ΑρχικήΆρθρα10 πράγματα που δεν ξέραμε για το κρουασάν!

10 πράγματα που δεν ξέραμε για το κρουασάν!

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Με αέρινη, αφράτη ζύμη και με γεύση που απογειώνεται από την απαραίτητη προσθήκη βούτυρου, το κρουασάν αποτελεί μια παγκοσμίως αγαπημένη λιχουδιά. Τι γνωρίζουμε, όμως, στην πραγματικότητα για το κρουασάν; Έχει όντως γαλλική καταγωγή; Πού βρίσκεται το μουσείο κρουασάν; Το Μαμα Πειναω ρίχνει φως στην ιστορία της αγαπημένης λιχουδιάς.

1. Το όνομα του κρουασάν (croissant) οφείλεται στο σχήμα του που έχει τη μορφή μισοφέγγαρου. Γι’αυτό και οι Γάλλοι όταν λένε κρουασάν, αναφέρονται στο κλασικό κρουασάν βουτύρου ή σε όσα έχουν το σχήμα μισοφέγγαρου, ενώ αυτό με τη γέμιση σοκολάτας ονομάζεται pain au chocolat (ψωμί με σοκολάτα).

Βρείτε τη συνταγή για κρουασάν βουτύρου κάνοντας κλικ εδώ.

2. Κι όμως, το κρουασάν δεν έχει γαλλική καταγωγή! Φαίνεται πως φτιάχτηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη ή τη Βουδαπέστη. Στη βίβλο της γαστρονομίας Larousse Gastronomique αναφέρεται ότι το κρουασάν φτιάχτηκε στη Βουδαπέστη το 1686 κατά την περίοδο πολιορκίας της πόλης από τους Τούρκους. Όταν οι Τούρκοι έσκαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας υπόγεια τούνελ με σκοπό να φτάσουν στο κέντρο της πόλης, οι αρτοποιοί το αντιλήφθηκαν και ειδοποίησαν τον στρατό. Οι Τούρκοι ηττήθηκαν και, για να γιορτάσουν τη νίκη, οι αρτοποιοί έφτιαξαν γλυκά με μια ειδική ζύμη στο σχήμα της ημισελήνου.

3. Ο ιστορικός γαστρονομίας Alan Davidson συμφωνεί ως προς την ιστορία της ήττας των Οθωμανών, αλλά διαφωνεί ως προς την ημερομηνία και την πόλη. Στο Oxford Companion to food αναφέρει ότι το κρουασάν φτιάχτηκε το 1683 μετά το τέλος της πολιορκίας της Βιέννης από τους Οθωμανούς.

4. Η ιστορία για την καταγωγή του κρουασάν δεν καταγράφηκε παρά το 1938 από τον Alfred Gottschalk στο Larousse Gastronomique όπου και αναφέρεται η εκδοχή της πολιορκίας της Βουδαπέστης.

5. Η πρώτη συνταγή για κρουασάν δημοσιεύτηκε το 1905 στο Dictionnaire Universel de cuisine pratique του Ελβετού Joseph Favre, αν και η συνταγή αφορά ένα επιδόρπιο που μοιάζει περισσότερο με αμυγδαλωτό και όχι με το γνωστό κρουασάν από ζύμη σφολιάτας.

6. Η κλασική συνταγή για κρουασάν βουτύρου αναφέρεται για πρώτη φορά το 1906 στη γαστρονομική εγκυκλοπαίδεια Nouvelle Encyclopédie Culinaire.

Φτιάξτε κρουασάν με γέμιση σοκολάτας με την πιο απλή και πετυχημένη συνταγή κάνοντας κλικ εδώ.

7. Στα τέλη της δεκαετίας του 1830, ένας Βιεννέζος φούρναρης ονόματι Auguste Zang μετακόμισε στο Παρίσι και άνοιξε τον φούρνο του στην πολυσύχναστη οδό Richelieu στο κέντρο της πόλης, δίνοντας στους Παριζιάνους την ευκαιρία να δοκιμάσουν το kipferl, μια βιεννέζικη σπεσιαλιτέ από σφολιάτα σε σχήμα μισοφέγγαρου, δηλαδή το γνωστό κρουασάν.

8. Για τους Γάλλους, το κρουσάν αρχικά ήταν ένα γλυκό συνοδευτικό για τον καφέ, όπως μαρτυρά ο  Γάλλος οικονομολόγος Armand Husson στο βιβλίο του  Les Consommations de Paris.

9. Κι όμως, πολλά από τα κρουασάν που καταναλώνονται παγκοσμίως δεν είναι φρέσκα. Για την ακρίβεια, ακόμα και στη Γαλλία, ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός κρουασάν που πωλούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο είναι κατεψυγμένα και ψήνονται λίγο πριν μπουν στις προθήκες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων.

10.   Κι αν το κρουασάν έχει συνδέσει το όνομά του με τη γαλλική ζαχαροπλαστική, το μουσείο κρουασάν βρίσκεται στην πόλη Poznań της Πολωνίας. Για περισσότερες πληροφορίες για το λαχταριστό αυτό μουσείο κάντε κλικ εδώ.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σουφλέ με μακαρόνια στο φούρνο

Απολαυστικό σουφλέ με μακαρόνια στο φούρνο από τον Τάσο Αντωνίου. Μακαρόνια φούρνου με αρωματική σάλτσα ντομάτας και λαχταριστό λιωμένο τυρί που πρέπει να ξέρεις να φτιάχνεις!

Πιτσάκια cupcakes

Μία πρωτότυπη συνταγή που σας επιτρέπει να πειραματίστε με τα αγαπημένα σας υλικά ή απλώς να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε στο ψυγείο.

Μυρμηγκάτο

Το μυρμηγκάτο είναι ένα λαχταριστό σοκολατένιο σιροπιαστό κέικ με επικάλυψη από κρέμα κακάο! Είναι μπελαλίδικη συνταγή αλλά η νοστιμιά του κέικ αυτού θα σας ξετρελάνει.

Περισσότερα άρθρα

Πώς μαγειρεύεται η κινόα

Μάθετε για την κινόα, τη νέα άφιξη στα superfoods και δείτε μία εύκολη συνταγή για σαλάτα με κινόα!

4 απίθανοι τρόποι να αξιοποιήσετε τις φλούδες λεμονιού

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις φλούδες λεμονιού, εύκολα και αποτελεσματικά;

Πώς κόβουμε τα μυρωδικά;

Μάθετε τον σωστό τρόπο να κόβετε μυρωδικά και βότανα, έτσι ώστε να παραμένουν φρέσκα και αρωματικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ