ΑρχικήΆρθρα10 πράγματα που δεν ξέραμε για το κρουασάν!

10 πράγματα που δεν ξέραμε για το κρουασάν!

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Με αέρινη, αφράτη ζύμη και με γεύση που απογειώνεται από την απαραίτητη προσθήκη βούτυρου, το κρουασάν αποτελεί μια παγκοσμίως αγαπημένη λιχουδιά. Τι γνωρίζουμε, όμως, στην πραγματικότητα για το κρουασάν; Έχει όντως γαλλική καταγωγή; Πού βρίσκεται το μουσείο κρουασάν; Το Μαμα Πειναω ρίχνει φως στην ιστορία της αγαπημένης λιχουδιάς.

1. Το όνομα του κρουασάν (croissant) οφείλεται στο σχήμα του που έχει τη μορφή μισοφέγγαρου. Γι’αυτό και οι Γάλλοι όταν λένε κρουασάν, αναφέρονται στο κλασικό κρουασάν βουτύρου ή σε όσα έχουν το σχήμα μισοφέγγαρου, ενώ αυτό με τη γέμιση σοκολάτας ονομάζεται pain au chocolat (ψωμί με σοκολάτα).

Βρείτε τη συνταγή για κρουασάν βουτύρου κάνοντας κλικ εδώ.

2. Κι όμως, το κρουασάν δεν έχει γαλλική καταγωγή! Φαίνεται πως φτιάχτηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη ή τη Βουδαπέστη. Στη βίβλο της γαστρονομίας Larousse Gastronomique αναφέρεται ότι το κρουασάν φτιάχτηκε στη Βουδαπέστη το 1686 κατά την περίοδο πολιορκίας της πόλης από τους Τούρκους. Όταν οι Τούρκοι έσκαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας υπόγεια τούνελ με σκοπό να φτάσουν στο κέντρο της πόλης, οι αρτοποιοί το αντιλήφθηκαν και ειδοποίησαν τον στρατό. Οι Τούρκοι ηττήθηκαν και, για να γιορτάσουν τη νίκη, οι αρτοποιοί έφτιαξαν γλυκά με μια ειδική ζύμη στο σχήμα της ημισελήνου.

3. Ο ιστορικός γαστρονομίας Alan Davidson συμφωνεί ως προς την ιστορία της ήττας των Οθωμανών, αλλά διαφωνεί ως προς την ημερομηνία και την πόλη. Στο Oxford Companion to food αναφέρει ότι το κρουασάν φτιάχτηκε το 1683 μετά το τέλος της πολιορκίας της Βιέννης από τους Οθωμανούς.

4. Η ιστορία για την καταγωγή του κρουασάν δεν καταγράφηκε παρά το 1938 από τον Alfred Gottschalk στο Larousse Gastronomique όπου και αναφέρεται η εκδοχή της πολιορκίας της Βουδαπέστης.

5. Η πρώτη συνταγή για κρουασάν δημοσιεύτηκε το 1905 στο Dictionnaire Universel de cuisine pratique του Ελβετού Joseph Favre, αν και η συνταγή αφορά ένα επιδόρπιο που μοιάζει περισσότερο με αμυγδαλωτό και όχι με το γνωστό κρουασάν από ζύμη σφολιάτας.

6. Η κλασική συνταγή για κρουασάν βουτύρου αναφέρεται για πρώτη φορά το 1906 στη γαστρονομική εγκυκλοπαίδεια Nouvelle Encyclopédie Culinaire.

Φτιάξτε κρουασάν με γέμιση σοκολάτας με την πιο απλή και πετυχημένη συνταγή κάνοντας κλικ εδώ.

7. Στα τέλη της δεκαετίας του 1830, ένας Βιεννέζος φούρναρης ονόματι Auguste Zang μετακόμισε στο Παρίσι και άνοιξε τον φούρνο του στην πολυσύχναστη οδό Richelieu στο κέντρο της πόλης, δίνοντας στους Παριζιάνους την ευκαιρία να δοκιμάσουν το kipferl, μια βιεννέζικη σπεσιαλιτέ από σφολιάτα σε σχήμα μισοφέγγαρου, δηλαδή το γνωστό κρουασάν.

8. Για τους Γάλλους, το κρουσάν αρχικά ήταν ένα γλυκό συνοδευτικό για τον καφέ, όπως μαρτυρά ο  Γάλλος οικονομολόγος Armand Husson στο βιβλίο του  Les Consommations de Paris.

9. Κι όμως, πολλά από τα κρουασάν που καταναλώνονται παγκοσμίως δεν είναι φρέσκα. Για την ακρίβεια, ακόμα και στη Γαλλία, ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός κρουασάν που πωλούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο είναι κατεψυγμένα και ψήνονται λίγο πριν μπουν στις προθήκες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων.

10.   Κι αν το κρουασάν έχει συνδέσει το όνομά του με τη γαλλική ζαχαροπλαστική, το μουσείο κρουασάν βρίσκεται στην πόλη Poznań της Πολωνίας. Για περισσότερες πληροφορίες για το λαχταριστό αυτό μουσείο κάντε κλικ εδώ.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γλυκό ψυγείου με πτι-μπερ και σοκολάτα

Θεϊκό γλυκό ψυγείου με μπισκότα πτι-μπερ αντί για παντεσπάνι και υπέροχη κρέμα σοκολάτας. Φτιάξτε αυτό το γλυκό ψυγείου για παιδικά πάρτι και καλοκαιρινά καλέσματα!

Αλμυρές κρέπες με ζαμπόν, τυρί και αυγό

Απλή και πεντανόστιμη συνταγή για αλμυρές κρέπες με ζαμπόν, τυρί και αυγό.

Strawberry daquiri (ντάκιρι φράουλα)

Συνταγή για strawberry daquiri (ντάκιρι φράουλα)!

Περισσότερα άρθρα

Πελτές ντομάτας: το λάθος που κάνεις όταν τον μαγειρεύεις

Πελτές ντομάτας και μαγειρική. Δείτε τι λάθος κάνετε όταν μαγειρεύετε τον πελτέ και πώς θα τον χρησιμοποιήσετε σωστά.

Θέλεις συνταγές στο πεντάλεπτο; Κάνε subscribe στο κανάλι μου στο YouTube!

Ψάχνεις τις καλύτερες συνταγές για αλμυρά και γλυκά; Θέλεις να δημιουργήσεις εντυπωσιακές γεύσεις, εύκολα, γρήγορα και νόστιμα; Ο Τάσος Αντωνίου και το κανάλι Mama...

9 πολύ καλοί λόγοι να φας τώρα αβοκάντο!

Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά που ενισχύουν τον οργανισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ