ΑρχικήΆρθρα5 συνταγές για κέικ στο φλιτζάνι

5 συνταγές για κέικ στο φλιτζάνι

Από την Άννα Ευθυμίου,

Όταν σε πιάνει η λιγούρα για γλυκό, δεν έχεις χρόνο και όρεξη να χτυπήσεις στο μίξερ ή να περιμένεις να ψηθεί το γλυκό στον φούρνο. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε για σένα 5 συνταγές για κέικ στο φλιτζάνι, έτοιμα σε 5 λεπτά, στον φούρνο μικροκυμάτων! Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία – ακόμα κι αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, αυτά τα γλυκά σίγουρα μπορείς να τα φτιάξεις! Θυμήσου ότι σε όλες τις παρακάτω συνταγές, πρέπει να χρησιμοποιήσεις μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι ή μεγάλη κούπα καφέ, και φυσικά να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες ψησίματος.

Κέικ σοκολάτας

συνταγη για κεικ στο φλιτζανι

Υλικά

  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 3 κ.σ. γάλα πλήρες
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο σε μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι και ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά. Βάζουμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία. Το “κέικ” θα φουσκώσει, ενώ στο εσωτερικό θα είναι υγρό. Αν το θέλουμε πιο σφιχτό, ψήνουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Μπορούμε να ελέγξουμε το εσωτερικό του με το τεστ της οδοντογλυφίδας (βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αν μένουν υπολείμματα μείγματος στην επιφάνεια, ψήνουμε επιπλέον). Σερβίρουμε σκέτο, με σαντιγί ή με παγωτό.

Αρωματικό φθινοπωρινό κέικ

συνταγη για κεικ στο φλιτζανι

Υλικά

  • 5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 4 κ.σ. γάλα πλήρες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία.

Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με παγωτό και σιρόπι καραμέλα (ταιριάζει πολύ!).

Κέικ καραμέλα

συνταγη για κεικ στο φλιτζανι

Υλικά

  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 3 κ.σ. γάλα πλήρες
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. χοντρό αλάτι
  • 2 κ.σ. dulce de leche (καραμελωμένο γάλα-συνταγή εδώ)

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο σε μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι και ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά. Γαρνίρουμε 1 κ.σ. καραμελωμένο γάλα στην κορυφή του μείγματος και το αφήνουμε να απλωθεί στο μείγμα.

Βάζουμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία. Το “κέικ” θα φουσκώσει, ενώ στο εσωτερικό θα είναι υγρό. Αν το θέλουμε πιο σφιχτό, ψήνουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Μπορούμε να ελέγξουμε το εσωτερικό του με το τεστ της οδοντογλυφίδας (βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αν μένουν υπολείμματα μείγματος στην επιφάνεια, ψήνουμε επιπλέον). Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με 1 κ.σ. καραμελωμένο γάλα.

Κέικ μπανάνα

συνταγη για κεικ στο φλιτζανι

Υλικά

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 κ.σ. γάλα πλήρες
  • 1 ώριμη μπανάνα (αν χρησιμοποιήσουμε μαυρισμένες, ακόμα καλύτερα)
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο σε μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι και ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τη λιωμένη μπανάνα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ καλά.

Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά. Βάζουμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία. Το “κέικ” θα φουσκώσει, ενώ στο εσωτερικό θα είναι υγρό. Αν το θέλουμε πιο σφιχτό, ψήνουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Μπορούμε να ελέγξουμε το εσωτερικό του με το τεστ της οδοντογλυφίδας (βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αν μένουν υπολείμματα μείγματος στην επιφάνεια, ψήνουμε επιπλέον). Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με παγωτό.

Κέικ με λιωμένα ζαχαρωτά

συνταγη για κεικ στο φλιτζανι

Υλικά

  • 3 κ.σ. ψίχουλα από μπισκότα τύπου digestive σπασμένα στο χέρι
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 3 κ.σ. γάλα
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2-3 ζαχαρωτά (marshmallows)

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ψίχουλα από μπισκότα με 1 κ.σ. βούτυρο σε ψηλό και μεγάλο φλιτζάνι. Ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, ανακατεύουμε και με κουτάλι τα πιέζουμε στον πάτο του φλιτζανιού. Σε ένα μπολ, ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων 3 κ.σ. βούτυρο για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά. Ρίχνουμε το μείγμα του μπολ στο φλιτζάνι, πάνω από τη βάση μπισκότου. Προσθέτουμε πάνω πάνω τα marshmallows. Βάζουμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία. Για να πετύχουμε το εφέ του καψίματος χρησιμοποιούμε φλόγιστρο (προαιρετικά) Σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγές και φωτογραφίες από τα loveswah.com/tag/microwave-mug-cakes/ και www.justputzing.com/2011/12/gingerbread-mug-cake-egg-less.html

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ρυζόγαλο

Το πιο εύκολο και απλό ρυζόγαλο. Οι περισσότεροι το απολαμβάνουν κρύο με λίγη κανέλα αλλά εμείς το τρώμε ζεστό απευθείας από την κατσαρόλα!

Κις Λορέν (Quiche Lorraine)

Η περίφημη συνταγή του Chez Lucien για κις λορέν!

Μακαρονάδα αραμπιάτα (arrabbiata)

Μακαρονάδα αραμπιάτα,α από τον Τάσο Αντωνίου! Αυτή η μακαρονάδα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας και μπούκοβο είναι ιδανική για τους λάτρεις των καυτερών.

Περισσότερα άρθρα

7 εργαλεία ζαχαροπλαστικής που πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου

Δείτε ποια είναι τα βασικά εργαλεία ζαχαροπλαστικής που πρέπει να έχετε οπωσδήποτε στην κουζίνα σας.

Τα 6 μυστικά για καταπληκτική ζύμη για τάρτα

Μάθετε τα μυστικά για τις καλύτερες σπιτικές τάρτες.

Αυτό είναι το απίστευτο υλικό για τέλεια βινεγκρέτ

H βινεγκρέτ έχει ένα μυστικό υλικό που δένει αρμονικά και υπέροχα όλα τα συστατικά για τη σαλάτα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ