ΑρχικήΆρθρα10 συμβουλές μαγειρικής από την μαμά

10 συμβουλές μαγειρικής από την μαμά

Από την Άννα Ευθυμίου,

 

Εν όψει της γιορτής της μητέρας, η οποία γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (άρα φέτος είναι την Κυριακή 11 Μαΐου), ρωτήσαμε τις αγαπημένες μας μαμάδες ποια είναι τα μυστικά των πάντα επιτυχημένων συνταγών τους. Μπορεί να μην είναι σεφ με περγαμηνές και γκουρμέ αξιώσεις. Πώς εξηγείς, όμως, ότι το 99,9% των φαγητών που φτιάχνουν για εμάς είναι πάντα τέλειο; Γι’ αυτό καλά θα κάνεις να ακολουθήσεις αυτά τα 10 tips για να φέρεις άρωμα μαμάς στην κουζίνα σου. 

 

1. Μην είσαι επιπόλαιος. Αυτό σίγουρα το έχεις ακούσει πολλές φορές, σωστά; Σε αυτήν την περίπτωση, διάβασε τη συνταγή πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα, τουλάχιστον 2 φορές. Έτσι, θα αποφύγεις λάθη αφού θα ξέρεις από πριν τις βασικές κινήσεις.

2. Συγκέντρωσε ό,τι θα χρειαστείς στον πάγκο. Κατσαρόλες, τηγάνια, ταψιά και φόρμες πρέπει να βρίσκονται κοντά σου ώστε να μην πελαγώσεις όταν εκτελείς τη συνταγή (ελπίζουμε όχι κυριολεκτικά). 

3. Το ίδιο ισχύει για τα υλικά. Το έχουμε πάθει όλοι, λίγο ή πολύ, να φτάνουμε σε εκείνο το σημείο της συνταγής όπου συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε αρκετό αλεύρι, κρέμα γάλακτος, λαχανικά και πάει λέγοντας. Γιατί των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

4. Αν αγαπάς τα κρεατικά, να θυμάσαι ότι με όποιο τρόπο κι αν μαγειρέψεις μπριζόλες (στο τηγάνι, στο μπάρμπεκιου, στον φούρνο) το αλάτι μπαίνει λίγα λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος. Διαφορετικά σκληραίνει το κρέας κι έτσι δεν απολαμβάνεις τη φαγητό σου ζουμερό, όπως θα στο έφτιαχνε η μαμά.

5. Όχι πια δάκρυα! Καθάρισε τα κρεμμύδια εύκολα και χωρίς απώλειες, βάζοντας τα σε μπολ με καυτό νερό για 5 λεπτά. Θα δεις ότι μετά καθαρίζονται ευκολότερα και άνευ συγκινήσεων. Οι περισσότερες μαμάδες άργησαν να μάθουν το κόλπο αυτό, αλλά όταν το ανακάλυψαν άλλαξε η ζωή τους.

6. Το αλάτι κάνει τη διαφορά. Ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιήσεις κανένα μπαχαρικό, το αλάτι θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Πάντα με μέτρο, βέβαια, και ανάλογα με το πόσο επιτρέπει ο κάθε οργανισμός.

7. Ψήνεις κέικ ή πίτα στον φούρνο; Μην φεύγεις από την κουζίνα, ακόμη κι αν το χρονόμετρο χτυπήσει την ώρα που προτείνει η συνταγή. Μείνε σε απόσταση βολής για να είσαι σε ετοιμότητα και να μην αρπάξει το φαγητό ή το γλυκό σου.

8. Καμία μαμά δεν αγαπά τις ζυγαριές και την υπερβολική ακρίβεια όταν μαγειρεύει. Αν ανήκεις κι εσύ στη συνομοταξία και ακολουθήσεις τη μέθοδο “φλιτζάνι” ή “κούπα”, να χρησιμοποιείς ένα σκεύος για να μετρήσεις την ποσότητα του κάθε υλικού. 

9. Μαγείρεψε χωρίς συνταγή! Μάθε καλά τα υλικά και την εκτέλεση του αγαπημένου σου φαγητού κάνοντας εξάσκηση, και όταν έρθει η ώρα που δεν θα έχεις δίπλα σου το tablet ή το βιβλίο, αυτοσχεδίασε με τα αγαπημένα σου μυρωδικά, μπαχαρικά και επιπλέον υλικά.

10. Το πιο σημαντικό είναι να μαγειρεύεις με αγάπη. Είτε φτιάχνεις τηγανητά αυγά, είτε κουνελάκι στιφάδο, αν πρόκειται να φας μόνος σου ή να κάνεις τραπέζι σε 15 άτομα. Χάιδεψε τα υλικά, μύρισε τα μπαχαρικά, κόψε με τα χέρια φρέσκα μυρωδικά από τη γλάστρα. Μόνο έτσι θα νιώσεις τη μαγεία του σπιτικού φαγητού και θα καταλάβεις γιατί η μαμά μαγειρεύει το καλύτερο φαγητό του κόσμου.

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ με αχλάδι & δεντρολίβανο

Ένα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ που συνδυάζει την υπέροχη γλυκιά γεύση του αχλαδιού με την αψάδα του δεντρολίβανου. Υπέροχο χειμωνιάτικο ποτό!

Παστουρμαδόπιτα (πίτα Καισαιρείας)

Παστουρμαδόπιτα από τον Τάσο Αντωνίου. Μια παραδοσιακή πίτα με παστουρμά, λιαστή ντομάτα και γραβιέρα, γνωστή και ως πίτα Καισαρείας.

Γαριδοπίλαφο

Γαριδοπίλαφο στο τηγάνι. Απολαυστικό ρύζι πιλάφι με γαρίδες και κουρκουμά για πλούσιο χρώμα και μοναδικό άρωμα.

Περισσότερα άρθρα

Η ιστορία πίσω από το τιραμισού

Η ιστορία πίσω από το τιραμισού, το πιο δημοφιλές ιταλικό γλυκό με μπισκότα, βελούδινγ κρέμα και άρωμα εσπρέσο.

Ο απίστευτος λόγος που πρέπει να βάζεις τα μπαχαρικά στην κατάψυξη

Τα μπαχαρικά είναι ένας τρόπος να προσθέσεις γεύση στο φαγητό σου. Ήξερες όμως ότι είναι αγαπημένη τροφή και για ζιζάνια και άλλα έντομα;

Ανακαλύψαμε το πρώτο vegan τσουρέκι της πόλης!

O Στέφανος Διαμαντόπουλος φτιάχνει στον Πειραιά το πιο νόστιμο και πρωτότυπο vegan τσουρέκι της πόλης. Εκτός αυτού, εδώ θα βρεις περίτεχνα σοκολατένια αυγά και μοναδικές τούρτες από ζαχαρόπαστα για κάθε περίσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ