Από τη Λίζα Μάτσα,
Τιραμισού, η τολμηρή λιχουδιά που έχει κατακτήσει τον κόσμο, στα ιταλικά σημαίνει “ανέβασέ με ψηλά”. Το όνομά της υποδηλώνει ξεκάθαρα την υψηλή περιετικότητά της σε ενέργεια και την καφεΐνη του ισχυρού espresso, που μόνο χαρούμενους και ζωντανούς μπορεί να μας κρατήσει. Η καινοτομία του τιραμισού, δεν εντοπίζεται στην επίστρωση αλλά στο συνδυασμό της σοκολάτας με τον espresso και τη κρέμα zabaglione (κρέμα μασκαρπόνε), όπως αυθεντικά ονομάζεται. Να σημειωθεί επιπλέον πως στην παραδοσιακή συνταγή του τιραμισού υπάρχει και το γλυκό κρασί Μαρσάλα.
Δες ακόμα: η πιο εύκολη συνταγή για τιραμισού σε βίντεο!
Ήταν πραγματικά εξαιρετική ιδέα να συνδυαστούν αυτά τα υλικά και να μας δώσουν ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά του πλανήτη με αμφιλεγόμενη προέλευση. Φήμες ήθελαν ότι επινοήθηκε τον 17ο αιώνα προς τιμήν του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης, ή τον 19ο αιώνα στο Τορίνο, ως δώρο για τον Camillo Cavour, ή ακόμα και τη δεκαετία του ’50 ως “ενεργειακή βόμβα” για τις γυναίκες που δούλευαν στους οίκους ανοχής. Όμως ας παρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η πρώτη αναφορά στο γλυκό γίνεται το 1968 από τον ιταλό γαστρονόμο Giuseppe Maffioli, ο οποίος αναφέρει στο βιβλίο του εκτενώς την κρέμα zabaglione. Ο Maffioli γράφει πως το τιραμισού ήταν δώρο των εργένηδων φίλων στο γαμπρό, λίγο πριν ξεκινήσει ο έγγαμος βίος (δεν είναι καθόλου τυχαία η ονομασία αυτού του γλυκού τελικά!). Αργότερα, το 1981, ο Giuseppe Maffioli σε ένα άρθρο γράφει σχετικά: το τιραμισού γεννήθηκε πρόσφατα, μόλις πριν από 10 χρόνια στην πόλη του Τρεβίζο. Σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στο εστιατόριο Le Beccherie. Το γλυκό και το όνομά του έγινε αμέσως γνωστό και προστέθηκε στο μενού πολλών εστιατορίων σε όλη την Ιταλία.
Η αμέσως επόμενη αναφορά εντοπίζεται το 1983 στο βιβλίο του Giovanni Capnist και διαθέτει μια κλασική συνταγή για τιραμισού. Χαρακτηριστικά, ο Capnist γράφει ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια οικογενειακή παράδοση. Τέλος προσθέτει πως το τιραμισού ήταν μια συνταγή από την πόλη του Τρεβίζο, που απέκτησε άπειρες παραλλαγές και μετατράπηκε στην απόλυτη ανακάλυψη των εστιατορίων.
Σήμερα λοιπόν, το Τρεβίζο της Ιταλίας, κοντά στη Βενετία, διεκδικεί την πατρότητα του διάσημου ιταλικού αέρινου γλυκού, υποστηρίζοντας πως δημιουργήθηκε εκεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70. Ο Luca Zaia, κυβερνήτης του Βένετο της περιφέρειας της Βενετίας, η οποία περιλαμβάνει και το Τρεβίζο, διοργάνωσε ολόκληρη εκστρατεία με σκοπό την επίσημη αναγνώριση του γλυκού, έχοντας πολλά επιχειρήματα για τον ισχυρισμό του. Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως το τιραμισού φτιάχτηκε πρώτη φορά από την Ada Campoel, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, η οποία έφτιαξε ένα γλυκό που θα της έδινε ενέργεια μετά τη γέννα του πρώτου της παιδιού. Η υπόθεση αναμένεται να φτάσει μέχρι και τις Βρυξέλλες (!), επιδιώκοντας να πιστοποιηθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευση.
Εμείς με τη σειρά μας να σου πούμε ότι μπορείς να φτιάξεις τιραμισού με τα χεράκια σου ακολουθώντας αυτή τη συνταγή.