ΑρχικήΣυνταγέςΧριστόψωμο
συνταγή χριστόψωμο
Εκτύπωση

Χριστόψωμο

Χριστόψωμο από τον Τάσο Αντωνίου.Μία παραδοσιακή συνταγή για χριστόψωμο, που σύμφωνα με την παράδοση την φτιάχνουμε μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα.
Πιάτο Ορεκτικά
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Χριστόψωμο
Προετοιμασία 30 λεπτά
Εκτέλεση 50 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 20 λεπτά
Μερίδες 12
Θερμίδες 470θερμίδες

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.σ σουσάμι
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1 μεγάλο αυγό βιολογικό κατά προτίμηση
  • ½ κ.σ γλυκάνισο
  • 1 1/2 φλιτζ. νερό
  • 12 ολόκληρα καρύδια για το στόλισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  • Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 120 γραμμάρια χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 125 γραμμάρια αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (όχι στο καλοριφέρ) να φουσκώσει η ζύμη μας για περίπου 15 λεπτά.
  • Βράζουμε το γλυκάνισο σε 200 γραμμάρια νερό, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο, και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ελαστική.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 22 εκατοστών και τοποθετούμε τη ζύμη μας, αφήνοντας λίγη στην άκρη για την διακόσμηση του Χριστόψωμου. Από το ζυμάρι αυτό φτιάχνουμε δύο λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί σε σχήμα σταυρού, αλλά και τα υπόλοιπα σχέδια που θέλει ο καθένας στα τέσσερα τέταρτα του σταυρού.
  • Τοποθετούμε ολόκληρα καρύδια σε διάφορα σημεία του Χριστόψωμου και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη του ψωμιού.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά με μία ώρα. Μόλις το Χριστόψωμο πάρει χρώμα (μετά από 30 λεπτά περίπου), σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, για να μην πάρει πολύ καστανό χρώμα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο.

Δείτε επίσης: Οι καλύτερες συνταγές για σοκολατένια γλυκά

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πιλάφι Μιλανέζα

Συνταγή για πανεύκολο πιλάφι Μιλανέζα.

Κοτόπουλο με μέλι και μπαλσάμικο

Κοτόπουλο με μέλι και μπαλσάμικο από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα γευστικό και ανάλαφρο γεύμα με κοτόπουλο, σάλτσα από μπαλσάμικο και τρυφερά λαχανικά που πρέπει να δοκιμάσετε!

Ρύζι με λουκάνικο στο τηγάνι

Ρύζι με λουκάνικο από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα υπέροχο και χορταστικό πιάτο με χυλωμένο ρύζι και λουκάνικο, ιδανικό για τον χειμώνα, που θα σερβίρετε σαν κυρίως ή ως ορεκτικό σε οικογενειακό τραπέζι.

Περισσότερα άρθρα

Τα 7 μυστικά που δεν ήξερες για την τέλεια σούπα

Μυστικά για υπέροχες ζεστές χειμωνιάτικες σούπες. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να φτιάξετε μια πεντανόστιμη σούπα!

Φυτικό γιαούρτι: πόσο ωφελεί στη διατροφή μας;

Βάζουμε στο μικροσκόπιο τα δημοφιλέστερα είδη φυτικών γιαουρτιών και αναλύουμε τα οφέλη τους στη διατροφή μας.

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή απλό ελαιόλαδο; Να η διαφορά

Μάθετε ποιο ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιείτε ανάλογα με τη συνταγή!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ