ΑρχικήΆρθραΚορoνοϊός και μαγειρική: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κορoνοϊός και μαγειρική: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Με τον κορονοϊό σε έξαρση στην Ευρώπη, οι αρμόδοι φορείς συμβουλεύουν να μείνουμε σπίτι για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ασθένειας. Η παραμονή στο σπίτι είναι αφορμή για μαγειρική, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς μαγειρεύουμε με ασφάλεια στην εποχή του κορονοϊού.

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί μέσω της τροφής;

Δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS), ιοί που ανήκουν στην οικογένεια κορονοϊών, μέσω της τροφής. Πιστεύεται ότι η πηγή του κοροναϊού είναι ζώα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά ασθενή, ή έμμεσα αγγίζοντας επιφάνειες στις οποίες έχουν βήξει ή φταρνιστεί ασθενείς. Οι τελευταίες εξελίξεις υποδεικνύουν ότι ο ιός επιβιώνει για μερικές ώρες στις επιφάνειες αυτές. Αντιβακτηριδιακά σπρέι του εμπορίου μπορούν να τον σκοτώσουν.

Ποια μέτρα πρέπει να λάβετε πριν μαγειρέψετε;

Σύμφωνα με την υγειονομική αρχή της Ιρλανδίας, οι φορείς του ιού ενδέχεται να μεταδόσουν τα μικρόβια στο φαγητό που ετοιμάζουν ή σε επιφάνειες που εργάζονται μέσω του βήχα, του φταρνίσματος ή της επαφής με τα χέρια. Μόνο εάν ακολουθήσετε πολύ αυστηρά πρότυπα υγιεινής δεν θα μεταδόσετε τον ιό μέσα από τη μαγειρική.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας:

  • πριν ξεκινήσετε την μαγειρική
  • πριν έρθετε σε επαφή με ημιέτοιμο ή έτοιμο φαγητό
  • αφού έρθετε σε επαφή με ωμά τρόφιμα
  • αφού έρθετε σε επαφή με απορρίμματα
  • αφού καθαρίσετε τις επιφάνειες εργασίας
  • αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
  • αφού βήξετε, φυσήξετε τη μύτη σας ή φταρνιστείτε
  • αφού φάτε, πιείτε ή καπνίσετε

Δείτε εδώ τις πιο συνηθισμένες κρυψώνες για τα μικρόβια στην κουζίνα.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Αρωματικές πατάτες φούρνου

Αρωματικές πατάτες φούρνου με βούτυρο, μέλι και μουστάρδα. Αυτές οι πατάτες φούρνου λιώνουν στο στόμα!

Σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς (βραχάκια)

Νηστίσιμα σοκολατάκια βραχάκια ή ανώμαλα με ξηρούς καρπούς. Ένα υπέροχο γλυκό με σοκολάτα, ιδανικό κέρασμα για όλες τις ώρες της ημέρας.

Περισσότερα άρθρα

5 λόγοι να κάνεις σήμερα αποχή από το κρέας

Σκέφτεσαι να κόψεις το κρέας;  Σου δίνουμε 5 καλούς λόγους να κάνεις αποχή από το κρέας.

11 μυστικά για να πετύχετε το τέλειο παντεσπάνι

Τέλειο παντεσπάνι για τούρτες εύκολο, νόστιμο και απόλυτα επιτυχημένο, με αυτά τα 11 μικρά μυστικά επιτυχίας!

Το απίστευτο υλικό που λείπει από τον καφέ σου

Καφές με βούτυρο, η νέα μόδα που υπόσχεται καλύτερη γεύση, μεγαλύτερη απορρόφηση της καφεΐνης και θαύματα στην απώλεια βάρους!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ