Από την Άννα Ευθυμίου,
Η Νέα Υόρκη είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ αλλά και η πόλη που δεν χορταίνει ποτέ. Εκεί δημιουργούνται μερικές από τις πιο hot τάσεις στο φαγητό και το ποτό και εμείς, όπως πάντα, παρακαλουθούμε στενά ό,τι τελευταίο δημιουργείται.
Σήμερα λοιπόν θα κάνουμε μια νοητή βόλτα στο πιο trendy εστιατόριο της Νέα Υόρκης, που δεν είναι άλλο από το Momofuku. Εκεί, τα τελευταία δέκα χρόνια, ο διάσημος σεφ και εμπνευστής του concept David Chang (Αμερικανός με κορεάτικες ρίζες) δημιουργεί γεύσεις και συνταγές της λεγόμενης νέας αμερικανικής κουζίνας που σίγουρα συζητιούνται πολύ. Υπάρχουν τρία διαφορετικά εστιατόρια Momofuku στο Μανχάταν αλλά και ένα ξεχωριστό ζαχαροπλαστείο, το Momofuku Milk Bar. Η pastry chef Christina Tosi δίνει εδώ πραγματικό ρεσιτάλ και φτιάχνει γλυκά, ίσως όχι τόσο φινετσάτα όσο τα μακαρόν του Pierre Hermé ή τα εκλαίρ του Christophe Adam, αλλά σίγουρα λαχταριστά και άκρως αμερικάνικα.
Η pastry chef του Momofuku Milk Bar, Christina Tosi, εμπνεύστρια του διάσημου cereal milk
Ένα όμως είναι το απόλυτο hit της, η συνταγή που ξεχώρισε τη δημιουργό στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας: το cereal milk (ελληνιστί, γάλα δημητριακών). Πρόκειται για γάλα εμποτισμένο με τη γεύση των αγαπημένων δημητριακών της Tosi. Με αυτό φτιάχνονται τα διάσημα γλυκά του Momofuku Milk Bar, όπως το παγωτό, η πανακότα και οι γλυκιές πίτες. Σας φαίνεται υπερβολικά “αμερικανιά”; Ε, λοιπόν, φτιάξτε τη συνταγή για γάλα δημητριακών, πιείτε το για πρωινό και θα καταλάβετε γιατί δημιουργούνται ουρές για αυτό το γάλα και τα απίθανα γλυκά που φτιάχνουν οι δαίμονες του Momofuku με αυτό!
Μερικά από τα γλυκά του Momofuku Milk Bar που φτιάχνονται με γάλα δημητριακών
Γάλα δημητριακών (cereal milk)
Υλικά
- 100 γρ. δημητριακά (γλυκά πάντα, έτσι;)
- 825 γρ. κρύο γάλα (εννοείται με πλήρη λιπαρά!)
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη (προτιμούμε πολύ ψιλή ζάχαρη)
- 1/4 κ.γλ. αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150oC. Απλώνουμε τα δημητριακά σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 15 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Βάζουμε τα κρύα πλέον δημητριακά σε μεγάλη κανάτα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά. Αφήνουμε τα δημητριακά να μουλιάσουν για 20 λεπτά εκτός ψυγείου. Στη συνέχεια σουρώνουμε το μείγμα με ψιλή σίτα, αφήνοντας το γάλα να πέσει σε ένα μεγάλο μπολ. Στην αρχή το γάλα θα πέφτει εύκολα αλλά προς το τέλος θα δυσκολευτούμε, επομένως ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το γάλα με τα δημητριακά ώστε να πέσει όλο στο μπολ. Δεν πιέζουμε πολύ όμως για να μην περάσουν από τη σίτα κομμάτια δημητριακών. Προσθέτουμε στο μπολ με το γάλα την καστανή ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς. Διατηρούμε το γάλα σε κανάτα στο ψυγείο για μία εβδομάδα.
Η συνταγή αποτελεί μέρος του βιβλίου Momofuku Milk Bar της Christina Tosi.