5 μύθοι γύρω από το fast food

Από την Άννα Ευθυμίου,

 

Σίγουρα το fast food είναι μια συνήθεια που διευκολύνει την καθημερινότητά μας, αφού μπορεί κανείς να χορτάσει με λίγα χρήματα και γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το γρήγορο είναι πάντοτε υγιεινό. Ευκαιρία λοιπόν να καταρρίψουμε 5 μύθους γύρω από το fast food και να κατανοήσουμε καλύτερα τι επιπτώσεις έχουν στην υγεία μας τα cheeseburgers και τα nuggets που τρώμε βιαστικά στο δρόμο.

 

Μύθος #1: Αν κάνεις δίαιτα ή θέλεις κάτι υγιεινό, παράγγειλε μια σαλάτα

Πρόκειται για έναν αστικό μύθο, κυρίες και κύριοι. Μάλιστα, μερικές σαλάτες περιέχουν περισσότερες θερμίδες από μια μεσαία πίτσα; Αυτό οφείλεται κυρίως στα dressings που περιέχουν τυρί, κρέας, λάδι και βούτυρο τα οποία χαρίζουν έξτρα πόντους στην περιφέρεια (και όχι μόνο). Βέβαια υπάρχουν πολλές σαλάτες που είναι πιο υγιεινές από ένα burger και τηγανητές πατάτες – αρκεί να αποφύγετε το dressing. 

 

Μύθος #2: Η συνεχής κατανάλωση προκαλεί εθισμό στο fast food

Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι αλυσίδες fast food προσθέτουν στα προϊόντα τους χημικές ουσίες που προκαλούν εξάρτηση στον καταναλωτή. Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότεροι προτιμούν το fast food τα τελευταία χρόνια, χωρίς αυτό να οφείλεται απαραίτητα σε κάποιο μυστικό συστατικό. 

 

Μύθος #3: Το fast food παχαίνει και βλάπτει την υγεία μας

Οποιοδήποτε είδος φαγητού καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες και συχνότητες, δεν παχαίνει, ούτε βλάπτει την υγεία. Αναμφίβολα το fast food δεν είναι η πλέον υγιεινή πρόταση για φαγητό, αλλά ούτε είναι τόσο επικίνδυνο όσο φημίζεται. Εξάλλου, ακόμη κι αν καταναλώνετε μόνο σπιτικά γεύματα, αν δεν κάνετε σωματική άσκηση τακτικά, είναι εξίσου πιθανό να παχύνετε. 

 

Μύθος #4: Όλα τα εστιατόρια fast food τηρούν τα υγειονομικά πρότυπα

Ο πιο απλός τρόπος να ελέγξετε ότι τηρούνται οι υγεινομικοί κανονισμοί είναι να παρατηρήσετε αν οι εργαζόμενοι φορούν δίχτυ στο κεφάλι και γάντια στα χέρια. Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλοί κανονισμοί οι οποίοι είναι δύσκολο να ελεγχθούν από κάποιον μη ειδικό.

 

Μύθος #5: Το κρέας των fast food περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες

Φήμες ήθελαν τα hamburgers και τις πατάτες παγκοσμίου φήμης αλυσίδας fast food να διατηρούνται για χρόνια χωρίς να χαλάνε. Η πραγματικότητα είναι ότι οι αλυσίδες fast food δεν μπορούν να πάρουν άδεια από τους υγειονομικούς οργανισμούς αν οι μέθοδοι επεξεργασίας τροφίμων δεν είναι ασφαλείς για τους καταναλωτές. Συνεπώς, είναι λανθασμένο να θεωρήσουμε ότι το fast food είναι επικίνδυνο υπό αυτήν την έννοια.

 

 

Eικόνα via fubiz.net

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.