ΑρχικήΆρθραΓιατί τα ελβετικά τυριά έχουν τρύπες;

Γιατί τα ελβετικά τυριά έχουν τρύπες;

Από την Μαίρη Βλάχου,

Χρειάστηκε ένας αιώνας μελετών και ερευνών μέχρι να λυθεί το μυστήριο του τυριού: γιατί τα ελβετικά τυριά (π.χ. έμενταλ) έχουν τρύπες;

Μελέτες που διεξήχθησαν από ερευνητές του Agroscope, του ινστιτούτου επιστημών και τροφίμων που εδρεύει στη Βέρνη, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους του Empa (Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Δοκιμών Υλικών και Έρευνας), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες στο τυρί δημιουργούνται από μικροσωματίδια άχυρου που πέφτουν στο γάλα κατά το άρμεγμα των αγελάδων.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα σωματίδια αυτά εκλύουν αέρια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται “κενά” στο τυρί, δηλαδή οι γνωστές τρύπες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι τρύπες αυτές εμφανίζονται όταν το άρμεγμα γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με κάδο που τοποθετείται κάτω από τους μαστούς της αγελάδας. Γι’αυτό και τα κενά στην επιφάνεια του τυριού εκλείπουν όταν το άρμεγμα των αγελάδων γίνεται με σύγχρονες μεθόδους. 

Βέβαια, επειδή οι τρύπες είναι πλέον trademark στα ελβετικά τυριά, οι τυροκόμοι χρησιμοποιούν σύγχρονες και πιο υγιεινές μεθόδους αρμέγματος ενώ παράλληλα μπορούν να ελέγχουν με ακρίβεια τον αριθμό των… τρυπών στο τυρί, εισάγοντας στο γάλα συγκεκριμένη ποσότητα μικροσωματιδίων αχύρου.

Φωτο: ohiowins.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι

Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι από τον Τάσο Αντωνίου. Μια απολαυστική μαμαδίστικη συνταγή με λεμονάτη γεύση, εύκολη, γρήγορη, ιδανική για τις καθημερινές ή το κυριακάτικο τραπέζι.

Εσπρέσο αφογκάτο (εσπρέσο με παγωτό)

Ο εσπρέσο αφογκάτο είναι ο συνδυασμός ζεστού καφέ εσπρέσο με παγωτό. Μια αγαπημένη ιταλική συνταγή που μπορείτε να σερβίρεται ως επιδόρπιο.

Σάλτσα μεξικάνα

Συνταγή για σάλτσα μεξικάνα με καυτερή πιπεριά σεράνο!

Περισσότερα άρθρα

Συνταγές με μοσχοκάρυδο

Προσθέστε στις συνταγές σας μοσχοκάρυδο για περισσότερη νοστιμιά ακολουθώντας τα tips του Μαμα Πειναω.

Κανέλα ή κασσία; Μάθετε ποια είναι η αυθεντική κανέλα

Εσύ γνωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα στην κανέλα Κεϋλάνης και την κινέζικη κανέλα, γνωστή και ως κασσία;

8 tips για να συντηρούμε φρέσκα τα τυριά στο ψυγείο

Πώς συντηρούμε φρέσκα τα τυριά και τη φέτα αν δεν έχουμε άλμη; Μάθετε πώς θα διατηρήσετε φρέσκο το τυρί για μέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ