ΑρχικήΆρθραDulce de leche ή αλλιώς καραμελωμένο γάλα

Dulce de leche ή αλλιώς καραμελωμένο γάλα

Από την Άννα Ευθυμίου,

Το dulce de leche, γνωστό στα ελληνικά ως καραμελωμένο γάλα, είναι ένα πολύ αγαπημένο γλύκισμα που μπορεί να φτιάξει ο καθένας, καθώς χρειάζεται μόνο ένα υλικό. Με προέλευση από την Αργεντινή, λέγεται ότι δημιουργήθηκε πρώτη φορά το 1829 στο Μπουένος Άιρες, όταν δύο στρατηγοί επρόκειτο λήξουν τη μεταξύ τους διαμάχη. Οι στρατηγοί Lavalle και Manuel de Rosas συμφώνησαν να κάνουν ανακωχή και έτσι ο Lavalle πήγε να συναντήσει τον de Rosas στο στρατόπεδό του. Καθώς ήταν κουρασμένος, τον πήρε ο ύπνος όσο περίμενε στη σκηνή. Μια μαγείρισσα του στρατοπέδου μπήκε στη σκηνή και, έντρομη, αντίκρισε τον εχθρό, χωρίς να γνωρίζει για την επερχόμενη ανακωχή, και ξεσήκωσε το στρατόπεδο. Στο μεταξύ, η μαγείρισσα είχε βάλει να βράσει γάλα και ζάχαρη, για να φτιάξει τη λεγόμενη lechada. Εξαιτίας του σκηνικού, άφησε το μείγμα να βράσει περισσότερο, σχηματίζοντας μια πηχτή κρέμα. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας πολύ γενναίος στρατιώτης “θυσιάστηκε” για να τη δοκιμάσει, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του διάσημου μέχρι σήμερα dulce de leche.

Δείτε ακόμη:

“Dulce de leche” σημαίνει γλυκό γάλακτος. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για μαρμελάδα γάλακτος, αφού παρασκευάζεται όπως μια μαρμελάδα φρούτου. Η μεξικάνικη εκδοχή του φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα, στο Πουέρτο Ρίκο συχνά χρησιμοποιούν άγλυκο γάλα καρύδας, ενώ στη Δομινικανή Δημοκρατία τα υλικά είναι ίσα μέρη γάλακτος και ζάχαρης, μαζί με κανέλα, δημιουργώντας στην ουσία ένα είδος fudge. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές παραλλαγές, οι Γάλλοι παρασκευάζουν την confiture de lait, η οποία έχει παρόμοια υφή με λιωμένο dulce de leche. Οι Νορβηγοί τιμούν ιδιαίτερα το λεγόμενο HaPå, το οποίο είναι πιο παχύρρευστο και λιγότερο γλυκό, ενώ οι Ρωσίδες νοικοκυρές πάντα έχουν στο ντουλάπι τους το ντόπιο варёная сгущёнка (σ.σ. βρασμένο συμπυκνωμένο γάλα), που χρησιμοποιούν πολύ συχνά στα γλυκά τους.

Πώς θα το φτιάξουμε, όμως; Το μόνο υλικό που θα χρειαστούμε είναι 1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα. Αφαιρούμε την ετικέτα προσεκτικά, χωρίς να αφήσουμε υπολείμματα χαρτιού στη συσκευασία. Ξεπλένουμε προσεκτικά. Σε πολύ χαμηλή φωτιά, σιγοβράζουμε τη συσκευασία ζαχαρούχου γάλακτος χωρίς να την ανοίξουμε, σε κατσαρόλα γεμάτη με νερό για 3 ώρες. Προσέχουμε το νερό στην κατσαρόλα να καλύπτει τη συσκευασία. Το νερό πρέπει να κοχλάζει ώστε η συσκευασία να μην ανακινείται. Μόλις τελειώσει ο βρασμός, αποσύρουμε τη συσκευασία από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει το καραμελωμένο γάλα πριν το ανοίξουμε. Μπορούμε να βράσουμε περισσότερες συσκευασίες, τις οποίες θα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 4-5 μέρες. Επίσης, με το dulce de leche μπορούμε να φτιάξουμε μπανόφι, να γαρνίρουμε κέικ και cupcakes ή να το απλώσουμε σε φέτες ψωμί. Καλή απόλαυση!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πανετόνε (γλυκό ψωμί)

Συνταγή για πανετόνε, το ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι!

Τάρτα με κρέμα τυριών

Συνταγή για τάρτα με πράσο και κρέμα τυριών!

Γάλα αμυγδάλου

Συνταγή για γάλα αμυγδάλου στο σπίτι, μια πολύ υγιεινή εναλλακτική για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη!

Περισσότερα άρθρα

Πελτές ντομάτας: το λάθος που κάνεις όταν τον μαγειρεύεις

Πελτές ντομάτας και μαγειρική. Δείτε τι λάθος κάνετε όταν μαγειρεύετε τον πελτέ και πώς θα τον χρησιμοποιήσετε σωστά.

Τα 6 μυστικά για τέλειες καλοκαιρινές σαλάτες

Η τέλεια σαλάτα έχει αυτά τα βήματα που πρέπει κατακτήσετε για να τη φτιάξετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ