ΑρχικήΣυνταγέςΆγιος Βασίλης από ψωμί

Άγιος Βασίλης από ψωμί

Άγιος Βασίλης από ψωμί συνταγή
Εκτύπωση

Άγιος Βασίλης από ψωμί

Άγιος Βασίλης από ψωμί! Ιδανικο για μικρα και μεγαλα παιδια.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Άγιος Βασίλης από ψωμί
Προετοιμασία 30 λεπτά
Εκτέλεση 25 λεπτά
Συνολικός χρόνος 55 λεπτά
Μερίδες 10
Θερμίδες 434θερμίδες

Υλικά

  • 4 1/2 φλιτζ. αλεύρι για ψωμί
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 συσκευασίες ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 1/4 φλιτζ. νερό
  • 1/4 φλιτζ. βούτυρο
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 σταφίδες
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2-3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα 2 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο. Το προσθέτουμε στο μείγμα στερεών υλικών και το ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια σκληρή ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη λαμαρίνα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, περίπου 6-8 λεπτά. Την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, για περίπου 1 ώρα. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη λαμαρίνα, χωρίζοντάς την σε δύο τμήματα, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Χρησιμοποιούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης και σχηματίζουμε ένα τρίγωνο με στρογγυλεμένες γωνίες για το κεφάλι του Άγιου Βασίλη και τον σκούφο του. Χωρίζουμε το μικρότερο μέρος της ζύμης σε δύο ίσα κομμάτια. Με το ένα σχηματίζουμε μια γενειάδα, χρησιμοποιώντας ψαλίδι ή έναν κόφτη πίτσας. Τοποθετούμε τις κομμένες λωρίδες ζύμης στο πρόσωπό του Άγιου Βασίλη και τις στρίβουμε μέχρι να γίνουν κυματιστές. Συνεχίζουμε με το τελευταίο κομμάτι της ζύμης και φτιάχνουμε το μουστάκι, την μύτη και την φούντα του καπέλου. Τα κολλάμε και αυτά στη ζύμη μας και με ένα ψαλίδι, κόβουμε δύο σχισμές στο πρόσωπο για τα μάτια. Τέλος, τοποθετούμε πάνω στις σχισμές τις σταφίδες. 
  • Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τον ένα κρόκο αυγού και σε ένα άλλο χτυπάμε τον άλλο κρόκο προσθέτοντας κόκκινο χρώμα. Προσεκτικά περνάμε με τον χρωματισμένο κρόκο το καπέλο, τη μύτη και τα μάγουλα και με τον απλό κρόκο την υπόλοιπη ζύμη. Καλύπτουμε το καρβέλι μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 10-12 λεπτά μέχρι να κοκκινίσει. 

Δείτε επίσης: Πανεύκολη μους με 2 μόνο υλικά

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ginger lavender swizzle

Ginger lavender swizzle από τον mixologist Mario Basso!

Αλμυρό κέικ με κολοκυθάκι και μοτσαρέλα

Ένα φανταστικό αλμυρό κέικ, ιδανικό για κολατσιό των παιδιών στο σχολείο, το γραφείο, το οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή που μυρίζει καλοκαίρι!

Πιτούλες µε λαχανικά και φέτα

Συνταγή για ανοιχτές πιτούλες µε λαχανικά και φέτα!

Περισσότερα άρθρα

11 μυστικά για να πετύχετε το τέλειο παντεσπάνι

Τέλειο παντεσπάνι για τούρτες εύκολο, νόστιμο και απόλυτα επιτυχημένο, με αυτά τα 11 μικρά μυστικά επιτυχίας!

Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

Ο χαλβάς είναι συνυφασμένος με την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε τα 6 μυστικά για να ξεχωρίσετε τον καλό χαλβά που θα σερβίρετε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

13 λόγοι που πρέπει να πίνεις καθημερινά χυμό ροδιού

Χυμός ρόδι, ενάς από τους πιο υγιεινούς χυμούς! Δείτε τις ευεργετικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία και τον οργανισμό.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. την εκανα με τον γιο μου σημερα και εναν φιλο του και ηταν πραγματικα υπεροχη! Ευχαριστουμε παιδια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ