ΑρχικήΆρθραΤα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν μαγειρεύετε πατάτες

Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν μαγειρεύετε πατάτες

Οι πατάτες, αυτό το ταπεινό αλλά ευπροσάρμοστο συστατικό που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κουζίνα παγκοσμίως, μπορούν να μετατραπούν σε μια πληθώρα γευστικών πιάτων. Από κρεμώδεις πουρέδες πατάτας και τραγανές πατάτες τηγανητές μέχρι πεντανόστιμες ψητές πατάτες και κομψά oγκρατέν, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Ωστόσο, παρά την απλότητά τους, η μαγειρική της πατάτας έχει κάποιες παγίδες. Για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τις τέλειες πατάτες κάθε φορά, δείτε τα πέντε κύρια λάθη που πρέπει να αποφύγετε.

1. Επιλογή λάθος είδους πατάτας

Όχι, όλες οι πατάτες δεν είναι ίδιες. Το κλειδί για ένα επιτυχημένο πιάτο ξεκινά με τη σωστή επιλογή της ποικιλίας. Η πιο κλασική πατάτα για εμάς είναι η Σπούντα, η οποία καλλιεργείται σχεδόν παντού, σε όλη την Ελλάδα. Οι πιο φημισμένες του Νευροκοπίου, της Νάξου και της Κύπρου, δηλαδή οι πατάτες-προϊόντα ΠΓΕ, είναι και ποικιλίας Σπούντα. Βέβαια, στην Ελλάδα πλέον φυτεύονται και άλλες ποικιλίες πατάτας. Η ποικιλία Jelly, ρωσικής προέλευσης, καλλιεργείται στον Όλυμπο, έχει μαύρο χρώμα και ακανόνιστο σχήμα, είναι αρκετά αμυλώδης και αποτελεί ‘μπαλαντέρ’ αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συνταγή. Η άλλη είναι η Αgria, ο σπόρος της οποία συχνά μας έρχεται από την Ολλανδία, και θεωρείται ιδανική επιλογή για τηγάνι.

2. Λάθος χρόνος μαγειρέματος

Οι πατάτες πρέπει να μαγειρεύονται σωστά για ασφαλή κατανάλωση. Το να μην είναι αρκετά ψημένες μπορεί να οδηγήσει σε σκληρή, μη ελκυστική υφή, ενώ το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να τις λιώσει και να γίνουν νερουλές. Είναι σημαντικό να τις ελέγξετε λίγα λεπτά πριν από τη στιγμή που θεωρείτε ότι είναι έτοιμες. Για βράσιμο, ξεκινήστε τον έλεγχο με ένα πιρούνι περίπου 15 λεπτά μετά. Για ψήσιμο, πιέστε τις για να δείτε αν είναι μαλακές εσωτερικά.

3. Ξεχνάτε να αλατίσετε το νερό

Αυτό το λάθος είναι συχνό όταν βράζετε πατάτες. Πολλοί ξεχνούν να αλατίσουν το νερό, με αποτέλεσμα οι πατάτες να είναι άνοστες. Οι πατάτες απορροφούν πολύ γεύση κατά το μαγείρεμα, έτσι η προσθήκη αρκετού αλατιού στο νερό μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την γεύση τους. Σκεφτείτε το σαν να τις καρυκεύετε στο εσωτερικό τους. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μυρωδικά και μπαχαρικά στο νερό για έξτρα γεύση.

4. Παραμελείτε την προετοιμασία

Η καλή προετοιμασία των πατατών είναι απαραίτητο βήμα. Πολλοί κάνουν το λάθος να μην ξεφλουδίζουν επαρκώς τις πατάτες ή να μην τις κόβουν ομοιόμορφα πριν το μαγείρεμα. Η αφαίρεση της φλούδας σημαίνει ότι αφαιρούμε το χώμα και τυχόν ακαθαρσίες, ενώ το σωστό κόψιμο εξασφαλίζει ότι όλες οι πατάτες θα μαγειρευτούν ταυτόχρονα και ομοιόμορφα.

5. Παραβλέπουν το στάδιο του κρυώματος

Μετά το βράσιμο, είναι σημαντικό να αφήσετε τις πατάτες να κρυώσουν καλά πριν τις προσθέσετε σε άλλες προετοιμασίες όπως το τηγάνισμα ή την παρασκευή πουρέ. Αυτό το κόλπο αφαιρεί την υπερβολική υγρασία, η οποία μπορεί να εμποδίσει το τραγανό αποτέλεσμα στις τηγανητές πατάτες ή να κάνει τον πουρέ υπερβολικά νερουλό. Αφήστε τις να κρυώσουν καλά σε μια σχάρα για λίγα λεπτά πριν το επόμενο βήμα.

Αποφεύγοντας αυτά τα πέντε βασικά λάθη, θα είστε σε θέση να μετατρέψετε τις πατάτες σας σε αληθινά αστέρια σε κάθε πιάτο που προετοιμάζετε. Καλή μαγειρική και καλή απόλαυση των δημιουργιών σας!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κιμαδόπιτα

Κιμαδόπιτα παραδοσιακή από τον Τάσο Αντωνίου. Απίστευτο τραγανό φύλλο, υπέροχη γέμιση από αρωματικό κιμά που θα λατρέψουν όλοι στο τραπέζι.

Τάρτα Tatin με αχλάδια

Συνταγή για τάρτα Tatin με αχλάδια!

Σουβλάκι ξιφία

Ζουμερό σουβλάκι με ξιφία μαριναρισμένο από τον Τάσο Αντωνίου. Ελαφρύ και πρωτότυπο σουβλάκι με ζουμερό και γευστικό ψάρι!

Περισσότερα άρθρα

Κανέλα ή κασσία; Μάθετε ποια είναι η αυθεντική κανέλα

Εσύ γνωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα στην κανέλα Κεϋλάνης και την κινέζικη κανέλα, γνωστή και ως κασσία;

6 βασικά λάθη που κάνετε με το ελαιόλαδο

Μάθετε ποια είναι τα λάθη που κάνουμε όλοι με τη συντήρηση και τη χρήση του ελαιολάδου στη μαγειρική.

Μυστικά για τέλεια μπισκότα

Μαλακά και αφράτα ή λεπτά και τραγανά μπισκότα; Μυστικά & tips για τέλεια μπισκότα που θα λατρέψουν όλοι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ