fbpx

Σουμάκ, το superfood μπαχαρικό που ενισχύει την υγεία και τη γεύση

Σουμάκ

Τι είναι το σουμάκ;

Αν η ονομασία του σας φαίνεται εξωτική, έχετε απόλυτο δίκιο. Το σουμάκ είναι ένα μπαχαρικό γνωστό στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, καθώς το αναφέρει στο έργο του ο Θεόφραστος. Πρόκειται για ένα ανατολίτικο μπαχαρικό που ευδοκιμεί σε εύκρατο κλίμα και χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Προέρχεται από το ανθοφόρο φυτό rhus (ρους), εξού και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Είναι θάμνος με κόκκινους καρπούς, που όμως είναι ως επί το πλείστον άβρωτοι και τοξικοί. Το βρώσιμο «σουμάκι» προέρχεται από την αποξηραμένη σάρκα των καρπών και αποτελεί το εν λόγω μπαχαρικό.

Σουμάκ - το φυτό από το οποίο παράγεται το σουμάκ

Πού μαγειρεύουν με το σουμάκ;

Αρχικά, πρέπει να επιλέξουμε καλή ποιότητα του μπαχαρικού. Το σουμάκ πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Θα το βρείτε κυρίως σε μπαχαράδικα. Προσέξτε το χρώμα του – όταν είναι πολυκαιρισμένο, παίρνει καφετί χρώμα και χάνει σε σημαντικό βαθμό τα γευστικά χαρακτηριστικά του. Έχει ελαφρώς πικρή και όξινη γεύση, γι’αυτό και στις κουζίνες της Ανατολής το προσθέτουν συχνά αντί για λεμόνι ή ξύδι. Ταιριάζει πολύ σε κεμπάπ, στο ψάρι ή το κοτόπουλο. Θα το συναντήσετε στις τοπικές κουζίνες στη Συρίας, τον Λίβανο, την Αρμενία και το Ιράν. Μια μικρή δόση αρκεί για να αρωματίσουν μεζέδες, σαλάτες, ρύζι, κρέας, μαγειρευτά και κεμπάπ. Το κόκκινο χρώμα του το καθιστά ιδανικό για την τελευταία πινελιά σε σάλτσες, λαχανικά, όσπρια και πολλά ακόμα.

Πώς μπορούμε να προσθέσουμε το σουμάκ στις συνταγές μας;

Η όξινη γεύση του θα αντικαταστήσει το λεμόνι σε πληθώρα συνταγών. Προσθέστε μια μικρή δόση σουμάκ στη μελιτζανοσαλάτα, το χούμους, τη μαρινάδα, ή ακόμη και σε ντρέσινγκ για σαλάτες

Μπορείτε ακόμη να πασπαλίσετε με αυτό το βρασμένο ρύζι, τη σαλάτα ταμπουλέ ή τις ψημένες πίτες. Ταιριάζει πολύ στο μπριάμ, στα τηγανητά αυγά, στο ψάρι στο φούρνο ή ακόμη και στο ψητό κοτόπουλο. Αν θέλετε να φτιάξετε σαλάτα που θα τους κάνει όλους να παραμιλούν, συνδυάστε σουμάκ και ψιλοκομμένη μέντα, όπως κάνουν οι Ιρανοί και οι Άραβες.

Γιατί το σουμάκ κάνει καλό στην υγεία;

Το σουμάκ είναι ένα από τα μπαχαρικάμε ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.  Είναι πηγή αντιοξειωτικών και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και σημάδια γήρανσης.

Το σουμάκ δρα ως ασπίδα κατά του διαβήτη τύπου 2. Έρευνα του Πανεπιστημίου Επιστημών της Υγείας του Ιράν έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση σουμάκ για τρεις μήνες μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρδιολογικών παθήσεων σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε ακόμη: τα απίστευτα οφέλη του κουρκουμά στην υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.