ΑρχικήΆρθραΨήσιμο στη λαδόκολλα, όλα τα μυστικά της επιτυχίας!

Ψήσιμο στη λαδόκολλα, όλα τα μυστικά της επιτυχίας!

Το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι ένας εύκολος, ξεκούραστος αλλά και εντυπωσιακός τρόπος να ψήσετε και να παρουσιάσετε τις δημιουργίες σας! Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά τυλιγμένα μέσα σε φύλλα λαδόκολλας είναι μια κλασική τεχνική της γαλλικής κουζίνας που ονομάζεται “en papillotte” (αν παπιγιότ).  Αν, λοιπόν, δεν έχετε φάει ή δεν έχετε σερβίρει ακόμη φαγητό τυλιγμένο στη λαδόκολλα, ήρθε η ώρα να το κάνετε!

Ποια τρόφιμα τυλίγονται σε λαδόκολλα;

Η απάντηση είναι απλή: όλα! Κρεατικά, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά, ακόμη και φρούτα! Μαγειρεμένα στους χυμούς και τους ατμούς τους κρατούν τα αρώματα, τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους χωρίς να χρειάζονται την προσθήκη λιπαρών.

Μάλιστα, για το ψήσιμο στη λαδόκολλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και κατεψυγμένα τρόφιμα, χωρίς απαραίτητα να τα ξεπαγώσετε.

Οι βασικές αρχές για ψήσιμο στη λαδόκολλα

Θυμηθείτε ότι τα φαγητά που ψήνονται σε λαδόκολλα είναι συνήθως ατομικές μερίδες.

Κάποια τρόφιμα, κυρίως τα κρεατικά, πρέπει να μαριναριστούν για περισσότερη νοστιμιά.

Τα ψάρια αγαπούν πολύ το ψήσιμο στη λαδόκολλα, γι’αυτό και είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα ψήσετε στο φούρνο.

Αν δεν έχετε λαδόκολλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο.

Τα μυστικά της ετοιμασίας για τέλειο ψήσιμο στη λαδόκολλα

Μετρήστε τις μερίδες και κόψτε αντίστοιχα κομμάτια λαδόκολλας ή αλουμινόχαρτου. Αλείψτε τα με ελαιόλαδο πριν τοποθετήσετε μέσα τα τρόφιμα.

Τα φύλλα λαδόκολλας μπορεί να είναι παραλληλόγραμμα, πουγκιά ή τυλιγμένα σαν «καραμέλα», δηλαδή ένα ρολό δεμένο στις δύο άκρες του με σπάγκο μαγειρικής.

Αν ψήσετε κοτόπουλο σε λαδόκολλα,  καλό είναι να βάλετε περισσότερα υγρά επειδή στεγνώνει στο ψήσιμο.

Ψήσιμο στη λαδόκολλα
Το ψήσιμο στη λαδόκολλα βασίζεται στην τεχνική της γαλλικής κουζίνας που ονομάζεται “en papillotte” (αν παπιγιότ)

Τοποθετήστε στη μέση τα τρόφιμα (τα κρεατικά κάτω από τα λαχανικά), αλατοπιπερώνετε και αρωματίζετε με μυρωδικά.

Για να κλείσετε τα πακέτα, ανασηκώνετε τις άκρες της λαδόκολλας  και τις διπλώνετε δύο ή τρεις φορές. Με τον ίδιο τρόπο κλείνουμε και τα πλαϊνά ανοίγματα.

Το περιτύλιγμα της λαδόκολλας πρέπει να είναι χαλαρό, αλλά το περιεχόμενο πολύ καλά κλειστό, για να ψηθεί το φαγητό στους ατμούς που δημιουργούνται.

Αν δεν θέλετε να φτιάξετε ατομικές μερίδες σε λαδόκολλα,  μπορείτε να βάλετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο όλο μαζί και να το ψήσετε στο φούρνο.

Το κόλπο για το ψήσιμο στη λαδόκολλα

Για να παρουσιάσετε όμορφα τα πακέτα σας, αλείψτε την πάνω πλευρά του πακέτου με λίγο ελαιόλαδο.

Τοποθετήστε τα πακέτα στη λαμαρίνα του φούρνου ή σε ταψί με λίγο νερό ή κρασί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200οC. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του τροφίμου, το μέγεθος των κομματιών, καθώς και το αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο.

Για μια μερίδα κρέατος θα χρειαστείτε 25-30 λεπτά ψησίματος,  για μία μερίδα φιλέτο κοτόπουλου 15-20 λεπτά, για ψάρια (τσιπούρα, σολομό) θα χρειαστείτε 15-20 λεπτά, ενώ αν ψήσετε φρούτα θέλουν μόλις 15 λεπτά.

Και τρεις πολύ νόστιμες συνταγές για ψήσιμο στη λαδόκολλα:

Κοτόπουλο στη λαδόκολλα του Τάσου

Αρνάκι στη λαδόκολλα (κλέφτικο)

Ψάρι στη λαδόκολλα

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα και φέτα

Μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα και φέτα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια υπέροχη καλοκαιρινή συνταγή με τα φρέσκα λαχανικά της εποχής στα καλύτερά τους.

Μαγειρίτσα κλασική με αυγολέμονο

Μαγειρίτσα πασχαλινή από τον Τάσο Αντωνίου. Η κλασική μαγειρίτσα με αυγολέμονο για το Πάσχα μπορεί να παρασκευαστεί με κρέας αλλά και κοτόπουλο ή μανιτάρια.

Εύκολη τούρτα παγωτό στο πι και φι

Η πιο εύκολη τούρτα παγωτό που φτιάξατε ποτέ. Μια γλυκιά συνταγή που θα γίνει αγαπημένη σας!

Περισσότερα άρθρα

Επιλέγοντας το αρνί και τους κρεατομεζέδες για το πασχαλινό τραπέζι

Πλήρης οδηγός για να επιλέξετε το καλύτερο αρνί και το κατσίκι για το πασχαλινό τραπέζι!

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή απλό ελαιόλαδο; Να η διαφορά

Μάθετε ποιο ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιείτε ανάλογα με τη συνταγή!

16 τρόφιμα που πρέπει να έχετε πάντα στο ψυγείο

Δεκαπέντε  τρόφιμα που πρέπει να έχετε πάντα στο ψυγείο για να μπορείτε να ετοιμάσετε μέσα σε λίγα λεπτά ένα εύκολο, υγιεινό και θρεπτικό γεύμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ