ΑρχικήΆρθραΠοια φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη

Ποια φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Το φαγητό στην κατάψυξη είναι μεγάλη ευκολία και πραγματικά μας βοηθά στο  να εξοικονομήσουμε χρόνο, χώρο και χρήματα. Ξέρουμε, όμως, να καταψύχουμε σωστά τα φαγητά; Το Μαμα Πεινάω σας δίνει συμβουλές και μυστικά για το πώς συντηρούμε με ασφάλεια το φαγητό στην κατάψυξη. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι απαγορεύεται δια ροπάλου να αποψύξουμε τρόφιμα και μετά να τα τοποθετήσουμε ξανά στην κατάψυξη.

Κρέατα, ψάρια και θαλασσινά

Πλένουμε και καθαρίζουμε το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά και πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη τα αποθηκεύουμε σε ειδικές σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς. Μπορούμε να διατηρούμε το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά στην κατάψυξη για 4 μήνες και τα πουλερικά για 6 περίπου μήνες. Βγάζοντάς από την κατάψυξη τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο να αποψυχθούν για περίπου 8 ώρες ή και περισσότερο ανάλογα με το είδος και την ποσότητα.

Φρούτα

Βάζοντας τα σε ειδικές πλαστικές σακούλες, μπορούμε να βάλουμε σχεδόν όλα τα φρούτα, κομμένα ή ολόκληρα,  στην κατάψυξη και να τα διατηρήσουμε για περίπου 2 με 3 μήνες. Οι μπανάνες μπαίνουν στην κατάψυξη όπως είναι, χωρίς να χρειαστεί να τις αποθηκεύσουμε σε πλαστικές σακούλες. Για να τα αποψύξουμε, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά.

Λαχανικά και μυρωδικά

Πριν βάλουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά στην κατάψυξη, πρέπει να τα πλύνουμε καλά και, για πρακτικούς λόγους, να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Το ζεμάτισμα των λαχανικών πριν μπουν στην κατάψυξη είναι προαιρετικό. Διατηρούμε στην κατάψυξη τα λαχανικά 2 με 3 μήνες και τα μυρωδικά 2 μήνες, ενώ όταν θέλουμε να τα βγάλουμε από την κατάψυξη για να μαγειρέψουμε, τα αφήνουμε στο ψυγείο ή τα περνάμε λίγο στο τηγάνι.

Σούπες, σάλτσες και ζωμοί

Ζωμοί, σάλτσες και σούπες μπορούν να μπουν σε πλαστικά σκεύη, αλλά και στις ειδικές σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς. Το μυστικό είναι να αποθηκεύσουμε κάθε είδος σε μικρές ποσότητες ώστε και πιο εύκολα να μπορούν να ξεπαγώσουν όταν χρειαστεί και εμείς να χρησιμοποιούμε πάντα την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Για να τα καταψύξουμε, πρέπει οπωσδήποτε να τα αφήσουμε να κρυώσουν. Οι σούπες κι οι ζωμοί  διατηρούνται στην κατάψυξη χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση τους για περίπου 2 με 3 μήνες, ενώ οι σάλτσες 3 με 4 μήνες. Για να τα χρησιμοποιήσουμε, οι σάλτσες και οι ζωμοί δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν – απλώς τις προσθέτουμε απευθείας στην κατσαρόλα. Οι σούπες μπαίνουν στη συντήρηση του ψυγείου μέχρι να αποψυχθούν.

Μαγειρεμένα φαγητά

Τα μαγειρευτά φαγητά (φαγητά φούρνου και κατσαρόλας) τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τα βάζουμε σε ένα αλουμίνιο ή πλαστικό σκεύος και τα αποθηκεύουμε αμέσως στην κατάψυξη όπου και μπορούμε να τα διατηρήσουμε για περίπου 2 με 3 μήνες. Για να τα αποψύξουμε, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στη συντήρηση του ψυγείου και μόλις ξεπαγώσουν εντελώς τα ζεσταίνουμε. Το μυστικό είναι να χωρίσουμε το φαγητό σε μερίδες πριν το βάλουμε στην κατάψυξη, ώστε να είναι πιο εύκολο και γρήγορο να το ζεστάνουμε όταν θα χρειαστεί.

Πίτες, τάρτες, κέικ και γλυκά ζύμης

Το μυστικό για να μην χάσουν τη γεύση τους είναι πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη, να τα τυλίξουμε με πλαστική μεμβράνη,  και στη συνέχεια να τα τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο ή να τα αποθηκεύσουμε σε πλαστική σακούλα για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς. Διατηρούνται στην κατάψυξη για περίπου 3 μήνες, ενώ για να ξεπαγώσουν,  τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο. Εναλλακτικά, τα ζεσταίνουμε αμέσως.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Βάφλες μπανάνας

Βάφλες μπανάνας με toppings της επιλογής σας από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε αγαπημένες βάφλες με αφράτη και πεντανόστιμη ζύμη από μπανάνα!

Παστίτσιο με λιαστή ντομάτα και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Παστίτσιο πεντανόστιμο με βελούδινη μπεσαμέλ γιαουρτιού, λιαστή ντομάτα και μελωμένο αρωματικό κιμά με καρότο και σέλερι.

Γιορτινό κοκτέιλ σαμπάνιας

Πανεύκολη συνταγή για το πιο ωραίο χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο κοκτέιλ!

Περισσότερα άρθρα

Ψήσιμο στη λαδόκολλα, όλα τα μυστικά της επιτυχίας!

Το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι ένας εύκολος, ξεκούραστος αλλά και εντυπωσιακός τρόπος να ψήσετε και να παρουσιάσετε τις δημιουργίες σας!

Χυμός ή smoothie: Τι είναι καλύτερο από τα δυο;

Χυμός ή smoothie; Ποιο είναι πιο υγιεινό, μας γεμίζει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά; Κάνουμε crash test ανάμεσα στους φρεσκοστυμμένους χυμούς και τα smoothies και προτείνουμε.

Οι 4 καλύτερες συνταγές για σπιτική μηλόπιτα

Οι καλύτερες συνταγές για τέλεια μηλόπιτα σε εύκολες παραλλαγές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ