Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Μπορεί ο χώρος της γαστρονομίας να είναι αντροκρατούμενος, υπάρχουν, όμως, συνταγές που οφείλουν τη νοστιμιά και τη διαχρόνικότητά τους σε διάσημες γυναίκες. Συγκεντρώσαμε αγαπημένες μας λιχουδιές με γυναικεία ονόματα και σας αποκαλύπτουμε ποιες ήταν εκείνες οι γυναίκες που αποτέλεσαν τη μαγειρική αιτία για να τις απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα.
1. Πίτσα Μαργαρίτα
H πίτσα μαργαρίτα οφείλει τη νοστιμιά της στα απλά, πρώτης ποιότητας υλικά και το όνομά της στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Δημιουργήθηκε πρώτη φορά το 1889 στη Νάπολη της Ιταλίας από τον Raffaele Esposito, έναν ντόπιο σεφ που έδωσε στην πίτσα το όνομα της πριγκίπισσας, θέλοντας έτσι να την τιμήσει για την επίσκεψή της την πόλη. Όλο το παρασκήνιο και η αυθεντική συνταγή με ένα κλικ εδώ.
2. Πάβλοβα
Ένα γλυκό ντελικάτο, αεράτο, αφράτο και κάτασπρο που μοιάζει με μπαλαρίνα. Και όντως, η πάβλοβα οφείλει το όνομά της και την παραγωγή της στην πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, τη διασημότερη μπαλαρίνα των αρχών του 20ου αιώνα. Η αφορμή και η συνταγή για την καλύτερη πάβλοβα με ένα κλικ εδώ.
3. Pêche Melba
Ένα επιδόρπιο με βάση τα ροδάκινα που φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1892 στην Αγγλία από τον Γάλλο σεφ Georges-Auguste Escoffier. Ο διάσημο Γάλλος σεφ και εμπνευστής της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας, εργαζόταν στο εστιατόριο του θρυλικού ξενοδοχείου Savoy και εμπνεύστηκε αυτό το γλυκό για χάρη της Αυστραλής σοπράνο Nellie Melba. Μάλιστα, η διάσημη σοπράνο σαγήνευσε τόσο τον Γάλλο σεφ, ώστε εκείνος δημιούργησε κι άλλη μια λιχουδιά με το όνομά τους, το Melba toast, μια λεπτή φέτα φρυγανισμένη φέτα ψωμιού η οποία γαρνίρεται συνήθως με τυρί ή πατέ και χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό σε σούπες και σαλάτες. Η συνταγή του αυθεντικό επιδόρπιου Pêche Melba βρίσκεται εδώ.
5. Tetrazzini
Αν και το όνομα είναι ιταλικό, το πιάτο αυτό είναι μια καθαρά αμερικάνικη συνταγή. Το tetrazzini είναι ζυμαρικά με κρεμώδη σάλτσα, κοτόπουλο και μανιτάρια που πήραν το όνομά τους από την Ιταλίδα σοπράνο Luisa Tetrazzini. Η πρώτη μακαρονάδα Tetrazzini δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο μετά από μια μαγευτική παράσταση που έδωσε η Ιταλίδα σοπράνο. Το περίεργο είναι ότι η σοπράνο μάλλον σςν δοκίμασε ποτέ αυτό το πιάτο, αφού ακολουθούσε αυστηρή διατροφή βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά. Το κότοπουλο έχει μαγειρευτεί σε ελαιόλαδο και βούτυρο, ενώ τα μανιτάρια σε ελαιόλαδο, βούτυρο και κρασί. Το κοτόπουλο και τα μανιτάρια προστίθενται σε μια πλούσια λευκή σάλτσα από αλεύρι, βούτυρο, γάλα και κρέμα γάλακτος, ενώ στο τέλος προσθέτουμε τα ζυμαρικά, κατά προτίμηση λινγκουίνι, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και τα μεταφέρουμε σε ταψί όπου τα ψήνουμε στον φούρνο για λίγη ώρα.
6. Μήλα Granny Smith
Τα πράσινα μήλα με την ονομασία Granny Smith είναι τραγανά, μυρωδάτα και αποτελούν τη βάση για λαχταριστές συνταγές με μήλα. Η ποικιλία αυτή προέρχεται από την Αυστραλία και το όνομά της της το χάρισε η Marie Ana Smith ή Granny Smith (Γιαγιά Smith), όπως όλοι την αποκαλούσαν, ή οποία ήταν η πρώτη που πρωτοφύτεψε τον σπόρο της συγκεκριμένης ποικιλίας και την καλλιέργησε στα κτήματά της. Μάλιστα, τα πωλούσε κάθε βδομάδα στο Σίδνευ στην αγορά George Street market όπου και γίνονταν ανάρπαστα και την ποιότητα και τη γεύση τους. Οι 5 ευκολότερες συνταγές με μήλα με ένα κλικ εδώ.