Από τον bartender Βασίλη Τσομπανίδη,
Ξεκινώ με δεδομένο πως έχουμε καλέσει φίλους στο σπίτι για ποτό. Έχουμε φτιάξει νόστιμα και εύκολα finger food και πρέπει με κάποιο τρόπο να δούμε πως θα οργανώσουμε το θέμα του ποτού. Έρχομαι λοιπόν και βάζω κάποιους βασικούς κανόνες για την οικιακή κάβα.
- Τα κύρια αποστάγματα είναι η βότκα, το ρούμι, το τζίν, η τεκίλα και το ουίσκι. Είναι απαραίτητο να έχουμε τουλάχιστον ένα προϊόν από την κάθε κατηγορία ανάλογα με το γούστο μας.
- Επιπλέον θα πρέπει να έχουμε κάποια προϊόντα με τα οποία θα μπορέσουμε να φτιάξουμε τα βασικά κοκτέιλ. Αυτά είναι ένα bitter aromatic, (angostura, fee brothers), ένα Campari, ένα κόκκινο γλυκό βερμούτ, ένα λικέρ εσπεριδοειδών (όπως το Cointreau ή το Triple Sec), ένα ξηρό βερμούτ κaι ένα λικέρ καφέ.
- Πέρα από αλκοολούχα θα πρέπει να μας βρίσκονται, λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια, κερασάκια μαρασκίνο, ζάχαρη, τόνικ, σόδα, δυόσμο, χυμό λεμόνι και πορτοκάλι, γκαζόζα και ένα αναψυκτικό τύπου κόλα.
- Τέλος θα χρειαστούμε ένα σέικερ, ένα, γυάλινο κατα προτίμηση, ψηλό βάζο, μια μεζούρα των 50 ml, και το πιο σημαντικό, πάγο.
Με αυτά τα υλικά μπορούμε να φτιάξουμε τα εξής κοκτέιλ: Mojito, Daquiri, Margarita, Negroni, Americano, Manhattan, Dry Martini, Gin & Tonic, Black Russian, και Kamikaze. Η προετοιμασία για όλα τα παραπάνω κοκτέιλ περιλαμβάνει 3 εύκολες διαδικασίες.
- Να φτιάξουμε σιρόπι ζάχαρης: παίρνουμε 500 gram ζάχαρη και 300 ml νερό, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν μια βράση και να γίνουν ένα διάφανο σιρόπι. Βάζουμε το σιρόπι σε ένα γυάλινο μπουκάλι και το αφήνουμε να κρυώσει. Τόσο απλά.
- Να στύψουμε μερικά λεμόνια και λάιμ και να τα σουρώσουμε ξεχωριστά σε δύο κανάτες.
- Να χωρίσουμε το δυόσμο σε φύλλα και κορυφές. Πετάμε τα μαυρισμένα φύλλα, κρατάμε τις κορυφές που είναι εμφανίσιμες. Τα καθαρά και πράσινα φύλλα τα τυλίγουμε σε ένα νωπό χαρτί κουζίνας.
Τώρα θα δώσουμε τις παραπάνω συνταγές κοκτέιλ στην πιο απλή μορφή τους – το τονίζω- για να κάνουμε τη ζωή μας εύκολη στο σπίτι.
- Mojito: Σε ψηλό ποτήρι, βάζουμε 4 φύλλα δυόσμο, μια μεζούρα (50 ml) ρούμι, μισή μεζούρα χυμό λάιμ, μισή μεζούρα σιρόπι ζάχαρης, πάγο ως επάνω και γεμίζουμε με σόδα ανακατεύοντας.
- Daquiri: Στο σέικερ ρίχνουμε μια μεζούρα ρούμι, μισή μεζούρα triple sec, μισή μεζούρα χυμό λάιμ, μισή μεζούρα σιρόπι ζάχαρης και μια σταγόνα απο το bitter aromatic. Γεμίζουμε με πάγο, χτυπάμε κάθετα μέχρι να παγώσει το χέρι μας (περίπου 8 δευτερόλεπτα) και σουρώνουμε σε ποτήρι του μαρτίνι.
- Margarita: Ό,τι κάναμε και στο Daquiri, απλώς αντί για ρούμι θα βάλουμε τεκίλα και αντί για χυμό λάιμ θα χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμόνι. Αν θέλουμε να “κολλήσουμε” αλάτι στο χείλος του ποτηριού πρέπει να πάρουμε ένα πιατάκι, να απλώσουμε μέσα το αλάτι κι έπειτα να περάσουμε μια φέτα λεμόνι απο το χείλος του ποτηριού και να το σύρουμε κυκλικά μέσα στο πιάτο (τινάζουμε ελαφρώς για να πέσει το αλάτι που δεν έχει κολλήσει καλά).
- Negroni: Σε χαμηλό ποτήρι βάζουμε, μισή μεζούρα τζιν, μισή μεζούρα Campari και μισή μεζούρα κόκκινο γλυκό βερμούτ. Γεμίζουμε με πάγο ως επάνω και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με μία φλούδα ποτοκαλιού.
- Americano: Σε ψηλό ποτήρι βάζουμε μισή μεζούρα κόκκινο γλυκό βερμούτ και μισή μεζούρα campari, γεμίζουμε με πάγο και προσθέτουμε σόδα ανακατεύοντας. Γαρνίρουμε με μία φλούδα πορτοκαλιού.
- Manhattan: Στο γυάλινο δοχείο, βάζουμε πάγο ως επάνω και προσθέτουμε, μια μεζούρα ουίσκι και κάτι λιγότερο απο μια μεζούρα κόκκινο γλυκό βερμουτ. Ρίχνουμε μία σταγόνα bitter aromatic και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για 20 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε ένα ποτήρι χαμηλό ή μαρτίνι χωρίς επιπλέον πάγο και γαρνίρουμε με ένα κερασάκι μαρασκίνο.
- Dry Martini: Ακολουθουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με το Manhattan απλώς βάζουμε μια μεζούρα τζίν αντί για ουίσκι και περίπου μισή μεζούρα ξηρό λευκό βερμούτ αντί για κόκκινο. Γαρνίρουμε με μια ελιά ή με μια φλούδα λεμόνι σε ποτήρι του μαρτίνι.
- Gin & Tonic: Σε ψηλό ποτήρι γεμάτο με πάγο ρίχνουμε μια μεζούρα τζίν και απογεμίζουμε με τόνικ ρίχνοντας απο χαμηλά χωρίς να κάνουμε πολύ αφρό. Γαρνίρουμε με μια φλούδα λεμόνι ή μια φέτα λάιμ.
- Black Russian: Σε χαμηλό ποτήρι γεμάτο πάγο ρίχνουμε κάτι λιγότερο από μια μεζούρα λικέρ καφέ και από πάνω ίση ποσότητα βότκα. Δεν ανακατεύουμε διότι από τη διαφορά πυκνότητας η βότκα “στέκεται” επάνω και δείχνει πιο εντυπωσιακό. Γαρνίρουμε με ένα κερασάκι maraschino.
- Kamikaze: Μια margarita που αντί για τεκίλα, έχει βότκα. Η συνταγή χρειάζεται ακριβώς τις ίδιες δοσολογίες υλικών χωρίς αλάτι.
Αυτές είναι κάποιες κλασικές συνταγές στην πλέον απλή τους μορφή με σκοπό την ανάδειξη ενός home bar σε συνήθεια. Σε προσωπικό επίπεδο πιστεύω πως δε χρειάζεται να ξοδέψει κανείς υπέρογκα ποσά για την αγορά πολλών και ιδιαίτερων αποσταγμάτων. Αρκεί να έχει τη θέληση και την ανάγκη για καλοπέραση και φυσικά να ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα. Σαφώς ένα καλό απόσταγμα έχει την τιμητική του σε μια οικιακή κάβα αλλά δεν είναι και απολύτως απαραίτητο όταν μπορείς να απολαύσεις τόσα πολλά κοκτέιλ με τα βασικά οικονομικά ποτά.
Ο Βασίλης Τσομπανίδης είναι head bartender στο εστιατόριο Abovo.