9 τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε ληγμένα

Τρόφιμα που μπορούμε να φάμε ληγμένα

Τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε ληγμένα!

Κι όμως, δεν «χαλάνε» όλα τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Δείτε εννέα τρόφιμα τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια αφού έχουν λήξει.  Προσοχή: πρέπει πάντοτε να ελέγχετε προσεκτικά την εμφάνιση και την την οσμή των τροφίμων. Εάν κάτι μυρίζει ή δεν έχει την εμφάνιση που θα έπρεπε να είχε, τότε δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Τρόφιμα σε κονσέρβες: Η διάρκεια ζωής στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συνήθως είναι συνήθως τρια χρόνια, όμως μπορείτε να τα καταναλώσετε μέχρι και 4 χρόνια μετά, αρκεί να τα φυλάσσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος. Αν δείτε σημάδια διαρροής ή σκουριάς, τότε πετάξτε τα.

Σκληρά τυριά: Σκληρά τυριά όπως η γραβιέρα ή η παρμεζάνα μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και αν έχουν αρχίσει να σχηματίζουν μούχλα. Απλά φροντίστε να αφαιρέσετε τα σημεία με μούχλα. Σε γενικές γραμμές, τα σκληρά τυριά μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και ένα μήνα μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Δημητριακά: Τα δημητριακά μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και έξι μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Αυγά: Τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν από τρεις μέχρι και πέντε εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Για να ελέγξετε αν είναι κατάλληλα για κατανάλωση, βυθίστε τα μέσα σε ένα μπολ με νερό. Αν βουλιάξουν τότε μπορείτε να τα φάτε, αν όχι, απορρίψτε τα.

Κατεψυγμένα τρόφιμα: Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι κατά κανόνα προστατευμένα από την αλλοίωση και θεωρούνται από τα πλέον ασφαλή προς κατανάλωση μετά την λήξη τους. Παρ’ όλα αυτά αν μείνουν για υπερβολικό χρόνο στην κατάψυξη και υπάρχει αλλοίωση στο χρώμα τους, αποφύγετε να τα καταναλώσετε.

Πατατάκια, κράκερ και κουλουράκια: Αν λήξουν η γεύση τους ίσως να αλλοιωθεί. Ελέγξτε εάν έχουν άσχημη όσμή ή διαλύονται σε κομματάκια. Εάν όχι. τότε μπορείτε να τα καταναλώσετε.

Βούτυρο: Αν το βούτυρο πλησιάζει στην ημερομηνία λήξης του, βάλτε το στην κατάψυξη για να το διατηρήσετε φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να τονίσουμε ότι αν το αποψύξετε πρέπει να το χρησιμοποιήσετε όλο.

Ψωμί: Η ημερομηνία λήξης τους αφορά την διατήρησή του εκτός ψυγείου. Εάν δεν παρατηρείτε σημάδια μούχλας, μπορείτε να το καταναλώσετε άφοβα. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής του, αποθηκεύστε το στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και δύο εβδομάδες μετά τη λήξη του ή, ακόμη καλύτερα, στην κατάψυξη.

Ζυμαρικά: Τα ζυμαρικά είναι ιδιαίτερα γνωστά για τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Εφόσον τα αποθηκεύετε σωστά σε χώρο που αερίζεται και σκιερό, δεν έχετε κανένα φόβο να τα καταναλώσετε μέχρι και δυο χρόνια μετά τη λήξη τους. Εάν τα ζυμαρικά περιέχουν αυγό, κάντε το τεστ της οσμής – όταν μυρίζουν παράξενα, πετάξτε τα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.