ΑρχικήΆρθραΤο μυστικό υλικό για τέλεια σάλτσα ντομάτας

Το μυστικό υλικό για τέλεια σάλτσα ντομάτας

Μαγειρική σόδα στη σάλτσα ντομάτας! Ποιος θα περίμενε αυτό το απρόσμενο υλικό στην διαχρονική συνταγή για σάλτσα που ταιριάζει σχεδόν σε κάθε φαγητό;

Η σάλτσα ντομάτας είναι μια από τις βασικές συνταγές που μαθαίνει κάποιος όταν ξεκινά να μαγειρεύει. Κι αυτό γιατί εκτός από τα μακαρόνια που συνοδεύει έξοχα, είναι πάντα χρήσιμη για πολλές ακόμη συνταγές και διατηρείται για αρκετές μέρες στο ψυγείο. Αν και πρόκειται για μια πολύ εύκολη συνταγή, στην πραγματικότητα υπάρχει ένα υλικό που μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. 

Δείτε ακόμα: σουφλέ με μακαρόνια

Ας ξεκινήσουμε από τη βάση της σάλτσας. Η σάλτσα ντομάτας απαιτεί φρέσκες ντομάτες στην εποχή τους, τότε που είναι στο ζενίθ τους και βγάζουν στην κατσαρόλα όλη τη γλύκα τους. Εάν αγοράσετε ντομάτες εκτός εποχής (για παράδειγμα, τον χειμώνα) θα απογοητευτείτε από την όξινη και κάποιες φορές πικρή γεύση τους. Τι κάνουμε όμως αν θέλουμε σάλτσα ντομάτας εδώ και τώρα, αν και οι ντομάτες είναι εκτός εποχής; Προσθέτουμε μαγειρική σόδα στη σάλτσα ντομάτας!

Πριν απορήσετε γιατί προσθέτουμε αυτό το απρόσμενο υλικό, ας θυμηθούμε μερικά βασικά στοιχεία της χημείας. Οι ντομάτες είναι φυσικά όξινες, με pH της τάξης του 4,6. Η μαγειρική σόδα από την άλλη πλευρά, είναι φυσικά βασική (ή “αλκαλική”), με βαθμό σχεδόν 9 στην κλίμακα pH. Όταν προσθέτετε μαγειρική σόδα στη ντομάτα, η βάση εξουδετερώνει το οξύ στις ντομάτες. Αυτό το μυστικό θα κάνει τις ντομάτες να έχουν λιγότερο όξινη γεύση, ακόμη κι αν δεν έχετε αφαιρέσει τα σπόρια ή οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους.

Φυσικά, το αποτέλεσμα αυτό μπορείτε να το πετύχετε προσθέτοντας και ζάχαρη όπως ο Τάσος Αντωνίου στην κλασική μακαρονάδα ναπολιτέν

Γευσιγνώστες και ειδικοί προτείνουν την προσθήκη 1/8 κ.γλ. μαγειρική σόδα ώστε να μην επισκιάσει η μεταλλική γεύση της τη σάλτσα. Μια δοκιμή θα σας πείσει με ποιον τρόπο προτιμάτε τη σάλτσα ντομάτας σας!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Pancakes με μπανάνα & σοκολάτα

Συνταγή για pancakes με μπανάνα, σως σοκολάτας και φιστίκι. Αφράτο, εύκολο μείγμα για pancakes έτοιμο σε λίγα μόνο λεπτά!

Γαλλική Κερασόπιτα ή Κλαφουτί (clafoutis)

Το κλαφουτί είναι ένα εύκολο γαλλικό γλυκό που θυμίζει κερασόπιτα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κεράσια στο κλαφουτί με φράουλες, ροδάκινα, μήλα, σύκα ή ό,τι φρούτο προτιμάτε!

Μπρουσκέτες με γαρίδες και τυρί

Συνταγή για μπρουσκέτες με γαρίδες και τυρί κρέμα!

Περισσότερα άρθρα

Το μυστικό υλικό για τέλειο, τραγανό κοτόπουλο!

Τέλειο τραγανό κοτόπουλο με ένα μυστικό και απρόσμενο υλικό, για ζουμερό, απίθανο κρέας και κρατσανιστή κρούστα που θα λατρέψετε!

Πεπόνι, ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού με λίγες θερμίδες!

Πεπόνι: θερμίδες, βιταμίνες και ιδιότητες. Το πεπόνι έχει πολύ σημαντική διατροφική και θρεπτική αξία για τον οργανισμό, όπως και μοναδικά οφέλη στην υγεία.

8 υπέροχες συνταγές χωρίς κρέας που θα λατρέψετε

Συνταγές χωρίς κρέας, εύκολες, γρήγορες, πεντανόστιμες, και ιδιαίτερα οικονομικές, για όλη την οικογένεια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ