Η σαλάτα ψητών λαχανικών είναι μια ιδιαίτερα νόστιμη επιλογή και αποτελεί ένα εξαιρετικό ορεκτικό ή συνοδευτικό για κρεατικά ή ψαρικά. Δείτε τα μυστικά για την τέλεια σαλάτα ψητών λαχανικών και δοκιμάστε αυτές τις πρωτότυπες συνταγές για ζουμερά, μελωμένα λαχανικά στα κάρβουνα.
1. Ψητά κρεμμύδια, πιπεριές και φέτα. Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε σε μεγάλες λωρίδες ή σε 4 φέτες και αφαιρούμε τις σπόρους. Αλείφουμε τα λαχανικά με λάδι, τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε στη σχάρα για 20 λεπτά περίπου. Μόλις τα λαχανικά είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ ή σε ένα βαθύ πιάτο. Τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, ξίδι και ρίγανη. Προσθέτουμε μια σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη, φέτα σε τρίμματα και μερικά κρουτόν. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά, πριν σερβίρουμε τη σαλάτα.
Δείτε ακόμα: Σαλάτα με τραγανό κοτόπουλο και ranch sauce
2. Ψητές ντομάτες με σκόρδο και τυρί. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τις ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λίγο ξίδι μπαλσάμικο. Προσθέτουμε πάνω σε κάθε φέτα ντομάτας από μια φέτα μοτσαρέλα ή οποιοδήποτε τυρί (κατά προτίμηση πιπεράτο), λίγο τριμμένο σκόρδο και ψιλοκομμένο βασιλικό.
Δείτε ακόμα: σαλάτα με αβοκάντο, κάππαρη και σως γιαουρτιού
3. Ψητό μαρούλι με ντρέσινγκ μουστάρδας. Παίρνουμε την καρδιά ενός μαρουλιού, την πλένουμε και την κόβουμε στη μέση. Την βάζουμε στη σχάρα και την ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ μουστάρδας. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 2 κ.σ. ελαιόλαδο με 1 κ.σ. μουστάρδα και προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού. Μόλις η καρδιά του μαρουλιού έτοιμη, την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και την περιχύνουμε με το ντρέσινγκ μουστάρδας. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε. Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε και κομματάκια τηγανητού μπέικον και blue cheese.
Δείτε ακόμα: σαλάτα κινόα, τραγανά ρεβίθια και βινεγκρέτ μελιού
4. Ψητό αβοκάντο με ντομάτα και κόλιανδρο. Πλένουμε πολύ καλά το αβοκάντο, το κόβουμε στη μέση κι αφαιρούμε το κουκούτσι. Το τοποθετούμε στη σχάρα με τη σάρκα να ακουμπά στο γκριλ και το ψήνουμε για 3-5 λεπτά χωρίς να το γυρίσουμε. Στη συνέχεια, το τοποθετούμε στο πιάτο, το αλατοπιπερώνουμε και γεμίζουμε το κενό του κουκουτσιού με ψιλοκομμένα κομμάτια ντομάτας. Πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο κόλιανδρο, περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Δείτε ακόμα: σαλάτα με μάγκο, χαλούμι και γλυκιά βινεγκρέτ
5. Ψητά κολοκυθάκια σαν νάτσος. Μια διαφορετική εκδοχή των νάτσος, αυτή τη φορά με ψητά κολοκυθάκια. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες μετρίου πάχους. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε στη σχάρα να ψηθούν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κάθε ροδέλα, λίγο τριμμένο τσένταρ και το αφήνουμε να λιώσει. Αφαιρούμε τις ροδέλες από τη φωτιά, τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τις γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μικρούς κύβους ντομάτας και αβοκάντο, χυμό λάιμ και λίγο φρεσκοκομμένο κόλιανδρο.