ΑρχικήΆρθρα5 είδη κρεμμυδιών και πώς τα μαγειρεύουμε

5 είδη κρεμμυδιών και πώς τα μαγειρεύουμε

Τα κρεμμύδια είναι το υλικό με το οποίο ξεκινάμε σχεδόν κάθε συνταγή! Σε πόσα φαγητά δεν αρχίζουμε σοτάροντας κρεμμύδια σε ελαιόλαδο; Μια ματιά στην κουζίνα της μαμάς ή και στη δική σας θα σας πείσει: τα κρεμμύδια είναι βασικό υλικό που υπάρχει πάντα στα ντουλάπια μας. Είτε μαγειρεμένο, είτε ωμό, το κρεμμύδι είναι από τα πιο κοινά και απαραίτητα συστατικά της κουζίνας.  Ξέρουμε όμως πόσα είδη κρεμμυδιών υπάρχουν;

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τα κρεμμύδια όλον τον χρόνο, ωστόσο έχουν και αυτά την εποχή τους. Η συγκομιδή τους γίνεται δυο φορές κάθε χρόνι, τον Οκτώβριο και γύρω στον Απρίλιο. Φυσικά, τα βρίσκουμε όλο τον χρόνο, καθότι μετά τη συγκομιδή τους διατηρούνται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ελληνικά κρεμμύδια προέρχονται από την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αττική, αλλά κυρίως από τη Βοιωτία. Όπως και στα υπόλοιπα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προτιμάμε βιολογικά κρεμμύδια, διότι επιβαρύνονται λιγότερο από φυτοφάρμακα.

Η ελληνική αγορά κατακλύζεται από κρεμμύδια. Στους πάγκους της λαϊκής θα βρείτε κοκκινόφλουδα για τις σαλάτες (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα καυτερά βατικιώτικα, από τα Βάτικα στις Βοίες Λακωνίας), κιτρινόφλουδα από τη Βόρεια Ευρώπη, οβάλ και μικροσκοπικά για στιφάδο, γλυκά νεροκρέμμυδα, γνωστά και ως Ζακύνθου. Ας δούμε αναλυτικά τα είδη κρεμμυδιού που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά και πώς τα μαγειρεύουμε.

1. Κιτρινόφλουδα κρεμμύδια

Κίτρινα κρεμμύδια

Γλυκά κρεμμύδια με υπόλευκη σάρκα, ήπια γεύση και απαλό άρωμα. Ιδανικά για λαδερά και κοκκινιστά, αφού ισορροπούν την οξύτητα ντομάτας. Τα λευκά κιτρινόφλουδα κρεμμύδια είναι ιδανικά για να τα καραμελώσετε. Δοκιμάστε τα ακόμη και στη γέμιση της γαλοπούλας, και στη συνταγή που τα αποθεώνει, τη γαλλική κρεμμυδόσουπα.

2. Ζακυνθινά νεροκρέμμυδα

Κρεμμύδια Ζακυνθινά

Τα νεροκρέμμυδα Ζακύνθου, γνωστά και ως γλυκοκρέμμυδα, είναι πολύ ζουμερά, με έντονο άρωμα, ήπια γεύση, γλυκά, και δεν καίνε καθόλου. Είναι μεγάλα και πλακέ στο σχήμα. Προσθέστε τα ωμά ή σε σαλάτες. Χρησιμοποιήστε τα στα γεμιστά και γενικά στα μαγειρευτά σας.

3. Κοκκινόφλουδα κρεμμύδια

Κόκκινα κρεμμύδια


Τα κοκκινόφλουδα κρεμμύδια είναι ζουμερά και καυτερά. Σερβίρετε τα ωμά σε σαλάτες, μπέργκερ, ποικιλίες, σε γαρνιτούρα για τόνο, συνοδεύουν τέλεια ψητό κρέας, απαραίτητα στη χωριάτικη και στο κλασικό τυλιχτό σουβλάκι.

4. Κρεμμύδια για στιφάδο

Κρεμμύδια για στιφάδο

Τα κρεμμύδια για στιφάδο είναι μικρά σαν καρύδια και έχουν σχήμα οβάλ. Ζουμερά, με αψάδα αλλά και ήπια γλύκα. Μαγειρέψτε τα ολόκληρα στο στιφάδο με κρέας ή και θαλασσινά. Ιδανικά για κάθε είδους γέμιση, καραμέλωμα ή μαγείρεμα με κρεατικά. 

5. Φρέσκα κρεμμυδάκια

Φρέσκα κρεμμυδάκια

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια τα βρίσκουμε πλέον όλο τον χρόνο στην αγορά. Είναι απλώς τα ίδια κρεμμύδια πριν ωριμάσουν και σχηματίσουν τον βολβό τους. Η γεύση τους είναι ντελικάτη και πολύ ήπια, γι’αυτό και ταιριάζουν σε σαλάτες, όπως  την πατατοσαλάτα.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σουφλέ με ζυμαρικά

Σουφλέ με ζυμαρικά από τον Τάσο Αντωνίου! Εύκολη και γρήγορη συνταγή για σουφλέ ζυμαρικών με μόνο 4 υλικά. Φτιάξτε την πιο νόστιμη μακαρονάδα φούρνου με υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα σας.

Αλμυρή βασιλόπιτα

Αλμυρή βασιλόπιτα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή για πρωτοχρονιάτικη πίτα με χοιρινό κιμά και πλούσια μυρωδικά! Αλμυρή βασιλόπιτα Αλμυρή βασιλόπιτα από τον Τάσο...

Καλαμάρια τουρσί

Καλαμάρια τουρσί Καλαμάρια τουρσί. Αγαπημενος μεζες. Όταν πρόκειται να τα σερβίρετε, στραγγίστε τα καλα και ριξτε απο πανω ενα καλο ελαιόλαδο και μπολικη αγρια ρίγανη. 4...

Περισσότερα άρθρα

Το μυστικό υλικό για τέλειο, τραγανό κοτόπουλο!

Τέλειο τραγανό κοτόπουλο με ένα μυστικό και απρόσμενο υλικό, για ζουμερό, απίθανο κρέας και κρατσανιστή κρούστα που θα λατρέψετε!

9 πολύ καλοί λόγοι να φας τώρα αβοκάντο!

Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά που ενισχύουν τον οργανισμό.

Μενού και συνταγές για την 25η Μαρτίου

Στρώνουμε το τραπέζι της 25ης Μαρτίου με τις καλύτερες συνταγές για μπακαλιάρο και όχι μόνο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ