ΑρχικήΆρθρα9 tips για να αγοράζετε πάντα ολόφρεσκα ψάρια

9 tips για να αγοράζετε πάντα ολόφρεσκα ψάρια

Από τη Λίζα Μάτσα,

 

Πόσο σίγουροι είστε ότι αγοράζετε φρέσκα ψάρια από τον ιχθυοπώλη της γειτονιάς σας; Αν προβληματίζεστε και θέλετε το πιο φρέσκο ψάρι στο πιάτο σας, διαβάστε τα παρακάτω tips και πάρτε την κατάσταση (δηλαδή τα ψάρια) στα χέρια σας!

    •    Προσέξτε τη μυρωδιά τους

Το θαλασσινό νερό, το ιώδιο και η άλμη είναι οι ευωδιές που πρέπει να σας έρχονται μόλις μπαίνετε σε ένα ιχθυοπωλείο. Η καθαριότητα είναι επίσης απαραίτητη προυπόθεση. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα οστρακοειδή που όταν δεν είναι πλέον φρέσκα, μυρίζουν αμμωνία. Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού είναι κόκκινα και  θαλασσινό νερό, ενώ του μπαγιάτικου κιτρινίζουν και μυρίζουν άσχημα. 

  • Παρατηρήστε τα μάτια τους

Τα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι ελαφρώς εξογκωμένα, μαύρα και λαμπυρίζουν. Αν είναι θαμπά και γκρίζα, σημαίνει πως το ψάρι βρίσκεται αρκετές μέρες στο ράφι του ιχθυοπωλείου. Επίσης το χρώμα των ψαριών είναι ιριδίζον και όταν είναι φρέσκα παρουσιάζει πρασινωπές αποχρώσεις που συχνά τείνουν προς το μπλε. 

  • Αγγίξτε τα

Μπορεί να μη είναι το καλύτερό σας να αγγίζετε ψάρια, όμως για να διαπιστώσεις αν είναι φρέσκο, πρέπει να είναι γλοιώδες και να γλιστράει μέσα από τα χέρια σας. 

  • Τι πρέπει να ρωτήσετε τον ιχθυοπώλη σας

– Προέλευση των προϊόντων

– Πότε ακριβώς παραδόθηκαν στο κατάστημα

– Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρευτούν

– Πώς καθαρίζεται το ψάρι, ή ιδανικά, να το καθαρίσει ο ίδιος

  • Παρατηρήστε το ιχθυοπωλείο

Ελέγξτε εάν χρησιμοποιούν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα από πάγο που χρησιμοποιείται για να διατηρήσουν άκαμπτο το ψάρι. Επίσης σκεφτείτε διπλά τις μνείες του ιχθυοπώλη του στυλ “Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό”, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρόκειται για παλιά ψαριά που έχουν ξεμείνει. 

  • Αφού τα αγοράσετε, τί πρέπει να κάνετε στην κουζίνα

Παρατηρήστε τί μένει στο σκεύος μετά το τηγάνισμα: αν το ψάρι είναι φρέσκο, θα έχουν απελευθερωθεί γευστικά ζουμιά. Σε αντίθετη περίπτωση, το τηγάνι θα παραμείνει στεγνό και άγευστο.

Υ.Γ. Το άρθρο διαβάζεται καλύτερα ακούγοντας αυτό το τραγούδι:

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κροκέτες πατάτας

Πεντανόστιμες κροκέτες πατάτας έτοιμες στο πι και φι. Τέλεια ιδέα για να αξιοποιήσετε τον πουρέ που έχει περισσέψει.

Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο

Συνταγή για εύκολο γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο από τον Τάσο Αντωνίου, με υπέροχη γεύση και έντονο ροζ χρώμα!

Καρυδόπιτα με σοκολάτα (μελαχρινή)

Μια μοναδική συνταγή για τo αγαπημένo γλυκό καρυδόπιτα με σοκολάτα και σιρόπι, γνωστό και ως “μελαχρινή”. Αντί για καρύδια πειραματιστείτε με άλλους ξηρούς καρπούς και βρείτε τον αγαπημένο σας συνδυασμό.

Περισσότερα άρθρα

Μάρτιος: φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Δείτε ποια είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής για τον μήνα Μάρτιο.

Φτιάχνουμε συνταγές με ό,τι περίσσεψε το Πάσχα

Μαγειρεύουμε και αξιοποιούμε το πασχαλινό αρνί, τα κουλουράκια και τα αυγά που περίσσεψαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ