ΑρχικήΆρθραA cup of tea please!

Από την Ιφιγένεια Ιωαννίδου

Όλα ξεκίνησαν από ένα λάθος. Πριν από πολλά χρόνια, το 2737 π.Χ., ο Kινέζος αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ ήταν στην ύπαιθρο και, ενώ οι υπηρέτες του έβραζαν νερό για να πιει, έπεσαν κατά λάθος μέσα λίγα ξερά φύλλα από έναν άγριο θάμνο τσαγιού που βρισκόταν εκεί δίπλα. Ο αυτοκράτο­ρας το δοκίμασε από περιέργεια, του άρεσε πολύ και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Είτε μύθος είτε πραγματικότητα,  αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι το τσάι, αν και κάποτε ήταν μια ακριβή συνήθεια και προνόμιο της αριστοκρατικής τάξης, σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε όλο τον κόσμο.

Η καλλιέργεια και η κατανάλωσή του ως αφέψημα χάνεται στα βάθη του χρόνου. Η προέλευσή του θεωρείται ότι είναι η Κίνα, όπου είναι γνωστό με την ονομασία τσα (cha). Οι βουδιστές μοναχοί, συνέδεσαν το τσάι με το διαλογισμό και το διέδωσαν στους Ιάπωνες και στη συνέχεια στη Δύση. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που το δοκίμασαν ήταν ιεραπόστολοι, γρήγορα όμως το τσάι έγινε το ρόφημα της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας.

Τα διαφορετικά είδη τσαγιού (άσπρο, πράσινο, «Οolong», μαύρο και κόκκινο) δεν προέρχονται από διαφορετικές ποικιλίες φυτών, όπως λανθασμένα πιστεύεται, αλλά είναι αποτέλεσμα διαφορετικής επεξεργασίας παρασκευής. Το τσάι, λοιπόν, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του, χωρίζεται σε τρεις κυρίως κατηγορίες: το μη ζυμωμένο (λευκό και πράσινο τσάι), το μερικώς ζυμωμένο («Οolong» ή Ούλονγκ τσάι) και, τέλος, το πλήρως ζυμωμένο (μαύρο τσάι).

Το 76-78% περίπου του τσαγιού που παράγεται και καταναλώνεται είναι μαύρο, το 20-22% είναι πράσινο και λιγότερο από 2% είναι τσάι Ούλονγκ. Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο και δημοφιλές ρόφημα, είναι το λεγόμενο «τσάι του βουνού» το οποίο προέρχεται από το φυτό σιδηρίτης του Διοσκουρίδη, όπου λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την ιδιότητά του να γιατρεύει πληγές που έχουν προκληθεί από σιδερένια αντικείμενα. Εξάλλου, με βάση επιστημονικές μελέτες και στατιστικές, φαίνεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο, θωρακίζει την καρδιά και χαρίζει αστραφτερό χαμόγελο!

Η κάθε χώρα ανά τον κόσμο απολαμβάνει το αγαπημένο ρόφημα με διαφορετικό τρόπο! Στην Κίνα, ένα ποτήρι ή ένα θερμός με χλιαρό τσάι συνοδεύει τους περισσότερους Κινέζους σε όλες τους τις δραστηριότητες. Στη δουλειά, στο αυτοκίνητο (ακόμα και οι οδηγοί ταξί) το έχουν πάντα δίπλα τους. Στην Αγγλία, το απολαμβάνουν με λεμόνι και με γάλα. Στις 5 ακριβώς το απόγευμα είναι ώρα για τσάι, το οποίο οι Βρετανοί συνοδεύουν με ένα ελαφρύ γεύμα από σάντουιτς μπουκίτσες και ψωμάκια με μαρμελάδα. Το «απογευματινό τσάι» είναι ένα έθιμο που οι Άγγλοι έχουν διαδώσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο Μαρόκο, το διάσημο αφέψημα σερβίρεται σε ποτήρι. Κανέλα, μέντα, τριαντάφυλλο, δυόσμος ή κρόκος αρωματίζουν το τσάι των Μαροκινών, που το προτιμούν πράσινο με μπαχαρικά. Τέλος, στην Τουρκία χρησιμοποιούν 2 τσαγιέρες: στη μία περιέχεται ζεστό συμπυκνωμένο τσάι και στην άλλη βραστό νερό. Η μείξη γίνεται σε μικρά ποτήρια με ζάχαρη και λεμόνι.

Το τσάι λοιπόν είναι ένα ρόφημα αρκετά διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο με πολλές ιδιότητες. Εμείς σας προτείνουμε να φτιάξετε το αγαπημένο σας ρόφημα με διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο, να καλέσετε την παρέα σας στο σπίτι και να οργανώσετε ένα πρωτότυπο tea party!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Φλωρεντίνες αμυγδάλου νηστίσιμες

Φλωρεντίνες αμυγδάλου, το πιο εύκολο γλυκό κέρασμα από τον Τάσο Αντωνίου. Μπορείτε να τις βουτήξετε μέχρι τη μέση σε λιωμένη κουβερούρα για μια σοκολατένια παραλλαγή.

Light τράιφλ γιαουρτιού

Ανοιξιάτικο δροσερό γλυκό με λίγες θερμίδες. Οι φράουλες και τα μύρτιλλα δίνουν άλλη γεύση σε αυτήν την εκπληκτική ελαφριά συνταγή.

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

Οι μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί είναι το πιο αγαπημένο λαδερό φαγητό! Σερβίρετε με φρέσκια ντομάτα και φέτα και θα εκπλαγείτε με την υπέροχη αυτή συνταγή.

Περισσότερα άρθρα

Ακουαφάμπα: το vegan superfood & υποκάταστατο αυγών, φτιάχνεται από ρεβύθια!

Το ακουαφάμπα είναι υποκατάστατο του αυγού, δε λείπει από καμία κουζίνα των vegans, έχει τεράστια διατροφική αξία και παράγεται από τα ρεβύθια!

5 λάθη που κάνετε με το αντικολλητικό τηγάνι

Χρησιμοποιείτε συχνά αντικολλητικά τηγάνια; Δείτε ποια είναι τα 5 λάθη που κάνετε με το αντικολλητικό τηγάνι σας.

Φυτικό γιαούρτι: πόσο ωφελεί στη διατροφή μας;

Βάζουμε στο μικροσκόπιο τα δημοφιλέστερα είδη φυτικών γιαουρτιών και αναλύουμε τα οφέλη τους στη διατροφή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ