Το μυστικό υλικό για τέλεια σάλτσα ντομάτας

Μαγειρική σόδα στη σάλτσα ντομάτας

Μαγειρική σόδα στη σάλτσα ντομάτας! Ποιος θα περίμενε αυτό το απρόσμενο υλικό στην διαχρονική συνταγή για σάλτσα που ταιριάζει σχεδόν σε κάθε φαγητό;

Η σάλτσα ντομάτας είναι μια από τις βασικές συνταγές που μαθαίνει κάποιος όταν ξεκινά να μαγειρεύει. Κι αυτό γιατί εκτός από τα μακαρόνια που συνοδεύει έξοχα, είναι πάντα χρήσιμη για πολλές ακόμη συνταγές και διατηρείται για αρκετές μέρες στο ψυγείο. Αν και πρόκειται για μια πολύ εύκολη συνταγή, στην πραγματικότητα υπάρχει ένα υλικό που μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. 

Δείτε ακόμα: σουφλέ με μακαρόνια

Ας ξεκινήσουμε από τη βάση της σάλτσας. Η σάλτσα ντομάτας απαιτεί φρέσκες ντομάτες στην εποχή τους, τότε που είναι στο ζενίθ τους και βγάζουν στην κατσαρόλα όλη τη γλύκα τους. Εάν αγοράσετε ντομάτες εκτός εποχής (για παράδειγμα, τον χειμώνα) θα απογοητευτείτε από την όξινη και κάποιες φορές πικρή γεύση τους. Τι κάνουμε όμως αν θέλουμε σάλτσα ντομάτας εδώ και τώρα, αν και οι ντομάτες είναι εκτός εποχής; Προσθέτουμε μαγειρική σόδα στη σάλτσα ντομάτας!

Πριν απορήσετε γιατί προσθέτουμε αυτό το απρόσμενο υλικό, ας θυμηθούμε μερικά βασικά στοιχεία της χημείας. Οι ντομάτες είναι φυσικά όξινες, με pH της τάξης του 4,6. Η μαγειρική σόδα από την άλλη πλευρά, είναι φυσικά βασική (ή “αλκαλική”), με βαθμό σχεδόν 9 στην κλίμακα pH. Όταν προσθέτετε μαγειρική σόδα στη ντομάτα, η βάση εξουδετερώνει το οξύ στις ντομάτες. Αυτό το μυστικό θα κάνει τις ντομάτες να έχουν λιγότερο όξινη γεύση, ακόμη κι αν δεν έχετε αφαιρέσει τα σπόρια ή οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους.

Φυσικά, το αποτέλεσμα αυτό μπορείτε να το πετύχετε προσθέτοντας και ζάχαρη όπως ο Τάσος Αντωνίου στην κλασική μακαρονάδα ναπολιτέν

Γευσιγνώστες και ειδικοί προτείνουν την προσθήκη 1/8 κ.γλ. μαγειρική σόδα ώστε να μην επισκιάσει η μεταλλική γεύση της τη σάλτσα. Μια δοκιμή θα σας πείσει με ποιον τρόπο προτιμάτε τη σάλτσα ντομάτας σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.