ΑρχικήΆρθραΔεντρολίβανο, το χειμωνιάτικο μυρωδικό

Δεντρολίβανο, το χειμωνιάτικο μυρωδικό

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Δημοφιλές και χειμωνιάτικο μυρωδικό, το δεντρολίβανο που φυτρώνει άφθονο στην ελληνική γη, απογειώνει την κάθε συνταγή με την έντονη, βαριά και ζεστή μυρωδιά του. Λέγεται πως ο Αδάμ και η Εύα, πριν εγκαταλείψουν για πάντα τον Παράδεισο, πήραν μαζί τους το δεντρολίβανο, αφού οι θεραπευτικές του ιδιότητες θα τους ήταν πολύτιμες για την επίγεια ζωή τους. Το άρωμά του και οι θεραπευτικές του ιδιότητες τον κατέστησαν πολύ δημοφιλές στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη που το χρησιμοποιούσαν με αφθονία τόσο στη μαγειρική όσο και στην ιατρική. Το δεντρολίβανο ή αλλιώς αρισμαρί, όπως το λένε στην Κρήτη, συμβολίζει την ανάμνηση, τη δικαιοσύνη και την ενθύμηση γι’αυτό και πίστευαν ότι αυτό το αειθαλές κι αυτοφυές μυρωδικό φυτρώνει μόνο στη γη των δίκαιων ανθρώπων. Το Μαμα Πειναω σας δίνει τις καλύτερες συμβουλές για το πώς μπορείτε να το προσθέσετε στις συνταγές σας.

Αγορά και Συντήρηση

Το δεντρολίβανο διατίθεται στην αγορά φρέσκο αλλά και αποξηραμένο. Όταν θέλουμε να αγοράσουμε φρέσκο δεντρολίβανο, διαλέγουμε αυτό που τα κλαδάκια του θα είναι σχετικά σκληρά και τα φύλλα του τρυφερά, με έντονο πράσινο χρώμα, χωρίς σκούρα σημάδια ή κιτρινίλες. Σε περίπτωση που επιλέξουμε να αγοράσουμε αποξηραμένο, προτιμούμε το συσκευασμένο από καταστήματα μπαχαρικών. Το φρέσκο δεντρολίβανο θα πρέπει να το αποθηκεύουμε στο ψυγείο τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας. Το αποξηραμένο διατηρείται σε γυάλινο βαζάκι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Μαγειρεύουμε με δεντρολίβανο

Στη μαγειρική το φρέσκο δεντρολίβανο χρησιμοποείται ολόκληρο, δηλαδή όπως είναι το κλαδάκι ή σε φύλλα. Τόσο το φρέσκο όσο και το αποξηραμένο ταιριάζει απίστευτα σε κρεατικά και πουλερικά, σε θαλασσινά και ψαρικά, στα ψητά λαχανικά, σε διάφορες σάλτσες ακόμα και σε σούπες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα κλαδάκια δεντρολίβανου σε φαγητά φούρνου ή να τα στρώσουμε στο ταψί και να τοποθετήσουμε πάνω τους το κρέας μας, ενώ μπορούμε και να τα προσθέσουμε και στο τσάι μας, στη λεμονάδα, σε ζεστό κρασί, σε κοκτέιλ, για να αρωματίσουμε το νερό ή το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε φύλλα δεντρολίβανου σε ψητά φούρνου, σε μια χοιρινή τηγανιά, όταν φτιάχνουμε σπιτικά λουκάνικα, στη ζύμη για κλασικό ψωμί ή φοκάτσια, σε διάφορες μαρινάδες, να γαρνίρουμε μπρουσκέτες και πίτσες, σε σάλτσες για μακαρονάδα και σε σούπες.

Δείτε όλες τις πιο εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές με δεντρολίβανο με ένα κλικ εδώ.

Φωτο: tarteletteblog.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πώς να ψήσετε πικάνια

Η ωραιότερη πικάνια με λαχταριστό μοσχαρίσιο κρέας και τραγανή καραμελωμένη κρούστα για όσους αγαπούν το καλό κρέας και το BBQ!

Νόστιμα burgers

Φτιάξτε τα καλύτερα σπιτικά μπέργκερ με τη συνταγή του Τάσου. Χορταστικό, ζουμερό και πεντανόστιμο μπιφτέκι με ψωμάκι και λιωμένο τυρί.

Κοκτέιλ μπίρας με παγωτό

Απίθανη συνταγή για κοκτέιλ μπίρας με παγωτό σοκολάτα!

Περισσότερα άρθρα

3 τρόποι να μαγειρέψεις με τα κοτσάνια των μυρωδικών

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κοτσάνια των φρέσκων μυρωδικών και να τα εντάξουμε στη κουζίνα και τις συνταγές μαγειρικής.

Λαχανικά και φρούτα του Απριλίου

Ποια είναι τα ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά για τον Απρίλιο;

3 δύσκολοι λεκέδες και πώς θα τους καθαρίσεις

Δύσκολοι λεκέδες από φαγητό και όλα τα μυστικά για να τους καθαρίσουμε εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς να αφήσουν στάμπα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ