ΑρχικήΆρθραΟ Aaron Tilley δημιουργεί ανατρεπτική τέχνη από φαγητό

Ο Aaron Tilley δημιουργεί ανατρεπτική τέχνη από φαγητό

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Η τέχνη εμπνέεται από τη γαστρονομία και το αντίστροφο. Πρόσφατα ενθουσιαστήκαμε τις still life φωτογραφίες του Βρετανού Aaron Tilley που συνδυάζουν το φαγητό, ως κεντρικό θέμα, με την απόμακρη ατμόσφαιρα και το υπερρεαλιστικό σκηνικό. Ο Aaron Tilley, ένας φωτογράφος με διεθνείς συνεργασίες, μίλησε στο Μαμα Πειναω και μας αποκαλύψε τα πάντα γύρω από τη σχέση του με το φαγητό.

Πες μας σε λίγες προτάσεις ποιος είναι ο Aaron Tilley.

Είμαι φωτογράφος και ειδικεύομαι στις λεγομένες still life φωτογραφίες, ενώ οι περισσότερες έχουν ως θέμα ή πρωταγωνιστή το φαγητό. Αν και Βρετανός με βάση το Λονδίνο, η πελατεία μου προέρχεται από όλο τον κόσμο. Από μικρό παιδί, θυμάμαι να μου αρέσει η τέχνη, ο κινηματογράφος, το σχέδιο και να πειραματίζομαι με διάφορες μορφές τέχνης και μέσα. Ερωτεύθηκα τη φωτογραφία στο πανεπιστήμιο όπου σπούδασα graphic desing. Θυμάμαι πως όταν μπήκα για πρώτη φορά σε ένα στούντιο φωτογραφίας, αποφάσισα αμέσως ότι μ’αυτό ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά. Αυτό που αγαπώ στη φωτογραφία είναι ότι εσύ αποφασίζεις για όλα κι ότι μπορείς να δημιουργήσεις μια ιδέα από την αρχή. Το συναρπαστικό είναι ότι εσύ επιλεγεις τα χρώματα, τον φωτισμό, το σκηνικό ακόμα και την ατμόσφαιρα που θα αναδυθεί από μια φωτογραφία. Μετά το πανεπιστήμιο, ήμουν βοηθός αρκετών φωτογράφων όπου ο καθένας ειδικευόταν σε έναν τομέα, αλλός στη μόδα, άλλος στο φαγητό και στη νεκρή φύση κι άλλος στη φωτογράφιση εσωτερικών χώρων. Ήταν συναρπαστική εμπειρία γιατί από τον κάθε φωτογράφο έμαθα πολλά και κυρίως διαφορετικά πράγματα. Εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη λεγόμενη νεκρή φύση και το φαγητό.

Indulgence – Photography: Aaron Tilley, Art Direction: Gemma Fletcher, Food Styling: Iain Graham, Set Design: Aliki Kirmitsi 

Το φαγητό είναι αναπόσπαστο σημείο της δουλειάς σου. Πώς αποφάσισες να το κάνεις πρωταγωνιστή στις φωτογραφίες σου;  

Το φαγητό είναι σημαντικό στην καθημερινότητά μας. Δεν είνα απλά κάτι αναγκαίο για να επιβιώσουμε, αλλά κάτι που μας προσφέρει ευχαρίστηση κι απόλαυση. Και νομίζω γι’αυτό οι φωτογραφίες με θέμα το φαγητό μας επηρεάζουν ιδιαίτερα. Επειδή μας είναι τόσο οικείο, ένας φωτογράφος μπορεί να απαθανατίσει και κυρίως να μας κάνει να νιώσουμε τη μυρωδιά και τη γεύση ενός φαγητού. Γι’αυτό και αποφάσισα να ασχοληθώ με τη λεγόμενη food photography  για τις μνήμες που μπορεί να ξυπνήσει σε κάποιον μια φωτογραφία με κύριο θέμα το φαγητό.

Βλέποντας τη δουλειά σου, θα έλεγα ότι αποπνέει μια νηφαλιότητα, έναν μινιμαλισμό και ταυτόχρονα το αίσθημα του απόμακρου. Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σου; 

Πραγματικά μπορεί να με εμπνεύσει το οτιδήποτε, ένα έργο τέχνης, μια χώρα που επισκέφθηκα ή ακόμα και μια ιδέα ή λέξη.

Tradizione Contruzione – Photography: Aaron Tilley, Set Design: Gemma Tickle 

Πώς επιλέγεις κάθε φορά το φαγητό ή το υλικό που θα σε εμπνεύσει για την εκάστοτε φωτογράφηση;

Η δουλειά μου δεν είναι συνηθισμένη, όπως έχεις δει.  Έτσι και το φαγητό, όπως το μεταχειρίζομαι σε κάθε λήψη, ξεφεύγει από τα γνωστά και τετριμμένα. Επιλέγω να κάνω αρκετές δουλειές με κεντρικό πρωταγωνιστή το φαγητό, γιατί σου δίνει άπειρες δυνατότητες για να δημιουργήσεις. Προσφέρεται» σε αμέτρητα σχήματα, χρώματα, συστατικά και υφές, οπότε σε εμπνέει χωρίς να σε δυσκολέψει. Κάποιες φορές, έχοντας στο μυαλό το κόνσεπτ μιας φωτογράφισης, επιλέγω κάτι πολύ συγκεκριμένο. Κάποιες άλλες φορές, έχω ένα συγκεκριμένο φαγητό και πάνω σε αυτό «στήνω» τη φωτογράφιση. Κάθε, όμως, φορά, το αποτέλεσμα κρύβει μια ιδέα ή μια αφήγηση, και σε αυτό πάντα στοχεύω.

Καθώς φωτογραφίζεις ένα φαγητό, τι είναι αυτό που θέλεις να αιχμαλωτίσεις με τον φακό σου; 

Αυτό που με απασχολεί κάθε φορά δεν είναι να αποδώσω με τη φωτογραφική μου μηχανή μόνο την ομορφιά ενός φαγητού, αλλά θέλω να γίνει κατανοητό ποιο είναι το μήνυμα της φωτογράφισης. Και πραγματικά, η συνεργασία με τον  food stylist και τον σκηνογράφο βοηθά πολύ στο να πετύχει η φωτογράφιση και το αποτέλεσμα να δίνει το μήνυμα που θέλω.

Space Cakes – Photography: Aaron Tilley, Art Direction: Gemma Fletcher, Food Styling: Iain Graham, Set Design: Kyle Bean

Κατοικείς μόνιμα στο Λονδίνο, μια πόλη που έχει αναδειχθεί σε μια μητρόπολη της γαστρονομίας, αφού μπορείς να δοκιμάσεις σχεδόν όλες τις κουζίνες και τις γαστρονομικές τάσεις. Ποια είναι τα μέρη που προτείνεις σε κάποιον που θα επισκεφθεί την αγγλική πρωτεύουσα; 

Πραγματικά το ότι ζω στο Λονδίνο, μου δίνει την ευκαιρία να δοκιμάζω συχνά λιχουδιές και πιάτα διαφόρων χωρών. Προσωπικά λατρεύω την ταϋλανδέζικη κουζίνα και το εστιατόριο Jane Tira στο Σόχο σερβίρει αυθεντικά πιάτα καθώς και αρκετά που δοκιμάζεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Εκτός από τα πολλά μπαράκια και τις παμπ που υπάρχουν παντού στο Λονδίνο, σε όποιον αρέσει το gin και η μπίρα, πρέπει να επισκεφθεί την κάβα Clapton Craft που διαθέτει μια τεράστια ποικιλία από μπίρες και gin made in Britain.

Ως άνθρωπος που ταξιδεύει συχνά,  ποια είναι η αγαπημένη σου κουζίνα;

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι το φαγητό είναι ένα πρώτης τάξεως δείγμα για να γνωρίσεις την κουλτούρα και την κοινωνία μιας χώρας. Πραγματικά απολαμβάνω να δοκιμάζω τα παραδοσιακά πιάτα της κάθς χώρας που επισκέπτομαι.  Η ταϋλανδέζικη, η ιαπωνική και η ιταλική κουζίνα είναι οι αγαπημένες μου.

Μαγειρεύεις;

Μου αρέσει να μαγειρεύω όταν βρίσκω χρόνο. Διαφορετικά, όταν ο χρόνος με πιέζει, φτιάχνω σαλάτες, κάτι δηλαδή γρήγορο. Η πρώτη γεύση είναι τυπικά αγγλική, το ψητό κρέας. Προέρχομαι από μια τυπική και παραδοσιακή βρετανική οικογένεια όσον αφορά το φαγητό. Οπότε όταν ήμουν μικρός, κάθε Κυριακή το οικογενειακό τραπέζι περιλάμβανε ψητό μοσχάρι ή κοτόπουλο γαρνισμένο με ψητά λαχανικά και πατάτες. Ακόμα απολαμβάνω αυτό το οικογενειακό γεύμα, αν κι όχι τόσο συχνά.

Ποια είναι η πρώτη γεύση που θυμάσαι και ποια αυτή που δεν έχεις ξεχάσει;

Πρόσφατα είχα ταξιδέψει στην Καμπότζη και δοκίμασα ένα παραδοσιακό πιάτο ή μάλλον σνακ που λέγεται Silkworm Pupae. Ουσιαστικά πρόκειται για νύμφες μεταξοσκώληκα τηγανητές ή βραστές. Είχαν ιδιαίτερη γεύση και σίγουρα δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ.

Pedderzine – Photogrpahy: Aaron Tilley, Art Direction – David Lane, Set Design: Georgina Pragnell

Σαν φωτογράφος, τι συμβουλεύεις όλους εμάς που αιχμαλωτίζουμε με τον φωτογραφικό φακό κάθε μας μπουκιά;

Το μυστικό για μια καλή φωτογραφία ακόμα και ενός πιάτου είναι ο σωστός φωτισμός. Ακόμα και το καλύτερο πιάτο να έχεις μπροστά σου, δεν θα φανεί όμορφο και λαχταριστό, αν ο φωτισμός είναι θολός ή ακόμα και σκοτεινός.

Ποια είναι τα επόμενά σου επαγγελματικά σχέδια; Και πού μπορεί κάποιος να θαυμάσει τη δουλειά; 

Όσοι ενδιαφέρονται να δουν την δουλειά μου, μπορούν να επισκεφτούν την προσωπική μου ιστοσελίδα www.aarontilley.com. Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι αρκετά και συναρπαστικά, και ορισμένα έχουν να κάνουν με το φαγητό. Δεν θα ήθελα να αποκαλύψω περισσότερα, παρά μόνο ότι ένα πρότζεκτ  έχει ως θέμα ένα ιδιαίτερο φαγητό.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κιμάς με μπριάμ λαχανικών

Συνταγή για κιμά με μπριάμ λαχανικών!

Κέικ γεμιστό με μαρμελάδα

Κέικ γεμιστό με μαρμελάδα. Συνταγή για καλοκαιρινό κέικ με φρούτα που θα συνοδεύσει ιδανικά τον καφέ σας. Θα το λατρέψετε! Κέικ γεμιστό με μαρμελάδα Κέικ γεμιστό...

Εύκολη πάστα φλόρα

Συνταγή για πάστα φλόρα με μαρμελάδα από τον Τάσο Αντωνίου. Αυτό το γλυκό θα ενθουσιάσει τους πάντες. Δοκιμάστε την πιο ακαταμάχητη νηστίσιμη πάστα φλόρα!

Περισσότερα άρθρα

10 μπαχαρικά που πρέπει να έχεις πάντα στην κουζίνα σου

Αυτά είναι τα μπαχαρικά που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κουζίνα.

8 tips για τέλεια πασχαλινά κουλουράκια

Πασχαλινά κουλουράκια με υπέροχο άρωμα βουτύρου, εύκολα γρήγορα, απλά και πετυχημένα!

Κορονοϊός και μαγειρική: 14 συνταγές για την καραντίνα

Δείτε τις 14 συνταγές για την καραντίνα που θα φτιάξετε με ό,τι υλικά έχετε στην κουζίνα σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ