Ψήσιμο στη λαδόκολλα, όλα τα μυστικά της επιτυχίας!

Ψήσιμο στη λαδόκολλα

Το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι ένας εύκολος, ξεκούραστος αλλά και εντυπωσιακός τρόπος να ψήσετε και να παρουσιάσετε τις δημιουργίες σας! Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά τυλιγμένα μέσα σε φύλλα λαδόκολλας είναι μια κλασική τεχνική της γαλλικής κουζίνας που ονομάζεται “en papillotte” (αν παπιγιότ).  Αν, λοιπόν, δεν έχετε φάει ή δεν έχετε σερβίρει ακόμη φαγητό τυλιγμένο στη λαδόκολλα, ήρθε η ώρα να το κάνετε!

Ποια τρόφιμα τυλίγονται σε λαδόκολλα;

Η απάντηση είναι απλή: όλα! Κρεατικά, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά, ακόμη και φρούτα! Μαγειρεμένα στους χυμούς και τους ατμούς τους κρατούν τα αρώματα, τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους χωρίς να χρειάζονται την προσθήκη λιπαρών.

Μάλιστα, για το ψήσιμο στη λαδόκολλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και κατεψυγμένα τρόφιμα, χωρίς απαραίτητα να τα ξεπαγώσετε.

Οι βασικές αρχές για ψήσιμο στη λαδόκολλα

Θυμηθείτε ότι τα φαγητά που ψήνονται σε λαδόκολλα είναι συνήθως ατομικές μερίδες.

Κάποια τρόφιμα, κυρίως τα κρεατικά, πρέπει να μαριναριστούν για περισσότερη νοστιμιά.

Τα ψάρια αγαπούν πολύ το ψήσιμο στη λαδόκολλα, γι’αυτό και είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα ψήσετε στο φούρνο.

Αν δεν έχετε λαδόκολλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο.

Τα μυστικά της ετοιμασίας για τέλειο ψήσιμο στη λαδόκολλα

Μετρήστε τις μερίδες και κόψτε αντίστοιχα κομμάτια λαδόκολλας ή αλουμινόχαρτου. Αλείψτε τα με ελαιόλαδο πριν τοποθετήσετε μέσα τα τρόφιμα.

Τα φύλλα λαδόκολλας μπορεί να είναι παραλληλόγραμμα, πουγκιά ή τυλιγμένα σαν «καραμέλα», δηλαδή ένα ρολό δεμένο στις δύο άκρες του με σπάγκο μαγειρικής.

Αν ψήσετε κοτόπουλο σε λαδόκολλα,  καλό είναι να βάλετε περισσότερα υγρά επειδή στεγνώνει στο ψήσιμο.

Ψήσιμο στη λαδόκολλα
Το ψήσιμο στη λαδόκολλα βασίζεται στην τεχνική της γαλλικής κουζίνας που ονομάζεται “en papillotte” (αν παπιγιότ)

Τοποθετήστε στη μέση τα τρόφιμα (τα κρεατικά κάτω από τα λαχανικά), αλατοπιπερώνετε και αρωματίζετε με μυρωδικά.

Για να κλείσετε τα πακέτα, ανασηκώνετε τις άκρες της λαδόκολλας  και τις διπλώνετε δύο ή τρεις φορές. Με τον ίδιο τρόπο κλείνουμε και τα πλαϊνά ανοίγματα.

Το περιτύλιγμα της λαδόκολλας πρέπει να είναι χαλαρό, αλλά το περιεχόμενο πολύ καλά κλειστό, για να ψηθεί το φαγητό στους ατμούς που δημιουργούνται.

Αν δεν θέλετε να φτιάξετε ατομικές μερίδες σε λαδόκολλα,  μπορείτε να βάλετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο όλο μαζί και να το ψήσετε στο φούρνο.

Το κόλπο για το ψήσιμο στη λαδόκολλα

Για να παρουσιάσετε όμορφα τα πακέτα σας, αλείψτε την πάνω πλευρά του πακέτου με λίγο ελαιόλαδο.

Τοποθετήστε τα πακέτα στη λαμαρίνα του φούρνου ή σε ταψί με λίγο νερό ή κρασί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200οC. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του τροφίμου, το μέγεθος των κομματιών, καθώς και το αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο.

Για μια μερίδα κρέατος θα χρειαστείτε 25-30 λεπτά ψησίματος,  για μία μερίδα φιλέτο κοτόπουλου 15-20 λεπτά, για ψάρια (τσιπούρα, σολομό) θα χρειαστείτε 15-20 λεπτά, ενώ αν ψήσετε φρούτα θέλουν μόλις 15 λεπτά.

Και τρεις πολύ νόστιμες συνταγές για ψήσιμο στη λαδόκολλα:

Κοτόπουλο στη λαδόκολλα του Τάσου

Αρνάκι στη λαδόκολλα (κλέφτικο)

Ψάρι στη λαδόκολλα

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.