο περί ου ο λόγος, εκτός από το κοκτέιλ του Χέμινγουεϊ, περιλαμβάνει συνταγές ποτών, σε λογοτεχνική απόδοση, από τους Edgar Rice Burroughs, Rockwell Kent και Theodore Dreiser που προτείνουν τα κοκτέιλ “Ταρζάν”, “Salamina” και “Αμερικανική Τραγωδία” αντίστοιχα.