7 λάθη που κάνετε με το ωμό κοτόπουλο

Ωμό κοτόπουλο

Υπάρχει λόγος που το κοτόπουλο είναι από τις πιο αγαπημένες τροφές στον κόσμο. Είτε πρόκειται για στήθος, φτερούγες ή μπούτι, το κοτόπουλο ταιριάζει σχεδόν σε κάθε συνταγή και γεύμα. Πρέπει όμως να είμαστε πάντα προσεκτικοί όταν το μαγειρεύουμε. Το ωμό κοτόπουλο μπορεί εύκολα να προκαλέσει προβλήματα αν δεν το χειριστούμε με φροντίδα. Μαγειρέψτε με ασφάλεια κάθε συνταγή με κοτόπουλο ακολουθώντας τον οδηγό μας.

Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνετε με το ωμό κοτόπουλο

1. Αφήνετε το κοτόπουλο πολλή ώρα εκτός ψυγείου

Συχνά ξεπαγώνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου και το αφήνουμε αρκετές ώρες στον πάγκο της κουζίνας. Εάν ξεπαγώσουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. Κάθε τρόφιμο πρέπει να ξεπαγώνει μέσα στο ψυγείο. Αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεπαγώσει στο ψυγείο μέχρι και δυο μέρες.

2. Το συντηρείτε με λάθος τρόπο

Αν ακουμπάτε το δισκάκι με το κοτόπουλο οπουδήποτε μέσα στο ψυγείο, καλύτερα σκεφτείτε το ξανά. Τα υγρά του κοτόπουλου έχουν την τάση να τρέχουν ακόμη και αν η συσκευασία είναι κλειστή. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να στάξει και να επιμολύνει άλλα τρόφιμα. Ακουμπήστε το δισκάκι σε ένα μεγάλο πιάτο και μετά βάλτε στο ψυγείο, στο πιο χαμηλό ράφι.

3. Πλένετε το κοτόπουλο

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί οικιακοί μάγειρες είναι ότι πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν. Πλένοντάς το κάτω από τη βρύση, το νερό μεταφέρει τυχόν μικρόβια σε όλο τον νεροχύτη αλλά και όπου πέσει έστω και η παραμικρή σταγόνα νερού. Την επόμενη φορά, παραλείψτε αυτό το βήμα και μαγειρέψτε το κοτόπουλο χωρίς να το πλύνετε.

4. Μαρινάρετε το κοτόπουλο με τον λάθος τρόπο

Το κοτόπουλο είναι πεντανόστιμο όταν το μαρινάρετε. Μήπως όμως το κάνετε με τον λάθος τρόπο; Εάν αφήνετε το κοτόπουλο να μαρινάρεται για ώρες μέσα σε μπολ στον πάγκο της κουζίνας, τότε σίγουρα κινδυνεύετε από τροφική δηλητηρίαση. Ο σωστός τρόπος είναι να το μαρινάρετε σε μπολ που έχετε καλύψει με μεμβράνη μέσα στο ψυγείο. Πετάξτε τα υγρά της μαρινάδας πριν το μαγειρέψετε.

5. Χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη στα οποία ακουμπήσατε ωμό κοτόπουλο

Όλοι ξέρουμε πόσο χρήσιμο είναι ένα ξύλο κοπής στην κουζίνα. Εάν όμως έχετε ακουμπήσει πάνω του το ωμό κοτόπουλο, απαγορεύεται να ακουμπήσετε στη συνέχεια άλλα υλικά, Ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι εξαιρετικά υψηλός, και γι’αυτό καλό είναι να διατηρείτε μια ξεχωριστή επιφάνεια κοπής μόνο για κοτόπουλο. Εάν διαθέτετε μόνο ένα ξύλο κοπής, φροντίστε να το ξεπλένετε με καυτό νερό και απολυμαντικό απορρυπαντικό αμέσως μετά την επαφή του με το ωμό κοτόπουλο.

6. Ξεχνάτε να πλύνετε τα χέρια σας

Εάν χρησιμοποιείτε γάντια όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο, τότε είστε ασφαλείς. Εάν όμως το αγγίζετε με γυμνά χέρια, ξεπλύνετέ τα αμέσως μόλις κόψετε το κοτόπουλο και προσπαθήστε να μην αγγίξετε τίποτα άλλο στην κουζίνα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιμολύνετε π.χ. το αλάτι ή το λάδι. Κάποιοι μάγειρες προτείνουν να αγγίζετε το κοτόπουλο με ένα χέρι, έτσι ώστε με το άλλο να μπορείτε να αγγίξετε ελεύθερα τα υλικά στην κουζίνα σας.

7. Δεν αλλάζετε τακτικά το σφουγγαράκι πιάτων

Όσο κι αν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα, πρέπει να είστε σίγουροι ότι το σφουγγαράκι δεν έχει μολυνθεί από το ωμό κοτόπουλο. Διαφορετικά κινδυνεύετε να μεταφέρετε τα μικρόβια σε κάθε σκεύος που έρχεται σε επαφή με το σφουγγαράκι, και πολλαπλασιάζετε την πιθανότητα επιμόλυνσης. Δείτε πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε το σφουγγαράκι της κουζίνας.

1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.