Γλυκιά στριφτή κολοκυθόπιτα

Γλυκιά στριφτή κολοκυθόπιτα
Προετοιμασία
40 λεπτά
Εκτέλεση
40 λεπτά
 
Μερίδες: 4
Υλικά
  • <span style="font-family:Arial Helvetica, sans-serif;font-size:14px">Για το φύλλο:

    450 γρ. αλεύρι σκληρό
    2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
    1 κουτ.σούπας ξίδι
    1 κουτ.γλυκού αλάτι
    150 ml νερό
    Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

  • Για τη γέμιση:

  • 700 γρ. κολοκύθα κίτρινη
    καθαρισμένη
    500 γρ. μήλα τύπου Golden
    200 ml χυμό πορτοκαλιού
    ξύσμα από 2 πορτοκάλια
    60 γρ. βούτυρο
    200 γρ. ζάχαρη
    100 γρ. σταφίδες
    120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
    1½ κουτ.γλυκού κανέλα
    150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
    Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
    Ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη


Εκτέλεση
  1. Συνταγή & φωτογραφία: Ξανθή Μπαξεβάνη

  2. Καθαρίζουμε την κολοκύθα και τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.

  3. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την κολοκύθα, τα μήλα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Τα πιέζουμε ελαφρά με την κουτάλα του πουρέ και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά. 

  4. Κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, το σιμιγδάλι και την κανέλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.

  5. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε ένα λακουβάκι. Ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και το αλάτι και τα ενσωματώνουμε με λίγο από το αλεύρι. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη αλλά όχι πολύ μαλακιά ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

  6. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και ανοίγουμε μεγάλα φύλλα με τη βοήθεια του νισεστέ.

  7. Κάθε ένα φύλλο το αλείφουμε με λάδι διπλώνουμε στη μέση λαδώνουμε ξανά και τοποθετούμε κατά μήκος το 1/6 της γέμισης. Τυλίγουμε το φύλλο προσεκτικά σε ρολό και δημιουργούμε σαλιγκαράκι. Τοποθετούμε κάθε σαλιγκαράκι σε λαμαρίνα φούρνου όπου έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος και αλείφουμε πάλι με λάδι.

  8. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε.

  10.  

  11. Συνταγή για 6 πίτες

  12.  

  13. Tip

  14. Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο θα προτιμήσουμε ένα του εμπορίου κατάλληλο για πίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.