Οι πατάτες, αυτό το ταπεινό αλλά ευπροσάρμοστο συστατικό που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κουζίνα παγκοσμίως, μπορούν να μετατραπούν σε μια πληθώρα γευστικών πιάτων. Από κρεμώδεις πουρέδες πατάτας και τραγανές πατάτες τηγανητές μέχρι πεντανόστιμες ψητές πατάτες και κομψά oγκρατέν, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Ωστόσο, παρά την απλότητά τους, η μαγειρική της πατάτας έχει κάποιες παγίδες. Για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τις τέλειες πατάτες κάθε φορά, δείτε τα πέντε κύρια λάθη που πρέπει να αποφύγετε.
1. Επιλογή λάθος είδους πατάτας
Όχι, όλες οι πατάτες δεν είναι ίδιες. Το κλειδί για ένα επιτυχημένο πιάτο ξεκινά με τη σωστή επιλογή της ποικιλίας. Η πιο κλασική πατάτα για εμάς είναι η Σπούντα, η οποία καλλιεργείται σχεδόν παντού, σε όλη την Ελλάδα. Οι πιο φημισμένες του Νευροκοπίου, της Νάξου και της Κύπρου, δηλαδή οι πατάτες-προϊόντα ΠΓΕ, είναι και ποικιλίας Σπούντα. Βέβαια, στην Ελλάδα πλέον φυτεύονται και άλλες ποικιλίες πατάτας. Η ποικιλία Jelly, ρωσικής προέλευσης, καλλιεργείται στον Όλυμπο, έχει μαύρο χρώμα και ακανόνιστο σχήμα, είναι αρκετά αμυλώδης και αποτελεί ‘μπαλαντέρ’ αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συνταγή. Η άλλη είναι η Αgria, ο σπόρος της οποία συχνά μας έρχεται από την Ολλανδία, και θεωρείται ιδανική επιλογή για τηγάνι.
2. Λάθος χρόνος μαγειρέματος
Οι πατάτες πρέπει να μαγειρεύονται σωστά για ασφαλή κατανάλωση. Το να μην είναι αρκετά ψημένες μπορεί να οδηγήσει σε σκληρή, μη ελκυστική υφή, ενώ το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να τις λιώσει και να γίνουν νερουλές. Είναι σημαντικό να τις ελέγξετε λίγα λεπτά πριν από τη στιγμή που θεωρείτε ότι είναι έτοιμες. Για βράσιμο, ξεκινήστε τον έλεγχο με ένα πιρούνι περίπου 15 λεπτά μετά. Για ψήσιμο, πιέστε τις για να δείτε αν είναι μαλακές εσωτερικά.
3. Ξεχνάτε να αλατίσετε το νερό
Αυτό το λάθος είναι συχνό όταν βράζετε πατάτες. Πολλοί ξεχνούν να αλατίσουν το νερό, με αποτέλεσμα οι πατάτες να είναι άνοστες. Οι πατάτες απορροφούν πολύ γεύση κατά το μαγείρεμα, έτσι η προσθήκη αρκετού αλατιού στο νερό μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την γεύση τους. Σκεφτείτε το σαν να τις καρυκεύετε στο εσωτερικό τους. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μυρωδικά και μπαχαρικά στο νερό για έξτρα γεύση.
4. Παραμελείτε την προετοιμασία
Η καλή προετοιμασία των πατατών είναι απαραίτητο βήμα. Πολλοί κάνουν το λάθος να μην ξεφλουδίζουν επαρκώς τις πατάτες ή να μην τις κόβουν ομοιόμορφα πριν το μαγείρεμα. Η αφαίρεση της φλούδας σημαίνει ότι αφαιρούμε το χώμα και τυχόν ακαθαρσίες, ενώ το σωστό κόψιμο εξασφαλίζει ότι όλες οι πατάτες θα μαγειρευτούν ταυτόχρονα και ομοιόμορφα.
5. Παραβλέπουν το στάδιο του κρυώματος
Μετά το βράσιμο, είναι σημαντικό να αφήσετε τις πατάτες να κρυώσουν καλά πριν τις προσθέσετε σε άλλες προετοιμασίες όπως το τηγάνισμα ή την παρασκευή πουρέ. Αυτό το κόλπο αφαιρεί την υπερβολική υγρασία, η οποία μπορεί να εμποδίσει το τραγανό αποτέλεσμα στις τηγανητές πατάτες ή να κάνει τον πουρέ υπερβολικά νερουλό. Αφήστε τις να κρυώσουν καλά σε μια σχάρα για λίγα λεπτά πριν το επόμενο βήμα.
Αποφεύγοντας αυτά τα πέντε βασικά λάθη, θα είστε σε θέση να μετατρέψετε τις πατάτες σας σε αληθινά αστέρια σε κάθε πιάτο που προετοιμάζετε. Καλή μαγειρική και καλή απόλαυση των δημιουργιών σας!