Ακουαφάμπα: το vegan superfood.
Η νέα μόδα στα superfoods ακούει στο όνομα “ακουαφάμπα” (aquafaba) και έχει γίνει ήδη ανάρπαστο στην κοινότητα των vegans! Το ακουαφάμπα δεν είναι άλλο από το σουρωμένο νερό στο οποίο έχουν βράσει τα ρεβίθια.
Το άμυλο που περιέχει το aquafaba βοηθά πολύ στους αφρούς και τις κρέμες ενώ το πλεονέκτημα του σε σχέση με το αυγό είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις θερμοκρασίες χωρίς να μεταβληθούν τα χαρακτηριστικά του.
Το όνομά aquafaba προέρχεται από τη λεξη aqua που σημαίνει νερό και τη λέξη faba που σημαίνει φασόλι. Ο γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιήσεις 1 κουταλιά της σούπας ανά κρόκο αυγού, 2 κουταλιές της σούπας ανά ασπράδι αυγού, και 3 κουταλιές της σούπας ανά ολόκληρο αυγό.
Η ανακάλυψη φυσικά και ήταν τυχαία. Ο Γάλλος Joël Roessel, αναζητώντας έναν φυτικό σταθεροποιητή για να φτιάξει αφρό, ανακάλυψε πως το ζουμί που περίσσευε στην κονσέρβα από τα συσκευασμένα φασόλια έδινε το επιθυμητό αποτέλεσμα.