ΑρχικήΣυνταγέςΧριστόψωμο
συνταγή χριστόψωμο
Εκτύπωση

Χριστόψωμο

Χριστόψωμο από τον Τάσο Αντωνίου.Μία παραδοσιακή συνταγή για χριστόψωμο, που σύμφωνα με την παράδοση την φτιάχνουμε μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα.
Πιάτο Ορεκτικά
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Χριστόψωμο
Προετοιμασία 30 λεπτά
Εκτέλεση 50 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 20 λεπτά
Μερίδες 12
Θερμίδες 470θερμίδες

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.σ σουσάμι
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1 μεγάλο αυγό βιολογικό κατά προτίμηση
  • ½ κ.σ γλυκάνισο
  • 1 1/2 φλιτζ. νερό
  • 12 ολόκληρα καρύδια για το στόλισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  • Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 120 γραμμάρια χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 125 γραμμάρια αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (όχι στο καλοριφέρ) να φουσκώσει η ζύμη μας για περίπου 15 λεπτά.
  • Βράζουμε το γλυκάνισο σε 200 γραμμάρια νερό, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο, και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ελαστική.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 22 εκατοστών και τοποθετούμε τη ζύμη μας, αφήνοντας λίγη στην άκρη για την διακόσμηση του Χριστόψωμου. Από το ζυμάρι αυτό φτιάχνουμε δύο λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί σε σχήμα σταυρού, αλλά και τα υπόλοιπα σχέδια που θέλει ο καθένας στα τέσσερα τέταρτα του σταυρού.
  • Τοποθετούμε ολόκληρα καρύδια σε διάφορα σημεία του Χριστόψωμου και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη του ψωμιού.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά με μία ώρα. Μόλις το Χριστόψωμο πάρει χρώμα (μετά από 30 λεπτά περίπου), σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, για να μην πάρει πολύ καστανό χρώμα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο.

Δείτε επίσης: Οι καλύτερες συνταγές για σοκολατένια γλυκά

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τηγανιά κοτόπουλο

Τηγανιά κοτόπουλο από τον Τάσο Αντωνίου. Μια εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή για τηγανιά κοτόπουλου με φέτα και υπέροχη σάλτσα. Αυτή η τηγανιά είναι ο ιδανικός μεζές!

Σαλάτα με φακές, παντζάρι και βαλεριάνα

Συνταγή για σαλάτα με φακές, παντζάρι και βαλεριάνα. Ένας συνδυασμός που θα σας ξετρελάνει και είναι τέλειο συνοδευτικό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Γαρίδες με σκόρδο και βούτυρο

Οι ωραιότερες γαρίδες με σκόρδο, βούτυρο και λεμόνι! Ένα υπέροχο ορεκτικό για δείπνο µε φίλους ή µεζές που συνοδεύει ένα ποτήρι κρασί.

Περισσότερα άρθρα

Πώς θα πετύχεις το τέλειο τσίζκεικ

Μυστικά και tips για το πιο νόστιμο σπιτικό cheesecake.

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο φαλάφελ;

Φτιάξτε αυθεντικά φαλάφελ από την Ανατολή στο σπίτι σας με αυτά τα μικρά μυστικά και tips.

Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν μαγειρεύετε πατάτες

Για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τις τέλειες πατάτες κάθε φορά, δείτε τα πέντε κύρια λάθη που πρέπει να αποφύγετε.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ