ΑρχικήΆρθραΗ ιστορία πίσω από το τιραμισού

Η ιστορία πίσω από το τιραμισού

Από τη Λίζα Μάτσα,

Τιραμισού, η τολμηρή λιχουδιά που έχει κατακτήσει τον κόσμο, στα ιταλικά σημαίνει “ανέβασέ με ψηλά”. Το όνομά της υποδηλώνει ξεκάθαρα την υψηλή περιετικότητά της σε ενέργεια και την καφεΐνη του ισχυρού espresso, που μόνο χαρούμενους και ζωντανούς μπορεί να μας κρατήσει. Η καινοτομία του τιραμισού, δεν εντοπίζεται στην επίστρωση αλλά στο συνδυασμό της σοκολάτας με τον espresso και τη κρέμα zabaglione (κρέμα μασκαρπόνε), όπως αυθεντικά ονομάζεται. Να σημειωθεί επιπλέον πως στην παραδοσιακή συνταγή του τιραμισού υπάρχει και το γλυκό κρασί Μαρσάλα.

Δες ακόμα: η πιο εύκολη συνταγή για τιραμισού σε βίντεο!

Ήταν πραγματικά εξαιρετική ιδέα να συνδυαστούν αυτά τα υλικά και να μας δώσουν ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά του πλανήτη με αμφιλεγόμενη προέλευση. Φήμες ήθελαν ότι επινοήθηκε τον 17ο αιώνα προς τιμήν του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης, ή τον 19ο αιώνα στο Τορίνο, ως δώρο για τον Camillo Cavour, ή ακόμα και τη δεκαετία του ’50 ως “ενεργειακή βόμβα” για τις γυναίκες που δούλευαν στους οίκους ανοχής. Όμως ας παρουμε τα πράγματα από την αρχή.

O μεγάλος Δούκας της Τοσκάνης και ο Camillo Cavour

Η πρώτη αναφορά στο γλυκό γίνεται το 1968 από τον ιταλό γαστρονόμο Giuseppe Maffioli, ο οποίος αναφέρει στο βιβλίο του εκτενώς την κρέμα zabaglione. Ο Maffioli γράφει πως το τιραμισού ήταν δώρο των εργένηδων φίλων στο γαμπρό, λίγο πριν ξεκινήσει ο έγγαμος βίος (δεν είναι καθόλου τυχαία η ονομασία αυτού του γλυκού τελικά!). Αργότερα, το 1981, ο Giuseppe Maffioli σε ένα άρθρο γράφει σχετικά: το τιραμισού γεννήθηκε πρόσφατα, μόλις πριν από 10 χρόνια στην πόλη του Τρεβίζο. Σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στο εστιατόριο Le Beccherie. Το γλυκό και το όνομά του έγινε αμέσως γνωστό και προστέθηκε στο μενού πολλών εστιατορίων σε όλη την Ιταλία.

Η αμέσως επόμενη αναφορά εντοπίζεται το 1983 στο βιβλίο του Giovanni Capnist και διαθέτει μια κλασική συνταγή για τιραμισού. Χαρακτηριστικά, ο Capnist γράφει ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια οικογενειακή παράδοση. Τέλος προσθέτει πως το τιραμισού ήταν μια συνταγή από την πόλη του Τρεβίζο, που απέκτησε άπειρες παραλλαγές και μετατράπηκε στην απόλυτη ανακάλυψη των εστιατορίων.

Σήμερα λοιπόν, το Τρεβίζο της Ιταλίας, κοντά στη Βενετία, διεκδικεί την πατρότητα του διάσημου ιταλικού αέρινου γλυκού, υποστηρίζοντας πως δημιουργήθηκε εκεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70. Ο Luca Zaia, κυβερνήτης του Βένετο της περιφέρειας της Βενετίας, η οποία περιλαμβάνει και το Τρεβίζο, διοργάνωσε ολόκληρη εκστρατεία με σκοπό την επίσημη αναγνώριση του γλυκού, έχοντας πολλά επιχειρήματα για τον ισχυρισμό του. Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως το τιραμισού φτιάχτηκε πρώτη φορά από την Ada Campoel, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, η οποία έφτιαξε ένα γλυκό που θα της έδινε ενέργεια μετά τη γέννα του πρώτου της παιδιού. Η υπόθεση αναμένεται να φτάσει μέχρι και τις Βρυξέλλες (!), επιδιώκοντας να πιστοποιηθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευση.

Εμείς με τη σειρά μας να σου πούμε ότι μπορείς να φτιάξεις τιραμισού με τα χεράκια σου ακολουθώντας αυτή τη συνταγή.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα Coleslaw

Συνταγή για λαχανοσαλάτα με μαγιονέζα!

Λουκουμάδες με μέλι

Τραγανοί, ζεστοί λουκουμάδες με μέλι και κανέλα. Προσθέστε τριμμένο μπισκότο ή καρύδια και απογειώστε τη συνταγή.

Μακαρονάδα με σολομό και τσίπουρο

Λαχταριστή συνταγή για ζυμαρικά με καπνιστό σολομό, τσίπουρο, κρέμα γάλακτος και άρωμα λεμονιού.

Περισσότερα άρθρα

5 έξυπνες συμβουλές για να τακτοποιήσετε την κουζίνα σας από την Marie Kondo

5 ιδέες για να δώσετε "σπινθήρες χαράς" στην κουζίνα σας σύμφωνα με την γκουρού της τακτοποίησης Marie Kondo.

4 συνταγές για δροσερές, καλοκαιρινές μακαρονάδες

Οι πιο νόστιμες συνταγές για καλοκαιρινές μακαρονάδες! Ελαφριές μακαρονάδες με έυκολες, γρήγορες και νόστιμες σάλτσες που ετοιμάζονται στο λεπτό.

Μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες

Απίθανοι, τραγανοί, βουτυράτοι κουραμπιέδες στο πι και φι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ