Εκτύπωση
Χριστόψωμο
Χριστόψωμο από τον Τάσο Αντωνίου.Μία παραδοσιακή συνταγή για χριστόψωμο, που σύμφωνα με την παράδοση την φτιάχνουμε μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα.
Μερίδες 12
Θερμίδες 470θερμίδες
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι μαλακό
- 25 γρ. φρέσκια μαγιά
- 2 κ.σ ζάχαρη
- 1 κ.σ σουσάμι
- 1 κ.σ βούτυρο
- 1 μεγάλο αυγό βιολογικό κατά προτίμηση
- ½ κ.σ γλυκάνισο
- 1 1/2 φλιτζ. νερό
- 12 ολόκληρα καρύδια για το στόλισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
- Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 120 γραμμάρια χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 125 γραμμάρια αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (όχι στο καλοριφέρ) να φουσκώσει η ζύμη μας για περίπου 15 λεπτά.
- Βράζουμε το γλυκάνισο σε 200 γραμμάρια νερό, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο, και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ελαστική.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 22 εκατοστών και τοποθετούμε τη ζύμη μας, αφήνοντας λίγη στην άκρη για την διακόσμηση του Χριστόψωμου. Από το ζυμάρι αυτό φτιάχνουμε δύο λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί σε σχήμα σταυρού, αλλά και τα υπόλοιπα σχέδια που θέλει ο καθένας στα τέσσερα τέταρτα του σταυρού.
- Τοποθετούμε ολόκληρα καρύδια σε διάφορα σημεία του Χριστόψωμου και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη του ψωμιού.
- Ψήνουμε για 50 λεπτά με μία ώρα. Μόλις το Χριστόψωμο πάρει χρώμα (μετά από 30 λεπτά περίπου), σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, για να μην πάρει πολύ καστανό χρώμα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο.
Δείτε επίσης: Οι καλύτερες συνταγές για σοκολατένια γλυκά
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
Τόσο απλή και τόσο εύκολη συνταγή.
Μπραβο σας