Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Καλές πρώτες ύλες, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Αυτά είναι τα βασικά για να έχουμε ένα νόστιμο πιάτο. Το μυστικό, όμως, για να απογειώσετε πραγματικά τη γεύση ενός φαγητού βρίσκεται στα μυρωδικά. Και πραγματικά τα μυρωδικά είναι ο αφανής ήρωας, θα λέγαμε, στη δημιουργία ενός πιάτου, αφού η φρεσκάδα κι η γεύση τους μπορούν να μεταμορφώσουν το φαγητό, πάντα προς το καλύτερο. Ιδού τα βασικά μυρωδικά που πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας και φυσικά να προσθέτετε στις συνταγές σας.
1. Βασιλικός
Το άρωμά του είναι ικανό να σε μαγέψει και να σε ταξιδέψει. Αν και το έχουμε συνδέσει με τη μεσογειακή κουζίνα, ο βασιλικός χρησιμοποιείται από όλους. Το πέστο βασιλικού είναι η πιο διάσημη συνταγή, ενώ εμείς σας προτείνουμε και 5 πιο πρωτότυπες ιδέες.
2. Μαϊντανός
Και βέβαια ο μαϊντανός δεν είναι μόνο για το γαρνίρισμα των πιάτων. Είναι πανταχού παρών, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες συνταγές ( γι’αυτό και ο λαός έβγαλε το γνωστό ρητό για τον μαϊντανό). Αρκεί μια μικρή ποσότητα, αφού έχει αρκετά δυνατή γεύση.
3. Κόλιανδρος
Ιδιαίτερο μυρωδικό, με έντονη γεύση, ο κόλιανδρος μπορεί να μην είναι η πρώτη σας επιλογή, αλλά θα σας γίνει απαραίτητος αν θέλετε μια έντονη και δροσερή γεύση. Τον φρέσκο κόλιανδρο, τον προσθέτετε πάντα λίγο πριν το τέλος του φαγητού σας. Συνδυάζεται εξαιρετικά με το κοτόπουλο, το ψάρι, με τα λαχανικά ωμά και ψητά, αλλά μπορείτε να τον βάλετε και σε κάποιο ντιπ με βάση το γιαούρτι.
4. Άνηθος
Το αντίπαλον δέος του μαϊντανούς. Το εκλεπτυσμένο και φρέσκο άρωμά του ταιριάζει με το ψάρι, ενώ τον προσθέτετε και στα φαγητά φούρνου ή σε κολοκυθοκεφτέδες, ακόμα και σε διάφορες σαλάτες και σε ντιπ.
5. Εστραγκόν
Βασικό συστατικό της γαλλικής κουζίνας, το εστραγκόν έχει ιδιαίτερο κι έντονο άρωμα γι’αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα και προς το τέλος του φαγητού. Συνοδεύει φανταστικά το ψάρι, τα πουλερικά και το αυγό.
6. Δυόσμος
Από τα αρωματικά βότανα που ξεχειλίζουν Μεσόγειο. Σε διάφορα πικάντικα φαγητά, ο ψιλοκομμένος δυόσμος θα δώσει μια νότα φρεσκάδας, ενώ μπορείτε να τον προσθέσετε σε σαλάτες, στους κεφτέδες και στα γεμιστά
7. Ρίγανη
Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι χρησιμοποιούμε τη ρίγανη μόνο στη χωριάτικη σαλάτα. Φρέσκια ή αποξηραμένη, τη ρίγανη μπορείτε να την βάλετε σε κόκκινες σάλτσες για ζυμαρικά, στα πουλερικά, στα κρεατικά καθώς και σε σούπες.
8. Δενδρολίβανο
Εκτός από τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, το δενδρολίβανο είναι απαραίτητος και στη μαγειρική μας. Μπορείτε να αρωματίσετε το κρέας (αρνί, χοιρινό), τα πουλερικά, το ψάρι ή τις πατάτες σας. Ωστόσο πρέπει να είστε προσεχτικοί, γιατί η χρήση του σε μεγάλες ποσότητες μπορεί και να πικρίσει το φαγητό σας.
9. Θυμάρι
Χρησιμοποιείστε θυμάρι στη μαγειρική σας και η κουζίνας θα μυρίσει νησί. Το ευωδιαστό θυμάρι είναι το κατάλληλο για να αρωματίσετε το ψάρι σας, το κρέας σας (ιδιαίτερα λουκάνικα ή κυνήγι). Μπορείτε να το προσθέσετε σε κόκκινες σάλτσες για ζυμαρικά, σε μαρινάδες ακόμα και σε σαλάτες.