Από τη Λίζα Μάτσα,
Πόσο σίγουροι είστε ότι αγοράζετε φρέσκα ψάρια από τον ιχθυοπώλη της γειτονιάς σας; Αν προβληματίζεστε και θέλετε το πιο φρέσκο ψάρι στο πιάτο σας, διαβάστε τα παρακάτω tips και πάρτε την κατάσταση (δηλαδή τα ψάρια) στα χέρια σας!
• Προσέξτε τη μυρωδιά τους
Το θαλασσινό νερό, το ιώδιο και η άλμη είναι οι ευωδιές που πρέπει να σας έρχονται μόλις μπαίνετε σε ένα ιχθυοπωλείο. Η καθαριότητα είναι επίσης απαραίτητη προυπόθεση. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα οστρακοειδή που όταν δεν είναι πλέον φρέσκα, μυρίζουν αμμωνία. Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού είναι κόκκινα και θαλασσινό νερό, ενώ του μπαγιάτικου κιτρινίζουν και μυρίζουν άσχημα.
- Παρατηρήστε τα μάτια τους
Τα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι ελαφρώς εξογκωμένα, μαύρα και λαμπυρίζουν. Αν είναι θαμπά και γκρίζα, σημαίνει πως το ψάρι βρίσκεται αρκετές μέρες στο ράφι του ιχθυοπωλείου. Επίσης το χρώμα των ψαριών είναι ιριδίζον και όταν είναι φρέσκα παρουσιάζει πρασινωπές αποχρώσεις που συχνά τείνουν προς το μπλε.
- Αγγίξτε τα
Μπορεί να μη είναι το καλύτερό σας να αγγίζετε ψάρια, όμως για να διαπιστώσεις αν είναι φρέσκο, πρέπει να είναι γλοιώδες και να γλιστράει μέσα από τα χέρια σας.
- Τι πρέπει να ρωτήσετε τον ιχθυοπώλη σας
– Προέλευση των προϊόντων
– Πότε ακριβώς παραδόθηκαν στο κατάστημα
– Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρευτούν
– Πώς καθαρίζεται το ψάρι, ή ιδανικά, να το καθαρίσει ο ίδιος
- Παρατηρήστε το ιχθυοπωλείο
Ελέγξτε εάν χρησιμοποιούν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα από πάγο που χρησιμοποιείται για να διατηρήσουν άκαμπτο το ψάρι. Επίσης σκεφτείτε διπλά τις μνείες του ιχθυοπώλη του στυλ “Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό”, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρόκειται για παλιά ψαριά που έχουν ξεμείνει.
- Αφού τα αγοράσετε, τί πρέπει να κάνετε στην κουζίνα
Παρατηρήστε τί μένει στο σκεύος μετά το τηγάνισμα: αν το ψάρι είναι φρέσκο, θα έχουν απελευθερωθεί γευστικά ζουμιά. Σε αντίθετη περίπτωση, το τηγάνι θα παραμείνει στεγνό και άγευστο.
Υ.Γ. Το άρθρο διαβάζεται καλύτερα ακούγοντας αυτό το τραγούδι: