ΑρχικήΆρθραΠοια φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη

Ποια φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Το φαγητό στην κατάψυξη είναι μεγάλη ευκολία και πραγματικά μας βοηθά στο  να εξοικονομήσουμε χρόνο, χώρο και χρήματα. Ξέρουμε, όμως, να καταψύχουμε σωστά τα φαγητά; Το Μαμα Πεινάω σας δίνει συμβουλές και μυστικά για το πώς συντηρούμε με ασφάλεια το φαγητό στην κατάψυξη. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι απαγορεύεται δια ροπάλου να αποψύξουμε τρόφιμα και μετά να τα τοποθετήσουμε ξανά στην κατάψυξη.

Κρέατα, ψάρια και θαλασσινά

Πλένουμε και καθαρίζουμε το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά και πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη τα αποθηκεύουμε σε ειδικές σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς. Μπορούμε να διατηρούμε το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά στην κατάψυξη για 4 μήνες και τα πουλερικά για 6 περίπου μήνες. Βγάζοντάς από την κατάψυξη τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο να αποψυχθούν για περίπου 8 ώρες ή και περισσότερο ανάλογα με το είδος και την ποσότητα.

Φρούτα

Βάζοντας τα σε ειδικές πλαστικές σακούλες, μπορούμε να βάλουμε σχεδόν όλα τα φρούτα, κομμένα ή ολόκληρα,  στην κατάψυξη και να τα διατηρήσουμε για περίπου 2 με 3 μήνες. Οι μπανάνες μπαίνουν στην κατάψυξη όπως είναι, χωρίς να χρειαστεί να τις αποθηκεύσουμε σε πλαστικές σακούλες. Για να τα αποψύξουμε, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά.

Λαχανικά και μυρωδικά

Πριν βάλουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά στην κατάψυξη, πρέπει να τα πλύνουμε καλά και, για πρακτικούς λόγους, να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Το ζεμάτισμα των λαχανικών πριν μπουν στην κατάψυξη είναι προαιρετικό. Διατηρούμε στην κατάψυξη τα λαχανικά 2 με 3 μήνες και τα μυρωδικά 2 μήνες, ενώ όταν θέλουμε να τα βγάλουμε από την κατάψυξη για να μαγειρέψουμε, τα αφήνουμε στο ψυγείο ή τα περνάμε λίγο στο τηγάνι.

Σούπες, σάλτσες και ζωμοί

Ζωμοί, σάλτσες και σούπες μπορούν να μπουν σε πλαστικά σκεύη, αλλά και στις ειδικές σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς. Το μυστικό είναι να αποθηκεύσουμε κάθε είδος σε μικρές ποσότητες ώστε και πιο εύκολα να μπορούν να ξεπαγώσουν όταν χρειαστεί και εμείς να χρησιμοποιούμε πάντα την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Για να τα καταψύξουμε, πρέπει οπωσδήποτε να τα αφήσουμε να κρυώσουν. Οι σούπες κι οι ζωμοί  διατηρούνται στην κατάψυξη χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση τους για περίπου 2 με 3 μήνες, ενώ οι σάλτσες 3 με 4 μήνες. Για να τα χρησιμοποιήσουμε, οι σάλτσες και οι ζωμοί δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν – απλώς τις προσθέτουμε απευθείας στην κατσαρόλα. Οι σούπες μπαίνουν στη συντήρηση του ψυγείου μέχρι να αποψυχθούν.

Μαγειρεμένα φαγητά

Τα μαγειρευτά φαγητά (φαγητά φούρνου και κατσαρόλας) τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τα βάζουμε σε ένα αλουμίνιο ή πλαστικό σκεύος και τα αποθηκεύουμε αμέσως στην κατάψυξη όπου και μπορούμε να τα διατηρήσουμε για περίπου 2 με 3 μήνες. Για να τα αποψύξουμε, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στη συντήρηση του ψυγείου και μόλις ξεπαγώσουν εντελώς τα ζεσταίνουμε. Το μυστικό είναι να χωρίσουμε το φαγητό σε μερίδες πριν το βάλουμε στην κατάψυξη, ώστε να είναι πιο εύκολο και γρήγορο να το ζεστάνουμε όταν θα χρειαστεί.

Πίτες, τάρτες, κέικ και γλυκά ζύμης

Το μυστικό για να μην χάσουν τη γεύση τους είναι πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη, να τα τυλίξουμε με πλαστική μεμβράνη,  και στη συνέχεια να τα τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο ή να τα αποθηκεύσουμε σε πλαστική σακούλα για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς. Διατηρούνται στην κατάψυξη για περίπου 3 μήνες, ενώ για να ξεπαγώσουν,  τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο. Εναλλακτικά, τα ζεσταίνουμε αμέσως.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Καραμελωμένο κοτόπουλο

Συνταγή για καραμελωμένα μπουτάκια κοτόπουλου!

Μελιτζανοσαλάτα

Μελιτζανοσαλάτα από τον Τάσο Αντωνίου, με πλούσια καπνιστή γεύση μελιτζάνας, γλυκιά ψημένη πιπεριά και φρέσκα αρωματικά. Σερβίρετέ τη ως ορεκτικό.

Μπισκότα με βρώμη και μπανάνα

Μπισκότα με βρώμη και μπανάνα, νόστιμα, πολύ εύκολα στην ετοιμασία τους και διατροφικά ισορροπημένα.

Περισσότερα άρθρα

Το μυστικό υλικό για τέλεια σάλτσα ντομάτας

Η μαγειρική σόδα είναι το μυστικό υλικό για να πετύχετε την τέλεια σάλτσα ντομάτας με σωστή γεύση που δεν ξινίζει!

Φρούτα και λαχανικά του μήνα: Φεβρουάριος

Τι τρώμε τον Φεβρουάριο; Βάζουμε στο καλάθι μας και μαγειρεύουμε νοστιμότατες συνταγές με εποχιακά λαχανικά και φρούτα!

8 μυστικά μαγειρικής των μοναχών στο Άγιο Όρος

Μάθετε τα μυστικά μαγειρικής από τους μοναχούς στο Άγιο Όρος, για πιάτα με βαθιά νοστιμιά που ωφελούν την υγεία αλλά και το πνεύμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ