Για να διατηρηθεί μια μαρμελάδα ή ένα γλυκό του κουταλιού για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να μάθουμε πώς αποστειρώνουμε τα βάζα.
Για τη διαδικασία αποστείρωσης των βάζων: τα πλένουμε (μαζί και τα καπάκια τους) και τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στους 100°C στον αέρα για 15 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε, τα γεμίζουμε με το γλυκό. Καλύτερα τα βάζα και το γλυκό ή η μαρμελάδα να είναι ακόμα ζεστά.
Δείτε ακόμα: σπιτική συνταγή για μαρμελάδα βερίκοκο
Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω, για να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας στο βάζο. Κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι και τοποθετούμε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει καλά το περιεχόμενο. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κονσερβοποίηση και μπορούμε να φυλάξουμε το βάζο στο ντουλάπι μας για πολλούς μήνες. Αν ανοίξουμε το βάζο, το βάζουμε στο ψυγείο.