Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Τι κι αν το φθινόπωρο έχει έρθει για τα καλά κι έφερε μαζί του και τις πρώτες συννεφιές και μπόρες, κάνοντάς μας να λέμε σε φίλους και γνωστούς “Καλό χειμώνα”; Εμείς αντιστεκόμαστε στην φθινοπωρινή μελαγχολία και διαλέγουμε όμορφα στέκια για φαγητό που διαθέτουν καλαίσθητες αυλές που μας μεταφέρουν μακριά από τα φώτα και τον θόρυβο της πρωτεύουσας.
Ο Εξωστρεφής (Λόφος του Στρέφη, T. 2155515656)
Μέχρι ο καιρός να δείξει το ψυχρό του πρόσωπο, στον λόφο του Στρέφη μας περιμένει Ο Εξωστρεφής. Η αυλή, περιτριγυρισμένα από δέντρα και στρωμένη με χαλίκι και τα ξύλινα τραπέζια με τα φολκόρ τραπεζομάντιλα σε κάνουν να πιστεύεις πως έφυγες από την πρωτεύουσα κι είσαι και πάλι στο χωριό. Οι καλοί κι οικονομικοί μεζέδες, όπως κεφτέδες, σπιτικό σνίτσελ κοτόπουλου, μπριζολάκια το κρασί κι οι παγωμένες μπίρες και το κρασί συνοδεύονται με ζωντανή μουσική για να υποδεχθούμε το φθινόπωρο με ανεβασμένη διάθεση.
Καμπεθόν (Κεραμεικού 110, Κεραμεικός, T. 2155506414)
Στην αυλή ενός νεοκλασικού κτηρίου στον Κεραμεικό, μας περιμένει ένας ξεροκέφαλος για να σερβίρει ωραίους μεζέδες φτιαγμένους από διαλεχτά ελληνικά προϊόντα και ποτά από διάφορα μέρη όπως τσίπουρο Λήμνου, παριανό κρασί και χιώτικη μπίρα. Στον Καμπεθόν (στα ισπανικά σημαίνει ξεροκέφαλος) θα περάσεις πολύ όμορφα σε μια παρεΐστικη ατμόσφαιρα και σε μια αυλή με ψηλά δένδρα κι αγιόκλημα, θα πιεις ποτά σε λογικές τιμές και θα φας και νόστιμα μεζεδάκια. Εμείς ξεχωρίσαμε τα λουκανικάκια σοτέ με κύβους φέτας, τις μπουκιές κοτόπουλου με φινόκιο και λαχανικά σβησμένα με ούζο, τους ανθοτυροκεφτέδες και το μπέργκερ πουλερικών.
Θάλειας Μεζεδοτεχνείον (Κουτσικάρη 47, Γκύζη, T. 2155207098)
Η κυρία Θάλεια μας προσκαλεί να γευτούμε την εξαιρετική της τέχνη στους μεζέδες. Η αυλή θυμίζει νησί και είναι λογικό μόλις μάθεις ότι η ιδιοκτήτρια, μια αυτοδίδακτη μαγείρισσα, είχε επί πολλά χρόνια ένα ομώνυμο ουζερί στην Τζιά. Όλα φτιάχνονται εκείνη τη στιγμή κι εμείς παραγγείλαμε και σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα την πίτα με τρία τυριά, την ομελέτα με κολοκυθοανθούς, τη μελιτζανοσαλάτα με αρκετό μπαλσάμικο ξίδι και σκόρδο, τη σαλάτα της Θάλειας και μπριζολάκια ψητά.
Τα Κακά Παιδιά (Αριστοτέλους 70, Δραπετσώνα, T. 2104614355)
Σε μια αυλή, που λειτουργεί μόνο βράδυ, εμπνευσμένη από ελληνική ταινία της δεκαετίας του’60, συμπεραίνουμε ότι τα κακά παιδιά ξέρουν να τρώνε καλά. Ο κατάλογος μικρός και με έμφαση κυρίως στα θαλασσινά. Από την παραγγελία σας μην παραλείψετε τις ψητές σαρδέλες, τον μαρινάτο γαύρο, τις ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες σερβιρισμένες στη σέσουλα και τα μύδια γιουβέτσι. Αν πάλι είστε φίλοι του κρέατος, δοκιμάστε μαριναρισμένο κοντοσούβλι, συκώτι τηγανητό και κοτόπουλο με μουστάρδα. Πάντως, όποιες και να είναι οι προτιμήσεις σας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και το χύμα χιώτικο ούζο του μαγαζιού.
Μπεμπέκα (Διονύσου 16, Χαλάνδρι, T. 2106854880)
Η πιο νόστιμη μπεμπέκα που υπάρχει στην Αθήνα βρίσκεται στο Χαλάνδρι και μας περιμένει στην καλόγουστη αυλή μιας παλιάς μονοκατοικίας, γεμάτη γιασεμιά, πορτοκαλιές, βασιλικούς και δεντρολίβανο που η μαγείρισσα το κόβει και το προσθέτει στα πιάτα της. Με προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα, η Μπεμπέκα σερβίρει μαμαδίστικες νοστιμιές και πιάτα που μυρίζουν Ελλάδα. Πολύ καλό το κριθαρότο με σύγκλινο, τα αυγά με τις τηγανητές πατάτες, οι λαχανοντολμάδες, τα μπιφτέκια που συνοδεύονται από γιαούρτι με αρωματικά βότανα, η ρεβυθάδα και ο μέγας μεζές με σουτζούκι.
Αυλή (Αγ.Δημητρίου 12, Ψυρρή, T. 2103217642)
Αυτή η αυλή άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η αυλή της παρέας, της νοσταλγίας και της χαλάρωσης. Σπρώχνοντας την στενή πόρτα και στο τέλος ενός στενού διαδρόμου,καταλήγεις σε μια μικρή αυλή περιτριγυρισμένη από πολυκατοικίες. Το σκηνικό απλό, ταπεινό μα ταυτόχρονα όμορφο, οικείο και το κυριότερο ταξιδιάρικο. Η Αυλή είναι ένα παραδοσιακό καφενείο που σερβίρει τσίπουρο, μπίρα και κρασί και φτιάχνει λίγα και καλά πιάτα. Τηγανιά κοτόπουλο και συκώτι, τυροκαυτερή, τυρί σαγανάκι και η φημισμένη ποικιλία του μαγαζιού είναι μεζέδες που δεν θεωρούνται πρωτότυποι, αλλά είναι νόστιμοι.