5 είδη κρεμμυδιών και πώς τα μαγειρεύουμε

Είδη κρεμμυδιών

Τα κρεμμύδια είναι το υλικό με το οποίο ξεκινάμε σχεδόν κάθε συνταγή! Σε πόσα φαγητά δεν αρχίζουμε σοτάροντας κρεμμύδια σε ελαιόλαδο; Μια ματιά στην κουζίνα της μαμάς ή και στη δική σας θα σας πείσει: τα κρεμμύδια είναι βασικό υλικό που υπάρχει πάντα στα ντουλάπια μας. Είτε μαγειρεμένο, είτε ωμό, το κρεμμύδι είναι από τα πιο κοινά και απαραίτητα συστατικά της κουζίνας.  Ξέρουμε όμως πόσα είδη κρεμμυδιών υπάρχουν;

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τα κρεμμύδια όλον τον χρόνο, ωστόσο έχουν και αυτά την εποχή τους. Η συγκομιδή τους γίνεται δυο φορές κάθε χρόνι, τον Οκτώβριο και γύρω στον Απρίλιο. Φυσικά, τα βρίσκουμε όλο τον χρόνο, καθότι μετά τη συγκομιδή τους διατηρούνται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ελληνικά κρεμμύδια προέρχονται από την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αττική, αλλά κυρίως από τη Βοιωτία. Όπως και στα υπόλοιπα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προτιμάμε βιολογικά κρεμμύδια, διότι επιβαρύνονται λιγότερο από φυτοφάρμακα.

Η ελληνική αγορά κατακλύζεται από κρεμμύδια. Στους πάγκους της λαϊκής θα βρείτε κοκκινόφλουδα για τις σαλάτες (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα καυτερά βατικιώτικα, από τα Βάτικα στις Βοίες Λακωνίας), κιτρινόφλουδα από τη Βόρεια Ευρώπη, οβάλ και μικροσκοπικά για στιφάδο, γλυκά νεροκρέμμυδα, γνωστά και ως Ζακύνθου. Ας δούμε αναλυτικά τα είδη κρεμμυδιού που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά και πώς τα μαγειρεύουμε.

1. Κιτρινόφλουδα κρεμμύδια

Κίτρινα κρεμμύδια

Γλυκά κρεμμύδια με υπόλευκη σάρκα, ήπια γεύση και απαλό άρωμα. Ιδανικά για λαδερά και κοκκινιστά, αφού ισορροπούν την οξύτητα ντομάτας. Τα λευκά κιτρινόφλουδα κρεμμύδια είναι ιδανικά για να τα καραμελώσετε. Δοκιμάστε τα ακόμη και στη γέμιση της γαλοπούλας, και στη συνταγή που τα αποθεώνει, τη γαλλική κρεμμυδόσουπα.

2. Ζακυνθινά νεροκρέμμυδα

Κρεμμύδια Ζακυνθινά

Τα νεροκρέμμυδα Ζακύνθου, γνωστά και ως γλυκοκρέμμυδα, είναι πολύ ζουμερά, με έντονο άρωμα, ήπια γεύση, γλυκά, και δεν καίνε καθόλου. Είναι μεγάλα και πλακέ στο σχήμα. Προσθέστε τα ωμά ή σε σαλάτες. Χρησιμοποιήστε τα στα γεμιστά και γενικά στα μαγειρευτά σας.

3. Κοκκινόφλουδα κρεμμύδια

Κόκκινα κρεμμύδια


Τα κοκκινόφλουδα κρεμμύδια είναι ζουμερά και καυτερά. Σερβίρετε τα ωμά σε σαλάτες, μπέργκερ, ποικιλίες, σε γαρνιτούρα για τόνο, συνοδεύουν τέλεια ψητό κρέας, απαραίτητα στη χωριάτικη και στο κλασικό τυλιχτό σουβλάκι.

4. Κρεμμύδια για στιφάδο

Κρεμμύδια για στιφάδο

Τα κρεμμύδια για στιφάδο είναι μικρά σαν καρύδια και έχουν σχήμα οβάλ. Ζουμερά, με αψάδα αλλά και ήπια γλύκα. Μαγειρέψτε τα ολόκληρα στο στιφάδο με κρέας ή και θαλασσινά. Ιδανικά για κάθε είδους γέμιση, καραμέλωμα ή μαγείρεμα με κρεατικά. 

5. Φρέσκα κρεμμυδάκια

Φρέσκα κρεμμυδάκια

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια τα βρίσκουμε πλέον όλο τον χρόνο στην αγορά. Είναι απλώς τα ίδια κρεμμύδια πριν ωριμάσουν και σχηματίσουν τον βολβό τους. Η γεύση τους είναι ντελικάτη και πολύ ήπια, γι’αυτό και ταιριάζουν σε σαλάτες, όπως  την πατατοσαλάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.