Το ελληνικό Πάσχα είναι ίσως η σημαντικότερη γιορτή για τους Έλληνες. Μια γιορτή για κάθε νοικοκυριό, με χαρές, χορούς, γέλια, οικογενειακές στιγμές και άφθονο φαγητό και ποτό. Οι συνταγές που σερβίρονται στο γιορτινό πασχαλινό τραπέζι ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και αλλάζουν ανάλογα με τα τοπικά προϊόντα και τα έθιμα.
Σε όλη την Ελλάδα όμως πρωταγωνιστές είναι τα κόκκινα αυγά και το αρνί. Το πασχαλινό αρνί έχει διττή σημασία, καθώς από τη μια έχουμε την εποχικότητα των κατσικιών και προβάτων, και από την άλλη τον συμβολισμό του Αμνού που σήκωσε το βάρος των αμαρτιών των ανθρώπων, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση.
Εμείς θα σας δώσουμε συμβουλές και προτάσεις για το πώς θα αγοράσετε αρνάκι και κατσικάκι για το γιορτινό τραπέζι, αλλά και κάποια μυστικά για να το μαγειρέψετε. Διότι, ναι, ο οβελίας είναι ο πρωταγωνιστής του Πάσχα, αλλά μπορείτε να απολαύσετε ένα αρνάκι στο φούρνο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το σουβλιστό!
Προτιμάμε αρνάκι ή κατσικάκι;
Αυτό το αφήνουμε πάνω σας! Η γεύση και το άρωμά τους διαφέρουν αφού το καθένα ζει και τρέφεται διαφορετικά. Τα αρνάκια βόσκουν σε εύφορες περιοχές και κινούνται πολύ αργά. Ετσι, έχουν περισσότερο λίπος, ενώ οι γνώστες του κρέατος συμβουλεύουν να επιλέγουμε θηλυκό αρνάκι για λιγότερο έντονη οσμή.
Τα κατσικάκια αντίθετα τρέφονται με μεγαλύτερη ποικιλία αφού αγαπούν τα σκαρφαλώματα ακόμα και στα πιο κακοτράχαλα μέρη, εντοπίζοντας όμως τα απίθανα βότανα και χορτάρια της ελληνικής φύσης τα οποία δίνουν ξεχωριστή νοστιμιά στο κρέας τους.
Το ερώτημα είναι πώς θα επιλέξουμε το καλύτερο κρέας που θα πρωταγωνιστήσει στο πασχαλινό τραπέζι και θα αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια από τους προσκεκλημένους μας. Αναζητώντας την καλύτερη ποιότητα για το κρέας της Λαμπρής, μια επίσκεψη στα My market μας έπεισε για τις γιορτινές αγορές μας. Μια ματιά στη βιτρίνα του κρεοπωλείου “τσεκάρει” όλα τα σημεία που πρέπει να αναζητά κανείς στην αναζήτηση της πληθώρας επιλογών στην καλύτερη ποιότητα. Όλα τα κρεατικά, από το εορταστικό αρνάκι και το κατσικάκι μέχρι το καθημερινό κοτόπουλο και το μοσχάρι ή χοιρινό, έχουν ωραίο και ζωηρό χρώμα. Το αρνάκι και το κατσικάκι που προέρχονται από Κορινθία, Ελασσώνα, Ιωάννινα και άλλες ελληνικές περιοχές, έχουν καθαρό ροζέ ψαχνό και λευκόχρωμο λίπος. Μπορείτε να το ζητήσετε είτε ολόκληρο, είτε μισό, ανάλογα με τον τρόπο που θα το μαγειρέψετε. Αν ψήσετε στο φούρνο, διαλέξτε αρνίσιο μπούτι, με το κόκαλο ή ξεκοκαλισμένο.
Ένας ακόμη παράγοντας για την επιλογή του κρέατος είναι τόσο οι συνθήκες εκτροφής και διαχείσής του όσο και η σωστή συντήρησή του μέχρι να φτάσει στις κουζίνες του σπιτιού μας. Όπως μας εξήγησε το έμπειρο προσωπικό στο κροπωλείο του My market, οι προμηθευτές είναι αυστηρά και μόνο πιστοποιημένοι παραγωγοί οι οποίοι ακολουθούν αυστηρές προδιαγραφές για όλα τα προϊόντα κρέατος, ώστε να είναι πάντοτε απόλυτα φρέσκα και ποιοτικά. Καθημερινά διεξάγονται έλεγχοι για να διασφαλιστεί η συντήρησή τους και η υγιεινή τους, ώστε εμείς οι καταναλωτές να είμαστε σίγουροι ότι προμηθευόμαστε υψηλής ποιότητας και πεντανόστιμο κρέας για το γιορτινό ή το καθημερινό τραπέζι.
Περί κρεατομεζέ
Ένα πασχαλινό τραπέζι θα ήταν ελλειπές χωρίς τους κρεατομεζέδες. Στα My market βρήκαμε μεταξύ άλλων κοκορέτσι, κοντοσούβλι και γαρδουμπάκια. Ακόμη, ταιριάζουν πολύ στο γιορτινό τραπέζι τα χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, ενώ οι πιο μερακλήδες θα βρουν εδώ συκωταριές, εντεράκια και γλυκάδια για να φτιάξουν το δικό τους χειροποίητο κοκορέτσι. Αν, τώρα, κάποια μέλη της παρέας προτιμούν τις λιγότερο έντονες γεύσεις, η σειρά “My fresco” που διατίθεται σε όλα τα καταστήματα My market, θα σας λύσει τα χέρια, όχι μόνο λόγω των υψηλών προδιαγραφών επιλογής του κρέατος αλλά και για την ταχύτητα στις αγορές σας. Η σειρά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεγάλη ποικιλία από βόειο και χοιρινό κρέας σε μεριδοποιημένες συσκευασίες και έτοιμες λύσεις όπως σνίτσελ, κιμά, και μπιφτέκι που προτιμούν οι μικροί μας φίλοι.
Και για εσάς που θα κάνετε Πάσχα στις μεγαλουπόλεις και δεν προλαβαίνετε να κάνετε τις αγορές σας στο σούπερ μάρκετ, το e-shop του My market δίνει τη δυνατότητα να κάνετε την παραγγελία σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Εδώ θα παραγγείλετε το πασχαλινό αρνάκι ή κατσικάκι σας, σημειώνοντας στα σχόλια πόσα κιλά θα θέλατε. Αλλά και για το καθημερινό τραπέζι, θα ανακαλύψετε προσφορές και μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Έτσι, όχι μόνο κερδίζετε χρόνο, αλλά φέρνετε την παραγγελία σας στα μέτρα σας, εύκολα και απλά.
Και μερικά μυστικά για να μαγειρέψετε το πασχαλινό αρνί
- Κάθε κρεατικό χρειάζεται μαρινάρισμα προτού μπει στον φούρνο. Μερικές πρωτότυπες ιδέες για μαρινάρισμα του αρνιού είναι οι εξής. Πικάντικη μαρινάδα με 2 κ.γλ. κύμινο, 1/4 κ.γλ. μπούκοβο, 1/4 φλιτζ. κόλιανδρο και 1/4 φλιτζ. λευκό ξύδι ή γλυκιά μαρινάδα με αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μέλι, 4 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους ή Dijon και αποξηραμένα μπαχαρικά της προτίμησής σας.
- Θυμηθείτε επίσης ότι το αρνάκι στον φούρνο χρειάζεται απαραιτήτως μυρωδικά και μπαχαρικά για την καλύτερη δυνατή γεύση. Μερικά μυρωδικά και μπαχαρικά που θα δώσουν πόντους γεύσης στο πασχαλινό αρνί είναι οι κόκκοι πιπεριού (ολόκληροι), ο κόλιανδρος, το κύμινο, o μάραθος, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το σκόρδο. Απλώς θυμηθείτε ότι όσο πιο απλός ο συνδυασμός των αρωματικών, τόσο πιο γευστικό και οικείο το αποτέλεσμα για τον ουρανίσκο και όλα τα γούστα.
- Ο πλέον κατάλληλος τρόπος ψησίματος του αρνιού θεωρείται ότι είναι ο αέρας. Λίγο πριν το τέλος συνεχίστε το ψήσιμο σε grill για να πετύχετε την τέλεια τραγανή πετσούλα.
- Κάθε μία ώρα αναποδογυρίστε το αρνί για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
- Ανάλογα με το πόσο ψημένο θέλετε το κρέας, το τεστ του αγγίγματος σας λέει πάντα την αλήθεια. Μαλακό κρέας σημαίνει rare ψημένο, λίγο πιο σκληρό σημαίνει μέτρια ψημένο και πολύ τραγανό σημαίνει καλοψημένο.
- Μία μέση λύση που θα σας απαλλάξει από το άγχος: όταν εξωτερικά έχει βαθύ μελί χρώμα και το κρέας σκούρο καφέ, το αρνί σας είναι έτοιμο. Κατά μέσο όρο, ένα αρνί χρειάζεται 40 λεπτά ψησίματος ανά κιλό.