Μύθοι και αλήθειες για τα βιολογικά προϊόντα

Από την Άννα Ευθυμίου,

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για τα βιολογικά τρόφιμα, τα οποία πλέον είναι διαθέσιμα, εκτός από καταστήματα υγιεινής διατροφής, και στα σούπερ μάρκετ.

Γάλα, φρούτα, λαχανικά, παιδικές τροφές είναι μερικά από τα τρόφιμα για τα οποία οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω ώστε να αγοράσουν πιο ποιοτικές, υγιεινές πρώτες ύλες, ακριβώς όπως παράγονται από τη φύση, χωρίς φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και άλλα χημικά.

Είναι, όμως, τα βιολογικά προϊόντα πράγματα ανώτερα έναντι των συμβατικών; Μια αναθεώρηση των στοιχείων σχετικά με τα βιολογικά τρόφιμα αναφέρει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών τροφίμων, ειδικά εάν πρόκειται για ενήλικες.

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Stanford, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι ωφέλιμα μόνο όταν εφαρμόζεται μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία και μέτρο. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων μείωσε την έκθεση σε όλα τα ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα κατά περίπου 30%.

Ακόμη, τα βιολογικά τρόφιμα περιείχαν σημαντικά πιο υψηλά επίπεδα συνολικών φαινολικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μάλιστα στο βιολογικό γάλα και στο βιολογικό κοτόπουλο εντοπίστηκαν υψηλότερα ποσοστά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Η τελική απόφαση στο δίλημμα συμβατικά ή βιολογικά τρόφιμα ανήκει στους καταναλωτές. Η ζυγαριά κλίνει προς τα βιολογικά προϊόντα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα συμβατικά τρόφιμα είναι επιβλαβή για την υγεία. Εξάλλου, ο χρυσός κανόνας για μια ισορροπημένη διατροφή είναι η ποικιλία τροφών, ισορροπία και μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.