Τι είναι το Croque madame;
Το Croque Madame είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ της Γαλλικής κουζίνας και συγκεκριμένα μια εκδοχή του Croque Monsieur, με προσθήκη αυγού στην κορυφή του.
Το Croque Madame αποτελείται από δύο φέτες ψωμί, που αλείφονται με μουστάρδα και στη συνέχεια καλύπτονται με φέτα ζαμπόν και τυρί gruyere. Η στοίβα από τα υλικά ψήνεται στον φούρνο ή στο τοστιέρα και στη συνέχεια σερβίρεται με ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή της.
Το Croque Madame αποτελεί μια υπέροχη επιλογή για ένα γρήγορο και γευστικό γεύμα, καθώς προσφέρει έναν συνδυασμό αλμυρών και γλυκών γεύσεων, που δημιουργεί έναν αρμονικό συνδυασμό στο στόμα. Επιπλέον, το Croque Madame είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών από το ζαμπόν και το αυγό, καθώς και από το τυρί gruyere που περιέχει ασβέστιο και βιταμίνες.
Η γοητεία του Croque Madame έγκειται στην απλότητά του, καθώς μπορεί να παρασκευαστεί γρήγορα και εύκολα στο σπίτι ή σε ένα καφέ. Είναι ιδανικό για ένα γρήγορο πρωινό ή ένα απογευματινό σνακ, και μπορεί να συνοδευτεί με ένα ποτήρι κρασί, μπύρα ή αναψυκτικό.
Το Croque Madame είναι ένα παράδειγμα της γαλλικής κουζίνας που συνδυάζει την απλότητα με την ποιότητα των υλικών. Είναι ένα σνακ που μπορεί να φανεί πεντανόστιμο αν παρασκευαστεί σωστά, χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά και τεχνικές μαγειρέματος.
Τα τελευταία χρόνια, το Croque Madame έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολλά εστιατόρια και καφετέριες προσθέτουν το Croque Madame στο μενού τους, και πολλοί άνθρωποι το επιλέγουν ως ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα.
Συνολικά, το Croque Madame είναι ένα ευχάριστο και γευστικό σνακ που αξίζει να δοκιμάσετε. Είτε το παρασκευάζετε στο σπίτι σας είτε το παραγγέλνετε σε ένα εστιατόριο, αυτό το σνακ θα σας προσφέρει μια πλούσια γευστική εμπειρία.
Croque madame
Υλικά
- 2 φέτες ζαμπόν βραστό
- 4 φέτες ψωμί για τόστ
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 2 αυγά
- Λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακωμένο
- Αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, για περίπου 2 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο και τη μισή ποσότητα τυριού. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.
- Απλώνουμε σε δύο φέτες ψωμί μπεσαμέλ και στις άλλες δύο φέτες μουστάρδα. Καλύπτουμε δύο φέτες με ζαμπόν και τυρί. Κλείνουμε τα σάντουιτς.
- Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το 2 κ.σ. βούτυρο και μόλις λιώσει βάζουμε τα σάντουιτς. Ψήνουμε την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά. Αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε τα σάντουιτς σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Απλώνουμε πάνω στο κάθε σάντουιτς την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα η μπεσαμέλ.
- Στο μεταξύ, στο ίδιο τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο και όταν κάψει σπάμε τα αυγά. Τα τηγανίζουμε και καλύπτουμε με αυτά τα σάντουιτς. Σερβίρουμε αμέσως.
Δείτε επίσης: Η καλύτερη συνταγή για πορτοκαλόπιτα
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
What an amazing recipe! Thanks Tasso
Κατερινα εδω! Εισαι τελειος. στο εχω πει και θα στο λεω συνεχεια Τασο