5 τρόποι να δώσεις χρώμα στο πιάτο σου 

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη

 

Τι κι αν κατάγεται από την Ινδία και το Ιράν, ο βασιλικός είναι χαραγμένος μέσα μας ως ένα κατεξοχήν μεσογειακό φυτό. Συνυφασμένος με το καλοκαίρι και τις βραδιές στη βεράντα ή ιδανικότερα με το σεργιάνι στα σοκάκια ενός νησιού, όπου η αγέρωχη φουντωτή εμφάνισή του σου τραβά το βλέμμα κι η μυρωδιά του είναι ικανή να σε μεθύσει ή να σε κατευνάσει,  ο βασιλικός έχει αγαπηθεί κι υμνηθεί με πολλούς τρόπους από την ελληνική παράδοση. Πλούσιος σε ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, ο βασιλικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κουζίνα μας, χαρίζοντας στις συνταγές μας το υπέροχο άρωμά του. Και πραγματικά,  η προσωπική ευχαρίστηση όταν κόβεις ένα φυλλαράκι βασιλικού από τη δική σου γλάστρα για να το χρησιμοποιήσεις σε κάποιο πιάτο είναι μοναδική.  Δείτε λοιπόν συνταγές κι ιδέες για το πώς ο βασιλικός μπορεί να διεκδικήσει επάξια μια θέση στο τραπέζι σας.

 

1.  Πέστο βασιλικού

Το πέστο βασιλικού είναι μια κλασική, σίγουρη και νόστιμη λύση που μας ταξιδεύει μέχρι την Ιταλία. Το πέστο ταιριάζει ιδανικά με τις μακαρονάδες. Δείτε την πρόταση μας για ζυμαρικά με πέστο καθώς και το πώς μπορείτε να το παρασκευάσετε μόνοι σας.

 

2. Σαλάτα με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό

Λέγεται πως το μεγαλείο κρύβεται στα πιο απλά πράγματα και δεν έχουν άδικο. Το ίδιο συμβαίνει και στη γαστρονομία.  Σαλάτα με φύλλα βασιλικού, ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες και τρίμμα φέτας στην οποία προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι έχουμε τα αρώματα της Μεσογείου στο πιάτο μας. 

3. Γρανίτα με βασιλικό και λεμόνι

Το πώς μπορείτε να φτιάξετε γρανίτα με τον πιο σίγουρο τρόπο, σίγουρα το ξέρετε, αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας. Υπέροχη και ταυτόχρονα ιδιαίτερη  γεύση έχει κι η γρανίτα με λεμόνι και βασιλικό.  Για 6 μερίδες θα χρειαστείτε 5 λεμόνια, 2/3 του  φλιτζανιού ζάχαρη και 1/3 του φλιτζανιού λεπτοκομμένα φύλλα βασιλικού.  Προσθέστε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά αρχίστε να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και μέσα στο σιρόπι, που μόλις φτιάξατε, προσθέστε τη φλούδα από τα λεμόνια και τα φύλλα βασιλικού. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 30 λεπτά. Κατόπιν, αφαιρέστε μόνο τη φλούδα.  Στη συνέχεια ακολουθείστε τα βήματα για τη βασική συνταγή παρασκευής γρανίτας.

  

4. Λεμονάδα με βασιλικό

Σας έχουμε ήδη δώσει τη βασική συνταγή για σπιτική λεμονάδα καθώς και 8 τρόπους για να την απογειώσετε. Τώρα, σας έχουμε και τον 9ο. Λεμονάδα με βασιλικό. Η διαδικασία είναι απλούστατη. Μόλις ετοιμάσετε τη λεμονάδα, ρίξτε μέσα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού κι έτοιμο ένα δροσιστικό ρόφημα που μοσχοβολά Μεσόγειο!

5. Μακαρονάδα ναπολιτέν

Προσθέστε στη σάλτσα λίγο βασιλικό. Αυτό το μυστικό ακολουθούσε κι ο Frank Sinatra όταν έφτιαχνε την αγαπημένη του μακαρονάδα ναπολιτέν. Δείτε τη συνταγή εδώ του αξέχαστου τραγουδιστή εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.