ΑρχικήΆρθραΚαι διηγώντας τα… να τρως, από την Μελίσσα Στοΐλη

Και διηγώντας τα… να τρως, από την Μελίσσα Στοΐλη

Από τις Εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί το βιβλίο “Και διηγώντας τα… να τρως. Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων” της Μελίσσας Στοΐλη.

Αρχαίοι θεοί που κοιτάνε πάνω από τις μαρμίτες των θνητών, άγιοι που λιγουρεύονται πίτες και λουκουμάδες, ρεμπέτες και ασίκηδες που τραγουδούν τα πάθη του έρωτα και ταυτόχρονα ορέγονται μεζεδάκια, ζητιάνοι και σουλτάνοι, βασιλιάδες και επαναστάτες, οδηγοί μαγειρικής, παροιμίες και τελετουργίες, λαϊκά ποιήματα και λογίων μυθιστορήματα ξεπετάγονται από κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά και διηγούνται γοητευτικές ιστορίες για τα φαγητά που μαγειρεύουν.

Ένα ταψί, λόγου χάρη, περηφανεύεται πως κάποτε έψησε «δίνδιο παραγεμιστό», δηλαδή γεμιστή γαλοπούλα, κι ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάται με συγκίνηση πως πήρε μέρος στο κέρασμα «υποβρυχίου» στο Πατριαρχείο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδαισίας, πολλές από τις αφηγήσεις μου άναψαν την περιέργεια. Και κάθε φορά που αναζητούσα περισσότερες πληροφορίες έπεφτα σε μια καινούργια ιστορία, και ο κύκλος δεν έκλεινε ποτέ.

Η αναζήτησή μου δεν ήταν ωστόσο φιλολογική αλλά ούτε ιστορική ή λαογραφική.  Βιωματική περισσότερο και εκλεκτική, εμπνεύστηκε από διαβάσματα και ακούσματα, εικόνες και συνειρμούς. Γράφοντας για τη γνωστή και άγνωστη ζωή, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις αγαπημένων εδεσμάτων, είχα, κατά παράδοξο τρόπο, την αίσθηση πως πρόκειται για την αφήγηση της δικής μου, της δικής μας ζωής.  

Τα εδέσματα έχουν πολλά να πουν καθώς πλέκουν το πολύχρωμο χαλί του υλικού μας πολιτισμού.​

Η Μελίσσα Στοΐλη είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα και αρχισυντάκτρια στο περιοδικό γαστρονομίας BHMAgourmet.

Μη χάσετε

Coffee Talks: νέο podcast για τον καφέ από τον Τάσο Αντωνίου

Ο καφές έχει πάντα ιστορίες πίσω του. Από το...

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ρεβύθια στο φούρνο (ρεβυθάδα)

Ρεβύθια στο φούρνο από τον Τάσο Αντωνίου! Τέλεια χυλωμένη ρεβυθάδα με ντοματούλα και μυρωδικά που θα συνοδεύσετε με ζυμωτό ψωμί και φέτα.

Βίδες με πέστο μαϊντανού

Συνταγή για μακαρόνια βίδες με πέστο μαϊντανού. Αρωματική σάλτσα πέστο από μαϊντανό, χωρίς τυρί, που δίνει αίσθηση φρεσκάδας στη μακαρονάδα μας.

Χειμωνιάτικη καροτόσουπα

Χειμωνιάτικη σούπα με καρότο και λαχανικά. Μια υπέροχη και δυναμωτική σούπα.

Περισσότερα άρθρα

Πώς μαγειρεύουμε τα μανιτάρια;

Πώς μαγειρεύουμε τα μανιτάρια ανάλογα με την ποικιλία τους;

Κάνουμε πικνίκ για την Πρωτομαγιά στην Αθήνα!

Πιάστε το Μάη με ένα ανοιξιάτικο πικνίκ! Bonus απίθανες συνταγές.

Κουρκουμάς: συνταγές και οφέλη

Ο κουρκουμάς είναι το λεγόμενο “χρυσό μπαχαρικό” που έχει τεράστα οφέλη στον οργανισμό ενώ δίνει γεύση και χρώμα στο φαγητό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ