Από τη Λίζα Μάτσα,
Πόσες φορές ανακαλύψατε φρούτα και λαχανικά που έχουν σαπίσει στα συρτάρια του ψυγείου σας πριν καλά καλά προλάβετε να πείτε “πεπόνι”; (Ποτέ δε καταλάβαμε γιατί να πούμε μόνο κύμινο) Κι όμως εμείς είμαστε εδώ για να σας αποκαλύψουμε μυστικά και τεχνικές που θα σας απαλλάξουν από αυτό τον εφιάλτη και θα διατηρούν φρέσκα και ζωντανά τα φρούτα και τα λαχανικά που παίρνετε από το μανάβη σας, ή ιδανικά και ονειρεμένα κόβετε από το κήπο σας.
- Μυστικό #1
Μερικά φρούτα και λαχανικά όπως οι κολοκύθες και οι πατάτες, δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται στο ψυγείο. Το ίδιο ισχύει και για τις ντομάτες που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου και μόνο αν κοπούν αποθηκεύονται στο ψυγείο.
Τα πεπόνια διατηρούνται στο ψυγείο μετά τη κοπή τους, σε αντίθεση με το καρπούζι που μπορεί να μπει πριν και μετά το κόψιμο. Επίσης πριν από την κοπή πλένονται με λίγο σαπούνι πιάτων ώστε να απομακρυνθεί οποιοδήποτε μικρόβιο τυχαίνει να βρεθεί κάπου εκεί.
- Μυστικό #2
Αφήστε τα ακτινίδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια και το αβοκάντο πρώτα να ωριμάσουν πριν τα βάλετε στο ψυγείο.
Οι μπανάνες διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, ωστόσο αν μπουν στο ψυγείο και η φλούδα τους μαυρίσει, δεν αλλοιώνει πραγματικά τη γεύση και την ποιότητα τους.
Τα μούρα αποθηκεύονται σε πλαστικό μπολ ή χάρτινη σακούλα και χρειάζονται εξονυχιστικό έλεγχο μιας και αν έχει χαλάσει έστω και ένα, η μούχλα θα εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα. Πλένονται λίγο πριν την κατανάλωση.
Τα φρέσκα φασόλια και τα μπιζέλια θα πρέπει πάντα να αποθηκεύονται στο ψυγείο μετά τη συλλογή ή την αγορά τους και να χρησιμοποιούνται αμέσως.
- Μυστικό #3
Χρησιμοποιήστε πλαστικές σακούλες που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, ενώ παράλληλα δεν αφήνει τα τρόφιμα να ξεραθούν.
Τα κρεμμύδια πρέπει να αποθηκεύονται απομονωμένα από τα υπόλοιπα τρόφιμα, σε ξηρό σκοτεινό μέρος. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια εξαιρούνται του κανόνα, αφού μπαίνουν σε πλαστική σακούλα μέσα στο ράφι του ψυγείου ώστε να μην μεταδώσουν το άρωμά τους στα υπόλοιπα τρόφιμα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε σπαράγγια είναι να κοπεί το 1/4 από το κάτω μέρος των μίσχων και να τα αποθηκεύετε σε όρθια θέση σε λίγο νερό.
- Μυστικό #4
Η αποθήκευση στο νερό ενδείκνυται και για φρέσκα βότανα όπως ο μαϊντανός, ο κόλιαντρος, η ρίγανη, το φασκόμηλο, η μαντζουράνα, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, το εστραγκόν, η μέντα, και το σχοινόπρασο.
Αν θέλετε να αποθηκεύσετε το λάχανο, ξεπλύνετε καλά, αφαιρέστε τους σκληρούς μίσχους και κόψτε τα φύλλα σε κορδέλες. Αποθηκεύστε σε μια πλαστική σακούλα με ένα υγρό απορροφητικό χαρτί που θα τα κρατήσει φρέσκα μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
- Μυστικό #5
Σας έχουμε καλά νέα! Δεν είναι απαραίτητο να ξεφλουδίζετε τα λαχανικά ρίζας, όπως το καρότο, ειδικά όταν τα κόβετε από το δικό σας μποστάνι και είναι απολύτως απαλλαγμένα από χημικές ουσίες.
Οι πράσινες σαλάτες θα πρέπει να παραμένουν στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθούν. Τις πλένετε σε ένα πλαστικό μπολ με νερό και ξύδι, αφαιρώντας με μαλακές κινήσεις τυχόν χώμα και ζωύφια. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ωσότου το νερό να μένει καθαρό. Στην συνέχεια αποθηκεύστε σε πλαστικές σακούλες ή δοχεία με ένα βρεγμένο χαρτί ή σε ειδικά μπολ που εξυπηρετούν αυτή τη δουλειά. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
- Μυστικό #6
Το μαρούλι μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία ώστε να παραμείνει τραγανό, αρκεί να μην αποθηκευτεί απόλυτως στεγνό στο ψυγείο.
Τα μανιτάρια δε πρέπει ποτέ να καθαρίζονται στο νερό. Αν είναι πολύ βρώμικα περάστε τα απαλά με μια βρεγμένη πετσέτα με όσο το δυνατόν πιο γρήγορες κινήσεις.