Μελόψωμο

Μελόψωμο

Μελόψωμο, ένα πολύ διαφορετικό ψωμί, ιδιαίτερο και με πλούσια γεύση είναι σίγουρο πως θα σας εντυπωσιάσει.

Μελόψωμο
Προετοιμασία
40 λεπτά
Εκτέλεση
1 ώρα
 
Μερίδες: 6
Υλικά
  • Για 1 ψωμί

  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού μέλι κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα σε σκόνη
  • 2 αυγά κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα ξερά σύκα
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σταρένιο σκληρό, για ψωμί
  • κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ελάχιστο λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη για τη φόρμα ή το ταψί
Εκτέλεση
  1. Βάζω το μέλι σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει λίγο πιο ρευστό, χωρίς όμως να το αφήσω να πάρει βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη σόδα. Ανακατεύω καλά.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) τους κρόκους με το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξω μια ρευστή κρέμα. Προσθέτω το αρωματισμένο μέλι και το γάλα, χτυπάω για λίγο και τέλος ρίχνω τα ξερά φρούτα (σταφίδες, σύκα και βερίκοκα).

  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύω καλά, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και αδειάζω εκεί το μείγμα αυγών που χτύπησα προηγουμένως.

  4. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και τη ρίχνω στο μείγμα αλευριού. Ανακατεύω προσεκτικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) με απαλές κινήσεις για να μην χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελαφρώς μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζω εκεί το μείγμα. Το ψήνω για 1 ώρα. Μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Το αφήνω να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα και το σερβίρω.

  6. Tip: Αντικαταστήστε τα ξερά φρούτα της συνταγής με όποια άλλα σας αρέσουν, όπως με χουρμάδες (ιδιαίτερα το χειμώνα), ξερά δαμάσκηνα, ξανθή σταφίδα, αποξηραμένα κράνα (για ξινούτσικο αλλά πολύ νόστιμο αποτέλεσμα) και άλλα.

  7.  

Δείτε επίσης: Η καλύτερη μελιτζανοσαλάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.