Λουκέτο στο Noma, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Η είδηση ότι το Noma, το πολυβραβευμένο εστιατόριο με έδρα την Κοπεγχάγη και μάλιστα αυτό που έχει κερδίσει αρκετές φορές τον τίτλο του καλύτερου στον κόσμο, θα κλείσει, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους γαστρονομικούς κύκλους. Ο ιδιοκτήτητης του και φημισμένος σεφ René Redzepi δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να κλείσει ένας κύκλος και να ανοίξει μια νέα περίοδος τόσο γι’αυτόν όσο και για το Noma.

Ο Redzepi, σύμφωνα με τους New York Times, σκοπεύει φέτος να βάλει λουκέτο στο εστιατόριό του και ύστερα από μια σειρά καινοτόμων αλλαγών να το λειτουργήσει ξανά το 2017 ως εστιατόριο-φάρμα. Η ιδέα του δεν είναι ξένη, αφού το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία από τον σεφ Dan Barber στο Blue Hill at Stone Bars που βρίσκεται στο αγρόκτημα Stone Bars στη Νέα Υόρκη. Το νέο Noma θα σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί από την αρχή μέσα σε ένα αγρόκτημα στην περιοχή Christiania της Κοπεγχάγης. Οι αλλαγές, όμως, θα επεκταθούν και στο μενού του νέου εστιατορίου στο οποίο θα κυριαρχούν πιάτα με βάση εποχικά και μόνο υλικά, που σημαίνει ότι το μενού θα αλλάζει τέσσερις φορές κάθε χρόνο. Έτσι, το φθινόπωρο θα δημιουργούνται πιάτα με υλικά της εποχής, ενώ κατά την περίοδο του χειμώνα το μενού θα περιλαμβάνει μόνο θαλασσινά. Για την άνοιξη και το καλοκαίρι, το εστιατόριο θα σερβίρει μόνο χορτοφαγικά πιάτα με προϊόντα που θα προέρχονται αποκλειστικά από τη φάρμα στην οποία θα βρίσκεται το Noma.

Το Noma όπως το ξέρουμε σήμερα θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι και την Πρωτοχρονιά του 2016, ενώ όλοι οι επαγγελματίες του χώρου της γαστρονομίας αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δουν αν και κατά πόσο ο Redzepi θα δικαιωθεί για την απόφασή του αυτή και θα καταφέρει να βάλει  το νέο Noma στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.