ΑρχικήΆρθραΦτιάξε το τέλειο ριζότο, μπορείς!

Φτιάξε το τέλειο ριζότο, μπορείς!

Από την ομάδα του Μαμα Πειναω,

Το ριζότο είναι ένα από τα διασημότερα πιάτα της ιταλικής κουζίνας που φτιάχνεται σε περίπου τριάντα λεπτά. Αρκούν ελάχιστα υλικά για να γίνει το απόλυτο έδεσμα και χρειάζεται απλώς “να είσαι από πάνω” για να δέσει η συνταγή. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τα 5 μυστικά για τέλειο, χυλωμένο ριζότο.

1. Το κατάλληλο ρύζι

Οι κατάλληλες ποικιλίες για ριζότο είναι το Arborio, το Carnaroli και το Vialone Nano. Είναι ιταλικές ποικιλίες, κοντόκοκκες, με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, ώστε το ριζότο να χυλώσει χωρίς να γίνει κολλώδες.

Δείτε ακόμα τη συνταγή για ριζότο με χωριάτικο λουκάνικο

2. Το σοτάρισμα του ρυζιού

Το βούτυρο με το οποίο θα σοτάρετε το ρύζι, δημιουργεί σε κάθε κόκκο του ρυζιού ένα λεπτό προστατευτικό μανδύα που επιτρέπει μεν στον κόκκο να απορροφήσει τη νόστιμη υγρασία των υλικών, χωρίς όμως να σκάσει ή να διαλυθεί. Ετσι θα έχετε ένα ριζότο κρεμώδες, και κάθε κόκκος θα είναι al dente, μαλακός αλλά και τραγανός.

3. Τα λαχανικά δίνουν γλυκιά νοστιμιά

Το κρεμμύδι και το σκόρδο, υλικά που μπαίνουν νωρίς στο τηγάνι και σοτάρονται μαζί με το ρύζι, θέλουν απαλό μαγείρεμα, εξασφαλίζοντας ότι ο ζωμός στον οποίο θα μαγειρευτεί το ρύζι θα πάρει πλούσια άρωμα και γλυκιά, απαλή γεύση.

4. Το λευκό κρασί δίνει πλούσιο άρωμα

Το ιδανικό κρασί είναι ένα λευκό και μυρωδάτο ξηρό, όπως ένα Αθήρι ή ένα Μοσχοφίλερο. Αποφύγετε τα καπνιστά ή τα γλυκά κρασιά. Ωστόσο, αν το ριζότο περιέχει ντομάτα ή κρεατικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρύ κόκκινο ξηρό κρασί.

5. Ζεστός ζωμός = κρεμώδες ριζότο

Ο ζεστός ζωμός είναι το υλικό που “δένει” το ρύζι με τα υπόλοιπα υλικά και χαρίζει κρεμώδες ριζότο, διαχωρίζοντας το ριζότο από το πιλάφι. Ο ζωμός πρέπει να μπει καυτός στο ριζότο και όχι κρύος ή χλιαρός. Τον έχετε σε ένα κατσαρολάκι δίπλα στο ριζότο που μαγειρεύετε, τον ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά και τον προσθέτετε στο ριζότο σε τρεις δόσεις με μια κουτάλα. Μόλις το ρύζι απορροφήσει τη μια δόση, τότε ρίχνετε την επόμενη.

Αφού διαβάσατε λοιπόν τα παραπάνω μυστικά, ώρα να φτιάξετε με τα χεράκια σας το τέλειο ριζότο μανιταριών με τη συνταγή του Τάσου Αντωνίου!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πεϊνιρλί με σπιτική ζύμη του Τάσου

Τα πιο αφράτα πεϊνιρλί είναι τα σπιτικά. Σας δίνουμε την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για να πειραματίστε με τις γεύσεις!

Θαλασσινά με λαχανικά

Συνταγή για θαλασσινά σοτέ με λαχανικά!

Σαλάτα νισουάζ με τόνο

Εύκολη σαλάτα νισουάζ με τόνο από τον Τάσο Αντωνίου. Απολαύστε αυτή τη χορταστική, νόστιμη και πολύχρωμη σαλάτα στο οικογενειακό τραπέζι και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας!

Περισσότερα άρθρα

Όσπρια και σπόροι: χρειάζονται μούλιασμα ή όχι;

Τελικά χρειάζονται τα όσπρια μούλιασμα πριν τα μαγειρέψουμε και αν ναι, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα μουλιάσουμε;

Κορονοϊός και μαγειρική: 14 συνταγές για την καραντίνα

Δείτε τις 14 συνταγές για την καραντίνα που θα φτιάξετε με ό,τι υλικά έχετε στην κουζίνα σας.

7 επικές συνταγές για κεφτέδες

Οι καλύτερες συνταγές για κεφτέδες είναι εδώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ