8 συνταγές με θαλασσινά που πρέπει να δοκιμάσεις

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Τα θαλασσινά είναι μεγάλη αδυναμία και τώρα το καλοκαίρι κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας. Κι επειδή λατρεύουμε τις πειραματισμούς στην κουζίνα, βρήκαμε υπέροχες συνταγές, ίσως και αναπάντεχες για μερικούς, που, όμως, αναδεικνύουν με τον καλύτερο και πιο εύγευστο τρόπο τη γεύση των θαλασσινών.

1.       Λινγκουίνι με όστρακα, μυρωδικά και αμύγδαλα

 

Πηγή: bonappetit.com

Τα θαλασσινά συνδυάζονται άψογα με τα ζυμαρικά. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε με ελαιόλαδο  4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, 1 ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και σβήνουμε  με 1 ποτήρι άσπρο κρασί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα όστρακα ( περίπου 700 γραμμάρια) και τα αφήνουμε  για 5 με 8 λεπτά (μέχρι δηλαδή να ανοίξουν). Βάζουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα ( 1 φλιτζάνι) σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε  με ελαιόλαδο, 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένο μαϊντανό (μισό φλιτζάνι), αλάτι και πιπέρι. Αφού βράσουμε τα μακαρόνια (1 πακέτο), τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα όστρακα μαζί με μισό φλιτζάνι νερό στο οποίο έχουν βράσει, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για περίπου 3 λεπτά. Τα σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με το μείγμα από  τα αμύγδαλα, τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο

 

2.       Σπαγγέτι με αστακό και ντοματίνια

 

Πηγή: bonappetit.com

Ο αστακός δεν θέλει κόπο για να μαγειρευτεί, αλλά τρόπο. Ιδού ένας γρήγορος, εύκολος και πικάντικος τρόπος που συνδυάζει το εκλεκτό αυτό θαλασσινό με τα σπαγγέτι. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι,βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με μια κουταλιά βούτυρο και κόκκινο καυτερό πιπέρι (2 κουταλιές του γλυκού). Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα ντοματάκια τσέρι κομμένα στη μέση (θα χρειαστούμε περίπου 600 γραμμάρια) και τα αφήνουμε να βράσουν για 8 περίπου λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν). Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, προσθέτουμε την ψίχα του αστακού (700 γραμμάρια) κι ανακατεύουμε καλά. Αφού ετοιμάσουμε  τα μακαρόνια, τα ρίχνουμε κι αυτά στο τηγάνι μαζί με μισό φλιτζάνι νερού στο οποίο είχαν βράσει και ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με λίγο χυμό λεμονιού.

 

3.       Γαρίδες με κάρι και γάλα καρύδας

 

Πηγή: tastefoodblog.com/2011/01/03/coconut-shrimp-curry-recipe/

 Γαρίδες τηγανητές, βράστες ή σαγανάκι είναι οι πιο προσφιλείς τρόποι μαγειρέματος της γαρίδας. Δοκιμάστε, όμως,  να τις μαγειρέψετε με κάρι και γάλα καρύδας και θα μας θυμηθείτε. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε 2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε μικρά κομμάτια) και φρεσκοτριμμένο τζίντζερ (1 κουταλιά του γλυκού). Στη συνέχεια, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας κάρι (σε σκόνη) κι ανακατεύουμε για 1 με 2 λεπτά. Μετά, βάζουμε 1 κονσέρβα ντομάτες κονκασέ, γάλα καρύδας (1 ½ φλιτζάνι), αλάτι,πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε τις γαρίδες (700 γραμμάρια και καθαρισμένες) και τις μαγειρεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας δυο ή τρεις φορές. Προαιρετικά στο τέλος, μπορούμε να βάλουμε και κόλιανδρο. Το σερβίρουμε ζεστό και ταιριάζει ιδανικά με ρύζι μπασμάτι.

4.       Σαλάτα με καλαμάρια και μαυρομάτικα φασόλια

 

Πηγή: communities.washingtontimes.com/neighborhood/culinary-quest/2010/jun/7/black-eyed-pea-salad-calamari/

Καλαμάρια σαλάτα και μάλιστα με μαυρομάτικα φασόλια; Μάλιστα κι είναι και πεντανόστιμα. Πλένουμε, καθαρίζουμε 1 κιλό καλαμάρια και τα κόβουμε σε ροδέλες (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα). Στη συνέχεια, σε κατσαρόλα με βραστό νερό τα ζεματίζουμε. Αφού έχουμε βράσει τα μαυρομάτικα φασόλια, τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε ανακατεύοντας καλά,  τα καλαμάρια, 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια, 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο, 7-8 φύλλα μαϊντανού κι εστραγκόν, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκο). Σε ένα μικρότερο μπολ, φτιάχνουμε μια βινεγκρέτ από ελαιόλαδο ( 3-4 κουταλιές της σούπας), ξίδι (2 κουταλιές της σούπας), αλάτι και πιπέρι. Αφού την ανακατέψουμε καλά, περιχύνουμε με αυτήν τα καλαμάρια με τα μαυρομάτικα φασόλια και τα υπόλοιπα υλικά.  Πριν την σερβίρουμε, αφήνουμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου για 30 με 45 λεπτά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να τραβήξουν τα αρώματά τους.

 

5.       Χταπόδι με γίγαντες και ρίγανη

 

Πηγή: http://www.epicurious.com

Δυο αγαπημένα φαγητά σε μια συνταγή και δεν θέλουμε τίποτα άλλο! Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε το χταπόδι (1 κιλό περίπου) πλυμένο , καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια. Το μαγειρεύουμε, σε μέτρια φωτιά, για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλες φέτες, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 φύλλο δάφνης, 1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί και το αφήνουμε για 2 περίπου ώρες, σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύοντας τακτικά,  μέχρι το χταπόδι να γίνει πολύ μαλακό. Αφού έχουμε βράσει τους γίγαντες (έχουμε φροντίσει να τους βάλουμε στο νερό από την προηγούμενη μέρα), τους ρίχνουμε σε ένα ταψί. Στο ίδιο ταψί, βάζουμε το χταπόδι, λίγο ελαιόλαδο, 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας, 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ, 100 ml κόκκινο κρασί, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο νερό και το αφήνουμε στο φούρνο στους 1800 για 30 με 40 περίπου λεπτά.  Σερβίρουμε αμέσως.

 

6.       Μύδια με μπίρα

 

Πηγή: fishingblues.wordpress.com/2013/03/22/belgian-mussels-with-ale/

Τα μύδια είναι εκλεκτός μεζές  κι όταν μαγειρεύονται με μπίρα η γεύση τους είναι απίστευτη. Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά τα φρέσκια μύδια (περίπου 1 κιλό. Πολύ σημαντικό είναι το κέλυφός τους να είναι κλειστό). Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και  σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι (μισό φλιτζάνι), ψιλοκομμένο μάραθο ( μισό φλιτζάνι). Στη συνέχεια, προσθέτουμε 400 ml μπίρας (κατά προτίμηση Ale) και μόλις βράσει ρίχνουμε τα μύδια. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να ανοίξει το κέλυφός τους. Κατόπιν τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα άλλο βαθύ σκεύος. Στο τηγάνι  ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά. Μόλις δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό (2 κουταλιές της σούπας), ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε τα μύδια. Σερβίρονται ζεστά.

 

7. Γαριδομακαρονάδα

 

Τα πολλά λόγια είναι περιττά! Συντροφιά με ένα δροσερό, λευκό κρασί, είναι το τέλειο καλοκαιρινό φαγητό πλάι στο θαλασσινό αεράκι. Βρείτε τη συνταγή εδώ

 

8. Γιουβέτσι με χταπόδι, μύδια και γαρίδες

 

Το κλασικό γιουβέτσι της μαμάς “βάζει” τα καλοκαιρινά του και στολίζεται με ό,τι πιο φρέσκο και νόστιμο έχει να μας προσφέρει η ελληνική θάλασσα. Βρείτε τη συνταγή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.