ΑρχικήΆρθραΟ σωστός τρόπος να βράσεις το αυγό σύμφωνα με την επιστήμη

Ο σωστός τρόπος να βράσεις το αυγό σύμφωνα με την επιστήμη

Από την Μαίρη Βλάχου,

Ένα αυγό δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά δύο. Με άλλα λόγια, ο κρόκος και το ασπράδι έχουν δύο διαφορετικές συνθέσεις, και πρέπει να φτάσουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες για να αποκτήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μαγειρευτούν τέλεια.

Η σωστή θερμοκρασία για το ασπράδι του αυγού είναι 82 ° C, εξηγεί ο επιστήμων σεφ J.Kenji López-Alt στο βιβλίο του The Food Lab: Better Home Cooking Through Science και σε αυτό το σημείο η πρωτεΐνη στο ασπράδι του αυγού στερεοποιείται, αλλά αυτό παραμένει ακόμη ελαστικό. Αυτό όμως σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα είναι 10 βαθμούς πάνω από την ιδανική θερμοκρασία για τον κρόκο του αυγού. Πάνω από τους 77 ° C, οι κρόκοι των αυγών γίνονται ξηροί και θρυμματίζονται. Και όπως το θείο στο ασπράδι και το σίδηρο στον κρόκο αντιδρούν, δημιουργούν το σιδηρούχο σουλφίδιο, το οποίο μετατρέπει το κίτρινο χρώμα του κρόκου σε πράσινο. Ακόμα και το ξεφλούδισμα σχετίζεται άμεσα με το βράσιμο του αυγού. Ενώ τα αυγά που μπαίνουν κατευθείαν σε βραστό νερό κινδυνεύουν να στερεοποιηθεί το ασπράδι τους πολύ πριν από τον κρόκο, τα αυγά που ξεκινούν σε κρύο νερό τείνουν να κολλάει το σπράδι στα κελύφη τους, γεγονός που καθιστά το ξεφλούδισμα δύσκολη αποστολή. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.

Μετά από αρκετές μελέτες, ο J.Kenji López-Alt έβγαλε το εξής συμπέρασμα για το τέλειο βραστό αυγό με τρυφερό ασπράδι και τέλειο κρόκο. Ιδού λοιπόν πώς θα φτιάξετε το τέλειο βραστό αυγό στο σπίτι: Βάλτε τα αυγά σας μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και αφήστε τα για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, προσθέστε πάγο για να μειώσετε τη θερμοκρασία, αφήστε το νερό να βράσει και πάλι, και αφήστε τα αυγά να βράσουν για 11 λεπτά περίπου στους 87,7° C (απαραίτητη η χρήση θερμόμετρου).

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Καλοκαιρινό κοτόπουλο με βερίκοκο

Καλοκαιρινό κοτόπουλο με βερίκοκο από τον Τάσο Αντωνίου. Zουμερό κοτόπουλο με λαχταριστή σάλτσα βερίκοκο και αφράτο ρύζι! Μια καλοκαιρινή συνταγή, πανεύκολη και πεντανόστιμη ιδανική για κάθε τραπέζι.

Κοκτέιλ βότκα και μανταρίνι

Συνταγή για κοκτέιλ με βότκα και μανταρίνι ή αλλιώς Winter Sun Cocktail!

Προζυμένιο ψωμί με σπόρους chia

Ψωμί με προζύμι χωρίς μίξερ και μόνο 4 υλικά. Φτιάξτε το πιο τραγανό ψωμί με σπόρους της επιλογής σας. Νόστιμο και με την πιο εύκολη συνταγή!

Περισσότερα άρθρα

Το παγωτό με δυο υλικά που τρέλανε το ίντερνετ

Δες τη συνταγή για παγωτό με δυο μόνο υλικά που έχει τρελάνει το ίντερνετ!

Μάρτιος: φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Δείτε ποια είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής για τον μήνα Μάρτιο.

Η κατάλληλη μαρινάδα για κάθε κρέας

Τα μυστικά για τέλειο μαρινάρισμα για όλα τα κρεατικά και το κοτόπουλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ