ΑρχικήΆρθραΚορoνοϊός και μαγειρική: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κορoνοϊός και μαγειρική: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Με τον κορονοϊό σε έξαρση στην Ευρώπη, οι αρμόδοι φορείς συμβουλεύουν να μείνουμε σπίτι για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ασθένειας. Η παραμονή στο σπίτι είναι αφορμή για μαγειρική, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς μαγειρεύουμε με ασφάλεια στην εποχή του κορονοϊού.

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί μέσω της τροφής;

Δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS), ιοί που ανήκουν στην οικογένεια κορονοϊών, μέσω της τροφής. Πιστεύεται ότι η πηγή του κοροναϊού είναι ζώα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά ασθενή, ή έμμεσα αγγίζοντας επιφάνειες στις οποίες έχουν βήξει ή φταρνιστεί ασθενείς. Οι τελευταίες εξελίξεις υποδεικνύουν ότι ο ιός επιβιώνει για μερικές ώρες στις επιφάνειες αυτές. Αντιβακτηριδιακά σπρέι του εμπορίου μπορούν να τον σκοτώσουν.

Ποια μέτρα πρέπει να λάβετε πριν μαγειρέψετε;

Σύμφωνα με την υγειονομική αρχή της Ιρλανδίας, οι φορείς του ιού ενδέχεται να μεταδόσουν τα μικρόβια στο φαγητό που ετοιμάζουν ή σε επιφάνειες που εργάζονται μέσω του βήχα, του φταρνίσματος ή της επαφής με τα χέρια. Μόνο εάν ακολουθήσετε πολύ αυστηρά πρότυπα υγιεινής δεν θα μεταδόσετε τον ιό μέσα από τη μαγειρική.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας:

  • πριν ξεκινήσετε την μαγειρική
  • πριν έρθετε σε επαφή με ημιέτοιμο ή έτοιμο φαγητό
  • αφού έρθετε σε επαφή με ωμά τρόφιμα
  • αφού έρθετε σε επαφή με απορρίμματα
  • αφού καθαρίσετε τις επιφάνειες εργασίας
  • αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
  • αφού βήξετε, φυσήξετε τη μύτη σας ή φταρνιστείτε
  • αφού φάτε, πιείτε ή καπνίσετε

Δείτε εδώ τις πιο συνηθισμένες κρυψώνες για τα μικρόβια στην κουζίνα.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γλυκό ψυγείου φρυγανιά από τη Ζάκυνθο

Ένα τοπικό γλυκό φρυγανιά με κρέμα από την όμορφη Ζάκυνθο που θα φτιάξετε στο πι και φι. Συνοδεύστε με αμύγδαλο φιλέ ή τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και θα με θυμηθείτε.

Καρυδόπιτα με σοκολάτα (μελαχρινή)

Μια μοναδική συνταγή για τo αγαπημένo γλυκό καρυδόπιτα με σοκολάτα και σιρόπι, γνωστό και ως “μελαχρινή”. Αντί για καρύδια πειραματιστείτε με άλλους ξηρούς καρπούς και βρείτε τον αγαπημένο σας συνδυασμό.

Φακές με χωριάτικο λουκάνικο

Δοκιμασμένη συνταγή για φακές με λουκάνικο. Ένα πιάτο πεντανόστιμο που αποκτά πλούσια γεύση χάρη στο χωριάτικο λουκάνικο.

Περισσότερα άρθρα

Να γιατί πρέπει να καθαρίζετε τα μήλα σας

Μάθετε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να καθαρίζετε τα μήλα σας εύκολα και με ασφάλεια.

Τι να προσέχουμε όταν τρώμε έξω το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις στους καταναλωτές για την επιλογή ασφαλών τροφών στα εστιατόρια το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ