Το Σικάγο έχει συνδέσει το όνομα και την ιστορία του με τον Αλ Καπόνε, τα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης, τα θλιμμένα και νοσταλγικά μπλουζ, τους, για τους φανατικούς του μπάσκετ, Chicago Bulls, αλλά και με μερικές από τις πιο εμπορικές κινηματογραφικές επιτυχίες. Η περιήγηση στην πόλη του Σικάγο δεν είναι μια γρήγορη υπόθεση. Όταν, όμως, το στομάχι αρχίσει και διαμαρτύρεται, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να εξακριβώσουμε αν η πρωτεύουσα του Ιλλινόις μπορεί να διακριθεί κι ως γευστικός προορισμός.
Η διαπίστωση είναι ότι εδώ το φαγητό είναι α λα “Chicago Style”, “κομμένο και ραμμένο” στις ορέξεις των κατοίκων του. Chicago style hot dog: το τυπικό αμερικανικό σνακ στο Σικάγο παίρνει διαφορετική μορφή και γεύση. Βραστό, μοσχαρίσιο λουκάνικο τύπου Φρανκφούρτης με μουστάρδα και διάφορα λαχανικά, όπως κρεμμύδια, πίκλες, ντομάτα και σέλερι, όλα τοποθετημένα στο γνωστό ψωμί που χρησιμοποιούν για το hot dog, αν κι εδώ διαλέγουν αυτό με τους σπόρους παπαρούνας, μάλλον μια επιρροή της πολωνοεβραϊκής κοινότητας του Σικάγο. Σε περίπτωση που προτιμάτε κέτσαπ στο hot dog, μάλλον δεν θα εκτιμήσετε και τόσο το “Chicago style” του, αφού η προσθήκη κέτσαπ είναι απαγορευμένη.
Το ιταλικό μοσχάρι, Italian Beef η αυθεντική ονομασία του, είναι κι αυτό, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, χαρακτηριστικό έδεσμα της πόλης απο τη δεκαετία του 1920 και μετά. Εμπνευστής του, ένας Ιταλός μετανάστης, ο Pasquale Scala που είχε την ιδέα να φτιάξει ένα ζεστό σάντουιτς με μια λεπτή φέτα ψητού μοσχαρίσιου κρέατος και με ψητά λαχανικά. Στην αρχή, το προτιμούσαν μόνο οι Ιταλοί που τον σέρβιραν σε γάμους και στις διάφορες εκδηλώσεις, ενώ τώρα είναι από τα φαγητά που προσδιορίζουν την τοπική κουζίνα του Σικάγο.
Η πίτσα υπάρχει σε αμέτρητες εκδοχές που μπορούν να καλύψουν και τις πιο περίεργες προτιμήσεις. Αν σας αρέσει η αφράτη ζύμη κι η γενναιόδωρη ποσότητα μοτσαρέλας που καλύπτεται από την ντομάτα, τότε η Chicago-style pizza είναι η ιδανική για σας. Πρωτοσερβιρίστηκε το 1943 στην πιτσαρία Uno, που υπάρχει ακόμα, αν και πλέον έχει μετατραπεί σε αλυσίδα εστιατορίων, σε μια προσπάθεια παντρέματος της κλασικής ναπολιτάνικης εκδοχής για πίτσα και της αμερικανικής παραδοσιακής συνταγής για τάρτες. Την πλούσια σε υλικά Chicago-style pizza είναι αδύνατον να την φας με τα χέρια και πάντα έρχεται στο πιάτο όπου την περιμένουμε με το μαχαίρι και το πιρούνι ανά χείρας.
Και για το τέλος, πρέπει να αφήσετε χώρο και για επιδόρπιο κι ειδικά αν σας αρέσει το fudge, αφού το Margie’s είναι το πιο γνωστό στο Σικάγο με ιστορία που μας πάει πίσω στο 1920 και με πολλούς διάσημους πελάτες.
Μαρία Αϊβαλιώτη