Ποια φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Το φαγητό στην κατάψυξη είναι μεγάλη ευκολία και πραγματικά μας βοηθά στο  να εξοικονομήσουμε χρόνο, χώρο και χρήματα. Ξέρουμε, όμως, να καταψύχουμε σωστά τα φαγητά; Το Μαμα Πεινάω σας δίνει συμβουλές και μυστικά για το πώς συντηρούμε με ασφάλεια το φαγητό στην κατάψυξη. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι απαγορεύεται δια ροπάλου να αποψύξουμε τρόφιμα και μετά να τα τοποθετήσουμε ξανά στην κατάψυξη.

Κρέατα, ψάρια και θαλασσινά

Πλένουμε και καθαρίζουμε το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά και πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη τα αποθηκεύουμε σε ειδικές σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς. Μπορούμε να διατηρούμε το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά στην κατάψυξη για 4 μήνες και τα πουλερικά για 6 περίπου μήνες. Βγάζοντάς από την κατάψυξη τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο να αποψυχθούν για περίπου 8 ώρες ή και περισσότερο ανάλογα με το είδος και την ποσότητα.

Φρούτα

Βάζοντας τα σε ειδικές πλαστικές σακούλες, μπορούμε να βάλουμε σχεδόν όλα τα φρούτα, κομμένα ή ολόκληρα,  στην κατάψυξη και να τα διατηρήσουμε για περίπου 2 με 3 μήνες. Οι μπανάνες μπαίνουν στην κατάψυξη όπως είναι, χωρίς να χρειαστεί να τις αποθηκεύσουμε σε πλαστικές σακούλες. Για να τα αποψύξουμε, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά.

Λαχανικά και μυρωδικά

Πριν βάλουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά στην κατάψυξη, πρέπει να τα πλύνουμε καλά και, για πρακτικούς λόγους, να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Το ζεμάτισμα των λαχανικών πριν μπουν στην κατάψυξη είναι προαιρετικό. Διατηρούμε στην κατάψυξη τα λαχανικά 2 με 3 μήνες και τα μυρωδικά 2 μήνες, ενώ όταν θέλουμε να τα βγάλουμε από την κατάψυξη για να μαγειρέψουμε, τα αφήνουμε στο ψυγείο ή τα περνάμε λίγο στο τηγάνι.

Σούπες, σάλτσες και ζωμοί

Ζωμοί, σάλτσες και σούπες μπορούν να μπουν σε πλαστικά σκεύη, αλλά και στις ειδικές σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς. Το μυστικό είναι να αποθηκεύσουμε κάθε είδος σε μικρές ποσότητες ώστε και πιο εύκολα να μπορούν να ξεπαγώσουν όταν χρειαστεί και εμείς να χρησιμοποιούμε πάντα την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Για να τα καταψύξουμε, πρέπει οπωσδήποτε να τα αφήσουμε να κρυώσουν. Οι σούπες κι οι ζωμοί  διατηρούνται στην κατάψυξη χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση τους για περίπου 2 με 3 μήνες, ενώ οι σάλτσες 3 με 4 μήνες. Για να τα χρησιμοποιήσουμε, οι σάλτσες και οι ζωμοί δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν – απλώς τις προσθέτουμε απευθείας στην κατσαρόλα. Οι σούπες μπαίνουν στη συντήρηση του ψυγείου μέχρι να αποψυχθούν.

Μαγειρεμένα φαγητά

Τα μαγειρευτά φαγητά (φαγητά φούρνου και κατσαρόλας) τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τα βάζουμε σε ένα αλουμίνιο ή πλαστικό σκεύος και τα αποθηκεύουμε αμέσως στην κατάψυξη όπου και μπορούμε να τα διατηρήσουμε για περίπου 2 με 3 μήνες. Για να τα αποψύξουμε, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στη συντήρηση του ψυγείου και μόλις ξεπαγώσουν εντελώς τα ζεσταίνουμε. Το μυστικό είναι να χωρίσουμε το φαγητό σε μερίδες πριν το βάλουμε στην κατάψυξη, ώστε να είναι πιο εύκολο και γρήγορο να το ζεστάνουμε όταν θα χρειαστεί.

Πίτες, τάρτες, κέικ και γλυκά ζύμης

Το μυστικό για να μην χάσουν τη γεύση τους είναι πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη, να τα τυλίξουμε με πλαστική μεμβράνη,  και στη συνέχεια να τα τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο ή να τα αποθηκεύσουμε σε πλαστική σακούλα για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς. Διατηρούνται στην κατάψυξη για περίπου 3 μήνες, ενώ για να ξεπαγώσουν,  τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο. Εναλλακτικά, τα ζεσταίνουμε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.