Από τον Γιάννη Παναγόπουλο,
Οι Παξοί, το νησί που απέσπασε ο Ποσειδώνας με την τρίαινά του από την Κέρκυρα, για να το κάνει ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιον και την Αμφιτρίτη. Έτσι με ένα χτύπο της μιας τρίαινας δημιουργήθηκε αυτός ο ειδυλλιακός τόπος.
Οι Παξοί αποτελούνται από πολλά μικρά νησιά, με τους Παξούς και τους Αντίπαξους να είναι τα μεγαλύτερα. Μα το αυτοκίνητό σας θα οδηγήσετε μέχρι την Ηγουμενίτσα και από εκεί το πλοίο θα σας μεταφέρει στον Γαίο, το λιμάνι του νησιού.
Ένας τόπος ειδυλλιακός, με υπέροχες ακρογιαλιές, θαλάσσιες σπηλιές, πεύκα, κυπαρίσσια, και υπέροχες ελιές καθιστούν τους Παξούς, έναν από τους πιο παραδεισένιους προορισμούς τους έλληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες.
Φτάνοντας στον Γαίο, το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις είναι τα τεράστια δέντρα και πολλά μικρά παραδοσιακά σπιτάκια που διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού. Στον Γαίο θα συναντήσετε πολλά μικρά εμπορικά καταστήματα, παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες για να χαλαρώσετε κατά την διάρκεια της ημέρας.
Με αφετηρία το λιμάνι, επιβιβαστείτε σε ένα από τα εκδρομικά σκαφάκια για να κάνετε τον γύρω του νησιού και φυσικά να βρεθείτε στους Αντίπαξους. Ένα νησάκι με μαγευτικές καταγάλανες παραλίες, με την παραλία “Βουτούμι” να ξεχωρίζει.
Αυτό που πρέπει να σίγουρα να επισκεφτείτε είναι τον γραφικό παραθεριστικό οικισμό τη Λάκκα, ο οποίος είναι χτισμένος στο μυχό ενός κλειστού ορμού. Από το γραφικό λιμανάκι του οικισμού πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση εκδρομές σε κοντινές παραλίες.
Αν θέλετε να γνωρίσετε την πραγματική ελληνική κουζίνα τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε το χωριό Λόγγο. Ένα επτανησιακό χωριό με μια μαγευτική ακρογιαλιά στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε ψαράκι με παγωμένο ουζάκι σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες.
Από τις πιο γνωστές παραλίες των Παξών είναι αυτή του Ερημίτη, που δημιουργήθηκε το 2008 από κατολίσθηση βράχων. Αποτελεί ιδανικό μέρος για να χαζέψετε το ηλιοβασίλεμα την στιγμή που χαϊδεύει τα λευκά βότσαλα και τα επιβλητικά βράχια.
Στους Παξούς θα γευτείτε ολόφρεσκα ψάρια και αστακούς, τόνο και πολλές συνταγές από την Κέρκυρα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τσιλιγουρδόπιτα μια τοπική σπεσιαλιτέ με συκωταριά, θυμίζει την κλασική κρεατόπιτα. Φυσικά το λάδι και το κρασί έχουν την τιμητική τους.
Εικόνα via www.onlyblu.eu/wordpress/calendario/date-aquarius-2/