ΑρχικήΆρθρα6 μυστικά για να πλύνετε και να αποθηκεύσετε σωστά τα τρόφιμα

6 μυστικά για να πλύνετε και να αποθηκεύσετε σωστά τα τρόφιμα

Από τη Λίζα Μάτσα,

Πόσες φορές ανακαλύψατε φρούτα και λαχανικά που έχουν σαπίσει στα συρτάρια του ψυγείου σας πριν καλά καλά προλάβετε να πείτε “πεπόνι”; (Ποτέ δε καταλάβαμε γιατί να πούμε μόνο κύμινο) Κι όμως εμείς είμαστε εδώ για να σας αποκαλύψουμε μυστικά και τεχνικές που θα σας απαλλάξουν από αυτό τον εφιάλτη και θα διατηρούν φρέσκα και ζωντανά τα φρούτα και τα λαχανικά που παίρνετε από το μανάβη σας, ή ιδανικά και ονειρεμένα κόβετε από το κήπο σας.

  • Μυστικό #1

Μερικά φρούτα και λαχανικά όπως οι κολοκύθες και οι πατάτες, δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται στο ψυγείο. Το ίδιο ισχύει και για τις ντομάτες που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου και μόνο αν κοπούν αποθηκεύονται στο ψυγείο.

Τα πεπόνια διατηρούνται στο ψυγείο μετά τη κοπή τους, σε αντίθεση με το καρπούζι που μπορεί να μπει πριν και μετά το κόψιμο. Επίσης πριν από την κοπή πλένονται με λίγο σαπούνι πιάτων ώστε να απομακρυνθεί οποιοδήποτε μικρόβιο τυχαίνει να βρεθεί κάπου εκεί.

  • Μυστικό #2

Αφήστε τα ακτινίδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια και το αβοκάντο πρώτα να ωριμάσουν πριν τα βάλετε στο ψυγείο.

Οι μπανάνες διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, ωστόσο αν μπουν στο ψυγείο και η φλούδα τους μαυρίσει, δεν αλλοιώνει πραγματικά τη γεύση και την ποιότητα τους.

Τα μούρα αποθηκεύονται σε πλαστικό μπολ ή χάρτινη σακούλα και χρειάζονται εξονυχιστικό έλεγχο μιας και αν έχει χαλάσει έστω και ένα, η μούχλα θα εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα. Πλένονται λίγο πριν την κατανάλωση.

Τα φρέσκα φασόλια και τα μπιζέλια θα πρέπει πάντα να αποθηκεύονται στο ψυγείο μετά τη συλλογή ή την αγορά τους και να χρησιμοποιούνται αμέσως.

  • Μυστικό #3

Χρησιμοποιήστε πλαστικές σακούλες που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, ενώ παράλληλα δεν αφήνει τα τρόφιμα να ξεραθούν.

Τα κρεμμύδια πρέπει να αποθηκεύονται απομονωμένα από τα υπόλοιπα τρόφιμα, σε ξηρό σκοτεινό μέρος. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια εξαιρούνται του κανόνα, αφού μπαίνουν σε πλαστική σακούλα μέσα στο ράφι του ψυγείου ώστε να μην μεταδώσουν το άρωμά τους στα υπόλοιπα τρόφιμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε σπαράγγια είναι να κοπεί το 1/4 από το κάτω μέρος των μίσχων και να τα αποθηκεύετε σε όρθια θέση σε λίγο νερό.

  • Μυστικό #4

Η αποθήκευση στο νερό ενδείκνυται και για φρέσκα βότανα όπως ο μαϊντανός, ο κόλιαντρος, η ρίγανη, το φασκόμηλο, η μαντζουράνα, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, το εστραγκόν, η μέντα, και το σχοινόπρασο.

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε το λάχανο, ξεπλύνετε καλά, αφαιρέστε τους σκληρούς μίσχους και κόψτε τα φύλλα σε κορδέλες. Αποθηκεύστε σε μια πλαστική σακούλα με ένα υγρό απορροφητικό χαρτί που θα τα κρατήσει φρέσκα μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

  • Μυστικό #5

Σας έχουμε καλά νέα! Δεν είναι απαραίτητο να ξεφλουδίζετε τα λαχανικά ρίζας, όπως το καρότο, ειδικά όταν τα κόβετε από το δικό σας μποστάνι και είναι απολύτως απαλλαγμένα από χημικές ουσίες.

Οι πράσινες σαλάτες θα πρέπει να παραμένουν στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθούν. Τις πλένετε σε ένα πλαστικό μπολ με νερό και ξύδι, αφαιρώντας με μαλακές κινήσεις τυχόν χώμα και ζωύφια. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ωσότου το νερό να μένει καθαρό. Στην συνέχεια αποθηκεύστε σε πλαστικές σακούλες ή δοχεία με ένα βρεγμένο χαρτί ή σε ειδικά μπολ που εξυπηρετούν αυτή τη δουλειά. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

  • Μυστικό #6

Το μαρούλι μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία ώστε να παραμείνει τραγανό, αρκεί να μην αποθηκευτεί απόλυτως στεγνό στο ψυγείο.

Τα μανιτάρια δε πρέπει ποτέ να καθαρίζονται στο νερό. Αν είναι πολύ βρώμικα περάστε τα απαλά με μια βρεγμένη πετσέτα με όσο το δυνατόν πιο γρήγορες κινήσεις.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Λαζάνια με γαρίδες και εστραγκόν

Μια εύκολη και υπέροχη μακαρονάδα με γαρίδες και εκπληκτικά αρώματα χάρη στο ούζο και το εστραγκόν!

Φαχίτας με κοτόπουλο

Μια υπέροχη μεξικάνικη συνταγή που θα φέρει στην κουζίνα σας εξωτικές γεύσεις και αρώματα.

Θεϊκή τούρτα παγωτό σοκολάτα και μπισκότο

Εύκολη τούρτα παγωτό από τον Τάσο Αντωνίου! Μια εντυπωσιακή τούρτα παγωτό με κολασμένη σως σοκολάτας, σαβαγιάρ και σοκολατένια μπισκότα. Είναι η τέλεια τούρτα για καλέσματα και πάρτυ.

Περισσότερα άρθρα

8 υλικά στην κουζίνα που δεν ανακυκλώνονται

Δείτε ποιες συσκευασίες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

9 τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε ληγμένα

Κι όμως, δεν «χαλάνε» όλα τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Δείτε εννέα τρόφιμα τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια, υπό προϋποθέσεις, αφού έχουν λήξει.

Πώς θα φτιάξω σπιτικό ζωμό

Ο σπιτικός ζωμός χαρίζει ασύγκριτη γεύση στο φαγητό, από τα ζυμαρικά μέχρι τα μαγειρευτά και το ριζότο. Μάθε πώς θα φτιάξεις εύκολα και γρήγορα σπιτικό ζωμό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ