Και διηγώντας τα… να τρως, από την Μελίσσα Στοΐλη

Από τις Εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί το βιβλίο “Και διηγώντας τα… να τρως. Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων” της Μελίσσας Στοΐλη.

Αρχαίοι θεοί που κοιτάνε πάνω από τις μαρμίτες των θνητών, άγιοι που λιγουρεύονται πίτες και λουκουμάδες, ρεμπέτες και ασίκηδες που τραγουδούν τα πάθη του έρωτα και ταυτόχρονα ορέγονται μεζεδάκια, ζητιάνοι και σουλτάνοι, βασιλιάδες και επαναστάτες, οδηγοί μαγειρικής, παροιμίες και τελετουργίες, λαϊκά ποιήματα και λογίων μυθιστορήματα ξεπετάγονται από κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά και διηγούνται γοητευτικές ιστορίες για τα φαγητά που μαγειρεύουν.

Ένα ταψί, λόγου χάρη, περηφανεύεται πως κάποτε έψησε «δίνδιο παραγεμιστό», δηλαδή γεμιστή γαλοπούλα, κι ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάται με συγκίνηση πως πήρε μέρος στο κέρασμα «υποβρυχίου» στο Πατριαρχείο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδαισίας, πολλές από τις αφηγήσεις μου άναψαν την περιέργεια. Και κάθε φορά που αναζητούσα περισσότερες πληροφορίες έπεφτα σε μια καινούργια ιστορία, και ο κύκλος δεν έκλεινε ποτέ.

Η αναζήτησή μου δεν ήταν ωστόσο φιλολογική αλλά ούτε ιστορική ή λαογραφική.  Βιωματική περισσότερο και εκλεκτική, εμπνεύστηκε από διαβάσματα και ακούσματα, εικόνες και συνειρμούς. Γράφοντας για τη γνωστή και άγνωστη ζωή, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις αγαπημένων εδεσμάτων, είχα, κατά παράδοξο τρόπο, την αίσθηση πως πρόκειται για την αφήγηση της δικής μου, της δικής μας ζωής.  

Τα εδέσματα έχουν πολλά να πουν καθώς πλέκουν το πολύχρωμο χαλί του υλικού μας πολιτισμού.​

Η Μελίσσα Στοΐλη είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα και αρχισυντάκτρια στο περιοδικό γαστρονομίας BHMAgourmet.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.