ΑρχικήΆρθραΣουμάκ, το superfood μπαχαρικό που ενισχύει την υγεία και τη γεύση

Σουμάκ, το superfood μπαχαρικό που ενισχύει την υγεία και τη γεύση

Τι είναι το σουμάκ;

Αν η ονομασία του σας φαίνεται εξωτική, έχετε απόλυτο δίκιο. Το σουμάκ είναι ένα μπαχαρικό γνωστό στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, καθώς το αναφέρει στο έργο του ο Θεόφραστος. Πρόκειται για ένα ανατολίτικο μπαχαρικό που ευδοκιμεί σε εύκρατο κλίμα και χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Προέρχεται από το ανθοφόρο φυτό rhus (ρους), εξού και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Είναι θάμνος με κόκκινους καρπούς, που όμως είναι ως επί το πλείστον άβρωτοι και τοξικοί. Το βρώσιμο “σουμάκι” προέρχεται από την αποξηραμένη σάρκα των καρπών και αποτελεί το εν λόγω μπαχαρικό.

Σουμάκ - το φυτό από το οποίο παράγεται το σουμάκ

Πού μαγειρεύουν με το σουμάκ;

Αρχικά, πρέπει να επιλέξουμε καλή ποιότητα του μπαχαρικού. Το σουμάκ πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Θα το βρείτε κυρίως σε μπαχαράδικα. Προσέξτε το χρώμα του – όταν είναι πολυκαιρισμένο, παίρνει καφετί χρώμα και χάνει σε σημαντικό βαθμό τα γευστικά χαρακτηριστικά του. Έχει ελαφρώς πικρή και όξινη γεύση, γι’αυτό και στις κουζίνες της Ανατολής το προσθέτουν συχνά αντί για λεμόνι ή ξύδι. Ταιριάζει πολύ σε κεμπάπ, στο ψάρι ή το κοτόπουλο. Θα το συναντήσετε στις τοπικές κουζίνες στη Συρίας, τον Λίβανο, την Αρμενία και το Ιράν. Μια μικρή δόση αρκεί για να αρωματίσουν μεζέδες, σαλάτες, ρύζι, κρέας, μαγειρευτά και κεμπάπ. Το κόκκινο χρώμα του το καθιστά ιδανικό για την τελευταία πινελιά σε σάλτσες, λαχανικά, όσπρια και πολλά ακόμα.

Πώς μπορούμε να προσθέσουμε το σουμάκ στις συνταγές μας;

Η όξινη γεύση του θα αντικαταστήσει το λεμόνι σε πληθώρα συνταγών. Προσθέστε μια μικρή δόση σουμάκ στη μελιτζανοσαλάτα, το χούμους, τη μαρινάδα, ή ακόμη και σε ντρέσινγκ για σαλάτες

Μπορείτε ακόμη να πασπαλίσετε με αυτό το βρασμένο ρύζι, τη σαλάτα ταμπουλέ ή τις ψημένες πίτες. Ταιριάζει πολύ στο μπριάμ, στα τηγανητά αυγά, στο ψάρι στο φούρνο ή ακόμη και στο ψητό κοτόπουλο. Αν θέλετε να φτιάξετε σαλάτα που θα τους κάνει όλους να παραμιλούν, συνδυάστε σουμάκ και ψιλοκομμένη μέντα, όπως κάνουν οι Ιρανοί και οι Άραβες.

Γιατί το σουμάκ κάνει καλό στην υγεία;

Το σουμάκ είναι ένα από τα μπαχαρικάμε ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.  Είναι πηγή αντιοξειωτικών και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και σημάδια γήρανσης.

Το σουμάκ δρα ως ασπίδα κατά του διαβήτη τύπου 2. Έρευνα του Πανεπιστημίου Επιστημών της Υγείας του Ιράν έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση σουμάκ για τρεις μήνες μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρδιολογικών παθήσεων σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε ακόμη: τα απίστευτα οφέλη του κουρκουμά στην υγεία

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κόκκινες φακές σούπα

Κόκκινες φακές σούπα από τον Τάσο Αντωνίου. Μια συνταγή για αρωματική σούπα από κόκκινες φακές με μπαχαρικά.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Ζουμερό κέικ με ρευστή σοκολάτα

Το απόλυτο κέικ με ρευστή σοκολάτα από τον Τάσο Αντωνίου. Το πιο ζουμερό κέικ με υγρή σοκολάτα, ιδανικό κέρασμα για τον καφέ. Η σοκολάτα παραμένει ρευστή ακόμη κι όταν κρυώσει το κέικ!

Περισσότερα άρθρα

Καλαμπόκι: 5 λόγοι που πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας

Mάθετε ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το καλαμπόκι και γιατί πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Γλυκά με 2 υλικά

Συνταγές που φτιάχνονται στο πι και φι!

4 tips για να μαγειρέψετε μελιτζάνες στην τελειότητα

Μελιτζάνες, όλα τα μυστικά και οι συμβουλές που πρέπει να ξέρετε για να τις μαγειρέψετε στην τελειότητα!

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ