Από τη Μαρία Αϊβαλιώτη
Σε λίγες μέρες το 2011 μας αποχαιρετά κι εμείς κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει. Ο χρόνος όμως αυτός αφήνει πίσω του και διάφορα τρόφιμα και ποτά που αξίζουν μια μικρή περιουσία σε σημείο που να θεωρούνται γευστικοί θησαυροί.
Ένα σαντουιτς είναι το πιο εύκολο και για πολλούς ένα άκρως οικονομικό σνακ για να ξεγελάσουν την πείνα τους. Θα μπορούσατε, λοιπόν, να φανταστείτε πως το επωνομαζόμενο σαντουιτς Mcdonald κοστίζει περίπου 110 ευρώ; Κι όχι δεν θα το βρείτε στην ομώνυμη αλυσίδα fast food, αφού χρωστά το ονομά του στον δημιουργό του, Scott Mcdonald. Φουά γκρα, μαγιονέζα από μαύρες τρούφες, γαλλικό τυρί brie de Meaux, ρόκα, κόκκινη πιπεριά, πάστα ελιάς, μουστάρδα και μοσχαρίσιο κρέας Wagyu περικλείονται σε δύο χοντρές φέτες ψωμιού με προζύμι.
Όσοι είναι λάτρεις του ζαμπόν γνωρίζουν πως το καλύτερο θεωρείται εκείνο που προέρχεται από την Ιβηρική χερσόνησο. Βέβαια, είναι και το πιο ακριβό αφού το ζαμπόν του παραγωγού Manuel Maldonado κοστίζει 1100 ευρώ το κιλό.
Κατά γενική ομολογία, η τρούφα θεωρείται ένα εκλεκτό έδεσμα. Μάλιστα, η ιδιαιτερότητα της άσπρης τρούφας ώθησε έναν Κινέζο μεγιστάνα να δαπανήσει 33.000 δολάρια για περίπου 1,5 κιλό άσπρης τρούφας.
Εσείς που προτιμάτε τις σοκολατένιες γεύσεις, θα μπαίνατε ποτέ στον πειρασμό να δαπανήσετε 25.000 δολάρια για ένα γλυκό; Κι αν είστε πρόθυμοι, στον κατάλογο του εστιατορίου “Serendipity 3” στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, φιγουράρει το πιο ακριβό επιδόρπιο του κόσμου, το Frozen Haute Chocolate. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει να έχει μια τόσο αλμυρή τιμή; Για την παρασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί 14 από τα πιο ακριβά και δυσεύρετα κακάο του κόσμου, 5 γραμμάρια φαγώσιμου χρυσού 25 καρατίων καθώς και μια μικρή δόση από τη πιο διάσημη κι ακριβή σοκολάτα που υπάρχει, τη “Madeline au Truffe” του αμερικανικού οίκου σοκολατοποιΐας Knipschildt.
Κι αν η μπύρα είναι το αγαπημένο σας ποτό, αν ταξιδέψετε στην Κοπενχάγη, αναζητήστε ένα από τα τρία εστιατόρια στον κόσμο, που διαθέτουν την μπύρα Vintage No1. Το γεγονός ότι έχει παραχθεί στα πρώτα κελάρια που ιδρύθηκαν στο Carlsberg κι η ιδιαίτερη γεύση της, ένα μείγμα βανίλιας, καραμέλας, δαμάσκηνων, και ξύλου βελανιδιάς, ανεβάζουν την τιμή στα 250 ευρώ για ένα μπουκάλι των 375 ml.
Ζαλιστήκατε; Σκέφτεστε ότι δεν μπορείτε να τα απολαύσετε; Ίσως απλά να πρέπει να σκεφτούμε πως το καλό φαγητό δεν έγκειται απλά και μόνο στην τιμή, αλλά κυρίως με ποιους το μοιραζόμαστε…