ΑρχικήΆρθρα7 λάθη που κάνετε με το ωμό κοτόπουλο

7 λάθη που κάνετε με το ωμό κοτόπουλο

Υπάρχει λόγος που το κοτόπουλο είναι από τις πιο αγαπημένες τροφές στον κόσμο. Είτε πρόκειται για στήθος, φτερούγες ή μπούτι, το κοτόπουλο ταιριάζει σχεδόν σε κάθε συνταγή και γεύμα. Πρέπει όμως να είμαστε πάντα προσεκτικοί όταν το μαγειρεύουμε. Το ωμό κοτόπουλο μπορεί εύκολα να προκαλέσει προβλήματα αν δεν το χειριστούμε με φροντίδα. Μαγειρέψτε με ασφάλεια κάθε συνταγή με κοτόπουλο ακολουθώντας τον οδηγό μας.

Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνετε με το ωμό κοτόπουλο

1. Αφήνετε το κοτόπουλο πολλή ώρα εκτός ψυγείου

Συχνά ξεπαγώνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου και το αφήνουμε αρκετές ώρες στον πάγκο της κουζίνας. Εάν ξεπαγώσουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. Κάθε τρόφιμο πρέπει να ξεπαγώνει μέσα στο ψυγείο. Αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεπαγώσει στο ψυγείο μέχρι και δυο μέρες.

2. Το συντηρείτε με λάθος τρόπο

Αν ακουμπάτε το δισκάκι με το κοτόπουλο οπουδήποτε μέσα στο ψυγείο, καλύτερα σκεφτείτε το ξανά. Τα υγρά του κοτόπουλου έχουν την τάση να τρέχουν ακόμη και αν η συσκευασία είναι κλειστή. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να στάξει και να επιμολύνει άλλα τρόφιμα. Ακουμπήστε το δισκάκι σε ένα μεγάλο πιάτο και μετά βάλτε στο ψυγείο, στο πιο χαμηλό ράφι.

3. Πλένετε το κοτόπουλο

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί οικιακοί μάγειρες είναι ότι πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν. Πλένοντάς το κάτω από τη βρύση, το νερό μεταφέρει τυχόν μικρόβια σε όλο τον νεροχύτη αλλά και όπου πέσει έστω και η παραμικρή σταγόνα νερού. Την επόμενη φορά, παραλείψτε αυτό το βήμα και μαγειρέψτε το κοτόπουλο χωρίς να το πλύνετε.

4. Μαρινάρετε το κοτόπουλο με τον λάθος τρόπο

Το κοτόπουλο είναι πεντανόστιμο όταν το μαρινάρετε. Μήπως όμως το κάνετε με τον λάθος τρόπο; Εάν αφήνετε το κοτόπουλο να μαρινάρεται για ώρες μέσα σε μπολ στον πάγκο της κουζίνας, τότε σίγουρα κινδυνεύετε από τροφική δηλητηρίαση. Ο σωστός τρόπος είναι να το μαρινάρετε σε μπολ που έχετε καλύψει με μεμβράνη μέσα στο ψυγείο. Πετάξτε τα υγρά της μαρινάδας πριν το μαγειρέψετε.

5. Χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη στα οποία ακουμπήσατε ωμό κοτόπουλο

Όλοι ξέρουμε πόσο χρήσιμο είναι ένα ξύλο κοπής στην κουζίνα. Εάν όμως έχετε ακουμπήσει πάνω του το ωμό κοτόπουλο, απαγορεύεται να ακουμπήσετε στη συνέχεια άλλα υλικά, Ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι εξαιρετικά υψηλός, και γι’αυτό καλό είναι να διατηρείτε μια ξεχωριστή επιφάνεια κοπής μόνο για κοτόπουλο. Εάν διαθέτετε μόνο ένα ξύλο κοπής, φροντίστε να το ξεπλένετε με καυτό νερό και απολυμαντικό απορρυπαντικό αμέσως μετά την επαφή του με το ωμό κοτόπουλο.

6. Ξεχνάτε να πλύνετε τα χέρια σας

Εάν χρησιμοποιείτε γάντια όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο, τότε είστε ασφαλείς. Εάν όμως το αγγίζετε με γυμνά χέρια, ξεπλύνετέ τα αμέσως μόλις κόψετε το κοτόπουλο και προσπαθήστε να μην αγγίξετε τίποτα άλλο στην κουζίνα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιμολύνετε π.χ. το αλάτι ή το λάδι. Κάποιοι μάγειρες προτείνουν να αγγίζετε το κοτόπουλο με ένα χέρι, έτσι ώστε με το άλλο να μπορείτε να αγγίξετε ελεύθερα τα υλικά στην κουζίνα σας.

7. Δεν αλλάζετε τακτικά το σφουγγαράκι πιάτων

Όσο κι αν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα, πρέπει να είστε σίγουροι ότι το σφουγγαράκι δεν έχει μολυνθεί από το ωμό κοτόπουλο. Διαφορετικά κινδυνεύετε να μεταφέρετε τα μικρόβια σε κάθε σκεύος που έρχεται σε επαφή με το σφουγγαράκι, και πολλαπλασιάζετε την πιθανότητα επιμόλυνσης. Δείτε πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε το σφουγγαράκι της κουζίνας.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τριβελάκι ολικής άλεσης με μελωμένα ντοματίνια, φέτα και κάππαρη 


Η πιο γευστική μακαρονάδα με τριβελάκι ολικής άλεσης, μελωμένα ντοματίνια στον φούρνο, φέτα και κάππαρη, από τον Τάσο Αντωνίου! Δοκιμάστε τη σήμερα.

Παλμιέ με ζαμπόν

Συνταγή για παλμιέ με ζαμπόν, τυρί και μουστάρδα!

Μοσχαράκι Στρογκανόφ

Συνταγή για απίστευτα μαλακό μοσχαράκι Στρογκανόφ, ένα παραδοσιακό πιάτο από τη Ρωσία.

Περισσότερα άρθρα

7 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων

7 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων.

Tα 13 πιο χρήσιμα πράγματα που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής

Τα απόλυτα μυστικά που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής και μπορείτε να εφαρμόσετε στην κουζίνα του σπιτιού. Θα σας λύσουν τα χέρια!

Έξυπνα tips για πετυχημένες συνταγές

Ακόμη και η μαγειρική δεν θέλει κόπο, άλλα τρόπο! Μερικά tips για πεντανόστιμα φαγητά, εύκολα και γρήγορα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ