ΑρχικήΆρθραTo γαρίφαλο και τα μυστικά του

To γαρίφαλο και τα μυστικά του

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Με έντονη και πιπεράτη γεύση, το γαρίφαλο είναι ένα μπαχαρικό με ιδιαίτερο σχήμα και ζεστό άρωμα, πολύ δημοφιλές σε όλες τις κουζίνες. Τα πρώτα γαρίφαλα βρέθηκαν σε αγγεία που χρονολογούνται από το 1721 π.Χ., ενώ οι αρχαίοι Κινέζοι της αυτοκρατορικής αυλής τα ονόμασαν ”μικρά καρφάκια’’ και ήταν υποχρεωμένοι να τα μασούν διαρκώς για να έχουν ευχάριστη αναπνοή σε περίπτωση που μιλούσαν στον αυτοκράτορα. Με καταγωγή από τις Μολούκες νήσους στην Ινδονησία, το γαριφαλόδεντρο ήταν ιερό δέντρο για τους ιθαγενείς και μάλιστα μέχρι το 17ο αιώνα ήταν πιο ακριβό ακόμα και από τον χρυσό. 

Η ανατολίτικη και η ελληνική κουζίνα τιμoύν το γαρίφαλο με ξεχωριστό τρόπο, αφού δεν είναι λίγες οι συνταγές στις οποίες είναι απαραίτητο. Το Μαμα Πειναω σας δείχνει πώς πρέπει να το διατηρείτε πάντα φρέσκο και σας προτείνει τις καλύτερες συνταγές.

Αγορά και διατήρηση

Για να μπορούμε να ελέγξουμε τόσο την ποιότητά του, όσο και τη φρεσκάδα του, είναι προτιμότερο να το αγοράζουμε χύμα από καταστήματα που ειδικεύονται στην πώληση μπαχαρικών. Μπορούμε να το προμηθευτούμε σε καρφάκια ή σε σκόνη, αν και η χρήση τους είναι διαφορετική και εξαρτάται από τη συνταγή που θα το αξιοποιήσουμε. Μετά την αγορά, το διατηρούμε σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς, μέσα σε συρτάρι ή ντουλάπι σκιερό και δροσερό μακριά, από εστίες θερμότητας ή τον απορροφητήρα της κουζίνας.

Μαγειρεύουμε με γαρίφαλο

Στη μαγειρική μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γαρίφαλο σε καρφάκια ως μυρωδικό σε σάλτσες ντομάτας, σε κρέατα κοκκινιστά ή λεμονάτα, στα ψητά φούρνου, στα ψητά ή μαγειρευτά ψάρια και θαλασσινά, ακόμα και σε τουρσιά. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε το γαρίφαλο σε καρφάκια για να αρωματίσουμε το ελαιόλαδο, για να φτιάξουμε σανγκρία ή σε διάφορα μείγματα με κρασί που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μήλα, κυδώνια ή αχλάδια ποσέ. 

Στη ζαχαροπλαστική, το χρησιμοποιούμε κυρίως σε σκόνη για να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως μελομακάρονα και δίπλες, γλυκά σιροπιαστά ή του ταψιού, σε ζύμες για κουλουράκια, μπισκότα και για ψωμί, αλλά και σε διάφορες κρέμες ή smoothies. 

Δείτε περισσότερες υπέροχες συνταγές με γαρίφαλο κάνοντας κλικ εδώ. 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κοκτέιλ μπίρας με παγωτό

Απίθανη συνταγή για κοκτέιλ μπίρας με παγωτό σοκολάτα!

Πουρές με πανσέτα και λουκάνικο

Υπέροχος συνδυασμός από χοιρινή πανσέτα και λουκάνικο!

Λαχταριστά burgers με σάλτσα μπύρας

Υπέροχα burgers με μεθυστική σάλτσα μπύρας. Έτοιμα σε 10 λεπτά, απλά και νόστιμα!

Περισσότερα άρθρα

16 νηστίσιμες συνταγές που θα σε ξετρελάνουν!

Εύκολες, γρήγορες, νόστιμες συνταγές για όλη την οικογένεια κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και κάθε νηστείας!

Μυστικά για τέλεια μπισκότα

Μαλακά και αφράτα ή λεπτά και τραγανά μπισκότα; Μυστικά & tips για τέλεια μπισκότα που θα λατρέψουν όλοι!

Τέσσερα καλοκαιρινά σνακ που μπορείς να τρως αντί για παγωτό

Θρεπτικά, δροσερά και ισορροπημένα διατροφικά σνακ που θα σε κρατήσουν χορτάτο και γεμάτο ενέργεια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ