ΑρχικήΆρθραΟ σωστός τρόπος να βράσεις το αυγό σύμφωνα με την επιστήμη

Ο σωστός τρόπος να βράσεις το αυγό σύμφωνα με την επιστήμη

Από την Μαίρη Βλάχου,

Ένα αυγό δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά δύο. Με άλλα λόγια, ο κρόκος και το ασπράδι έχουν δύο διαφορετικές συνθέσεις, και πρέπει να φτάσουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες για να αποκτήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μαγειρευτούν τέλεια.

Η σωστή θερμοκρασία για το ασπράδι του αυγού είναι 82 ° C, εξηγεί ο επιστήμων σεφ J.Kenji López-Alt στο βιβλίο του The Food Lab: Better Home Cooking Through Science και σε αυτό το σημείο η πρωτεΐνη στο ασπράδι του αυγού στερεοποιείται, αλλά αυτό παραμένει ακόμη ελαστικό. Αυτό όμως σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα είναι 10 βαθμούς πάνω από την ιδανική θερμοκρασία για τον κρόκο του αυγού. Πάνω από τους 77 ° C, οι κρόκοι των αυγών γίνονται ξηροί και θρυμματίζονται. Και όπως το θείο στο ασπράδι και το σίδηρο στον κρόκο αντιδρούν, δημιουργούν το σιδηρούχο σουλφίδιο, το οποίο μετατρέπει το κίτρινο χρώμα του κρόκου σε πράσινο. Ακόμα και το ξεφλούδισμα σχετίζεται άμεσα με το βράσιμο του αυγού. Ενώ τα αυγά που μπαίνουν κατευθείαν σε βραστό νερό κινδυνεύουν να στερεοποιηθεί το ασπράδι τους πολύ πριν από τον κρόκο, τα αυγά που ξεκινούν σε κρύο νερό τείνουν να κολλάει το σπράδι στα κελύφη τους, γεγονός που καθιστά το ξεφλούδισμα δύσκολη αποστολή. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.

Μετά από αρκετές μελέτες, ο J.Kenji López-Alt έβγαλε το εξής συμπέρασμα για το τέλειο βραστό αυγό με τρυφερό ασπράδι και τέλειο κρόκο. Ιδού λοιπόν πώς θα φτιάξετε το τέλειο βραστό αυγό στο σπίτι: Βάλτε τα αυγά σας μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και αφήστε τα για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, προσθέστε πάγο για να μειώσετε τη θερμοκρασία, αφήστε το νερό να βράσει και πάλι, και αφήστε τα αυγά να βράσουν για 11 λεπτά περίπου στους 87,7° C (απαραίτητη η χρήση θερμόμετρου).

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τάρτα με κρέμα τυριών

Συνταγή για τάρτα με πράσο και κρέμα τυριών!

Λαδένια Κιμώλου

Η λαδένια Κιμώλου είναι μια παραδοσιακή αλμυρή πίτα της Κιμώλου. Πολλοί τη θεωρούν την ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας.

Ντονέρ κεμπάπ

Φτιάξε σπιτικό ντονέρ κεμπάπ, ζουμερό και απόλυτα γευστικό! Το ντονέρ κεμπάπ συνοδεύεται από φρέσκο κρεμμυδάκι, ντομάτα και πίτα.

Περισσότερα άρθρα

Να γιατί δεν πετάμε το νερό που βράζουν τα μακαρόνια

Δεν θα πιστεύεις τον λόγο που πρέπει να κρατάς το νερό στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια. Δεν θα στραγγίξεις ποτέ ξανά τα μακαρόνια μετά από αυτό!

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα

Ένας πλήρης οδηγός με όλα όσα πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε τα σαρακοστιανά καλούδια για το γιορτινό τραπέζι.

Περίσσεψαν μελομακάρονα & κουραμπιέδες; Συνταγές για να τα αξιοποιήσουμε

Φτιάξτε εύκολα γλυκά με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ