Με τον κορονοϊό σε έξαρση στην Ευρώπη, οι αρμόδοι φορείς συμβουλεύουν να μείνουμε σπίτι για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ασθένειας. Η παραμονή στο σπίτι είναι αφορμή για μαγειρική, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς μαγειρεύουμε με ασφάλεια στην εποχή του κορονοϊού.
Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί μέσω της τροφής;
Δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS), ιοί που ανήκουν στην οικογένεια κορονοϊών, μέσω της τροφής. Πιστεύεται ότι η πηγή του κοροναϊού είναι ζώα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά ασθενή, ή έμμεσα αγγίζοντας επιφάνειες στις οποίες έχουν βήξει ή φταρνιστεί ασθενείς. Οι τελευταίες εξελίξεις υποδεικνύουν ότι ο ιός επιβιώνει για μερικές ώρες στις επιφάνειες αυτές. Αντιβακτηριδιακά σπρέι του εμπορίου μπορούν να τον σκοτώσουν.
Ποια μέτρα πρέπει να λάβετε πριν μαγειρέψετε;
Σύμφωνα με την υγειονομική αρχή της Ιρλανδίας, οι φορείς του ιού ενδέχεται να μεταδόσουν τα μικρόβια στο φαγητό που ετοιμάζουν ή σε επιφάνειες που εργάζονται μέσω του βήχα, του φταρνίσματος ή της επαφής με τα χέρια. Μόνο εάν ακολουθήσετε πολύ αυστηρά πρότυπα υγιεινής δεν θα μεταδόσετε τον ιό μέσα από τη μαγειρική.
Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας:
- πριν ξεκινήσετε την μαγειρική
- πριν έρθετε σε επαφή με ημιέτοιμο ή έτοιμο φαγητό
- αφού έρθετε σε επαφή με ωμά τρόφιμα
- αφού έρθετε σε επαφή με απορρίμματα
- αφού καθαρίσετε τις επιφάνειες εργασίας
- αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
- αφού βήξετε, φυσήξετε τη μύτη σας ή φταρνιστείτε
- αφού φάτε, πιείτε ή καπνίσετε
Δείτε εδώ τις πιο συνηθισμένες κρυψώνες για τα μικρόβια στην κουζίνα.
Μπράβο ωραίο άρθρο παιδιά